News

Fumătorii primesc o lovitură grea. Ce țigări vor dispărea din România după 20 mai

07.05.2020 | 09:52
Fumatorii primesc o lovitura grea Ce tigari vor disparea din Romania dupa 20 mai
ADVERTISEMENT

Fumătorii din România primesc o lovitură grea. Un tip de țigări populare în rândul consumatorilor de tutun din țara noastră vor dispărea de pe piață după 20 mai.

Fumătorii primesc o lovitură grea. Ce țigări vor dispărea din România după 20 mai

La finalul lunii mai, țigările mentolate vor dispărea de pe piața din România. Măsura prevăzută de Directiva Europeană a Tutunului și transpusă în legislația din România va lovi sute de mii de fumători români.

ADVERTISEMENT

Din 20 mai, pasionații acestui tip de tutun vor putea regăsi aroma de mentol doar în produsele care încălzesc tutunul, ca glo, și în țigările electronice.

Legea nr. 201/ 2016 care transpune Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE) a intrat în vigoare la data de 10 decembrie 2016. Ea stabileşte normele care reglementează fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe.

ADVERTISEMENT

Interdicţia asupra ţigărilor mentolate se aplică începând cu 20 mai 2020, întrucât acestea intră în categoria produselor cu o cotă de piaţă mai mare de 3%, informează Mediafax.

Pericolul țigărilor mentolate

În 2016, o directivă europeană spunea că țigările cu arome de cireșe, vanilie, ciocolată vor fi interzise din primăvara acelui an. Mai rămâneau o vreme pe piață doar cele mentolate, care vor dispărea din 20 mai 2020.

ADVERTISEMENT

Dr. Magdalena Ciobanu, expert al MS la Comisia Europeană: “Prin arderea produsului din tutun, mentolul se transformă în substanțe cancerigene.

Țigările cu arome și în special țigările mentolate favorizează debutul fumatului. Pentru că primele țigări nu sunt prea gustoase, nu miros prea bine și de aceea multi debutanți renunța la a mai fuma.”

ADVERTISEMENT

Potrivit companiei British American Tobacco, în România există 500.000 de fumători de țigări mentolate. Produsele din tutun încălzit şi ţigările electronice sunt reglementate prin aceeaşi Directivă Europeană a Tutunului ca şi ţigaretele, însă nu se supun aceluiași tip de restricții.

ADVERTISEMENT
Tags: