News

Funcționari publici din Ialomița, în vizorul polițiștilor! Aceștia au descoperit că peste 100 de persoane aveau aceeași adresă de domiciliu

24.06.2020 | 14:36
Functionari publici din Ialomita in vizorul politistilor Acestia au descoperit ca peste 100 de persoane aveau aceeasi adresa de domiciliu
ADVERTISEMENT

Mai mulți angajați de la Evidenţa Persoanelor Feteşti şi de la Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Feteşti, județul Ialomița au fost puși sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În urma perchezițiilor efectuate la locuințele acestora, polițiștii au ajuns la concluzia că au primit anumite sume de bani în schimbul eliberării unor acte de identitate pe diverse adrese.

Potrivit unui comunicat al DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa, au ridicat documente și înscrisuri de la cele două instituții şi au reținut cinci persoane pentru audieri în dosar. Acestea sunt cercetate, totodată, pentru trafic de influenţă, fals intelectual şi acces ilegal la un sistem informatic.

ADVERTISEMENT

Este vorba de patru angajaţi ai Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti şi ai Biroului Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Feteşti. Lor li se alătură și o persoană acuzată că ar fi acționat în calitate de intermediar.

Funcționari din Ialomița, acuzați de luare de mită. Ar fi primit bani pentru a elibera acte de identitate pe diverse adrese

Concret, „în perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcţionari publici au pretins și au primit ori au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută precum și alte foloase din partea unor persoane fizice interesate de obţinerea cărţilor de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reşedinţei, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Întrucât mulți dintre solicitanţi se aflau în străinătate, aceștia nu s-au prezentat personal la ghişeul SPCLEP Feteşti pentru a semna în prezenţa funcţionarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate. În schimb, au transmis fotografiile în format electronic, pe Whatsapp sau Facebook unor intermediari, care aveau influenţă asupra funcţionarilor.

119 persoane figurează în acte cu aceeași adresă de domiciliu

Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionarii publici prin intermediul calculatorului destinat obţinerii de fotografii, pentru a creea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul S.P.C.L.E.P. Feteşti asupra solicitantului cărţii de identitate.

ADVERTISEMENT

De cele mai multe ori a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanţii aflaţi în străinătate nu le mai deţineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Feteşti”, au transmis oamenii legii.

În multe dintre situații au fost stabilite domicilii sau reşedinţe fără ca proprietarii să aibă cunoştinţă şi fără ca aceştia să îşi dea consimţământul în scris.

ADVERTISEMENT

Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Feteşti, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeaşi localitate, figurează un număr de 32 persoane”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT