News

Spania spune adios fumatului pe plajă. Amendă uriașă pentru cei care nu vor respecta legea

Spania urmează să interzică fumatul pe toate plajele sale, permițând consiliilor locale să-i amendeze pe cei care nu respectă legea cu până la 2.000 de euro.
26.12.2021 | 17:27
Spania spune adios fumatului pe plaja Amenda uriasa pentru cei care nu vor respecta legea
ADVERTISEMENT

Legea, valabilă la nivel național, își propune să combată poluarea cauzată de mucurile de țigară, care reprezintă o problemă majoră de mediu pe cei aproape 5.000 de kilometri de coastă ai țării.

Resturile de țigară sunt unul dintre cei mai nocivi poluanți, care conțin un polimer plastic nebiodegradabil care eliberează compuși toxici.

ADVERTISEMENT

Spania spune adios fumatului pe plajă. Amendă uriașă pentru cei care nu vor respecta legea

Mai multe regiuni spaniole, inclusiv Barcelona și Insulele Canare, au introdus deja interdicții similare contra fumatului pe plaje.

Măsura vine la câteva luni după ce o petiție a fost semnată de peste 283.000 de persoane și transmisă guvernului prin care se solicita modificarea legii.

ADVERTISEMENT

Noua lege a fost introdusă de un partid verde ca un amendament la o inițiativă guvernamentală mai puțin drastică de a recomanda zonelor de coastă să promoveze plajele fără fumat.

Unele plaje au introdus interzicerea fumatului vara trecută pentru a limita răspândirea coronavirusului, pentru a promova sănătatea și pentru a reduce poluarea.

ADVERTISEMENT

Alte regiuni din Europa fac și ele demersuri pentru a interzice fumatul pe plaje, inclusiv în unele zone din sudul Franței și Sardinia.

Cu toate acestea, interdicția la nivel național din Spania este prima de acest fel din Europa.

Legea a primit 182 de voturi pentru în parlament, cu 70 de voturi împotrivă și 88 de abțineri.

Aceasta a fost susținută de Partidul Muncitoresc Socialist Spaniol, de partidul de stânga Podemos și de Partidul Cetățenilor de centru. Partidul ultra-naționalist Vox a votat împotrivă, în timp ce Partidul Popular conservator s-a abținut.

ADVERTISEMENT

Analiza efectuată de Agenția Europeană de Mediu în 2018 a constatat că mucurile de țigară și filtrele din interiorul lor sunt printre cele mai frecvent găsite articole pe plajele Europei.

Daunele cauzate de mucurile de țigară au fost raportate pe scară largă, oamenii de știință avertizând că nicotina, metalele și benzenul conținute în ele se pot scurge.

Acest lucru poate contamina solul și habitatele acvatice, filtrele fiind, de asemenea, un risc grav pentru viața marine, deoarece pot fi înghițite de animale.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a pus problemele de mediu în centrul politicii guvernului său și și-a stabilit obiectivul ca Spania să fie neutră în ceea ce privește carbonul până în 2050.

ADVERTISEMENT
Tags: