News

Funcționarii care au încasat salarii ilegal nu vor mai da banii înapoi. Deciziile Curții de Conturi, anulate prin lege

Funcționarii care au lucrat în programe derulate cu fonduri europene ar putea scăpa de obligația de a returna banii primiți peste plafoanele prevăzute în Legea salarizării.
17.06.2021 | 15:54
Functionarii care au incasat salarii ilegal nu vor mai da banii inapoi Deciziile Curtii de Conturi anulate prin lege
Funcționarii statului care au încasat sporuri nelegale ar putea fi scutiți de returnarea banilor/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Trei parlamentari PSD (Mihai Weber, Ion-Cristinel Rujan și Claudiu Manta) au inițiat un proiect de lege prin care funcționarii din administrație vor putea primi salarii mai mari decât viceprimarii sau vicepreședinții consiliilor județene, dacă lucrează în programe cu finanțare europeană.

Mai mult, funcționarii care au depășit acest plafon fixat de lege încasând salarii mai mari vor fi scutiți de returnarea sumelor, în cazul în care Curtea de Conturi a stabilit că plățile reprezintă prejudiciu, iar banii trebuie restituiți. Prin proiect, controalele Curții vor fi practic ignorate, iar prejudiciul nu va mai fi recuperat.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost depus în contextul în care în anii următori România va beneficia în anii următori de 29,2 miliarde de euro veniți de la Uniunea Europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Derularea proiectelor cu bani europeni, asimilată muncii forțate

Prin Legea salarizării unice, funcționarii care gestionau proiecte cu finanțare europeană puteau primi un spor de 50% la salariu, cu condiția ca salariul să nu depășească indemnizația primită de viceprimarul sau vicepreședintele CJ din unitatea administrativă în care lucrează respectivul funcționar. Sporul se acordă indiferent de numărul de proiecte la care lucrează.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii  susțin că acest plafon ar trebui eliminat cu totul fiind invocată necesitatea motivării personalului din administrație pentru o absorbție cât mai accelerată a fondurilor europene. Mai mult, se vorbește despre activitatea depusă de funcționari în proiectele europene ca fiind „muncă forțată”, dacă nu este retribuită în mod adecvat.

Ținând cont de necesitatea ca munca suplimentară în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene să fie stimulată și remunerată corespunzător, iar munca forțată este interzisă, o abordare legislativă este oportună din toate punctele de vedere”, se arată în expunerea de motive a legii.

ADVERTISEMENT

Singura condiție este ca majorările salariale să fie în limitele cheltuielilor de personal ale primăriei sau consiliului județean aprobate. Altfel spus, administrațiile locale vor putea să decidă singure lefurile funcționarilor care binevoiesc să lucreze în proiectele cu finanțare europeană.

Mai mult, în cazurile în care Curtea de Conturi a depistat până acum că funcționari ai statului au încasat mai mulți bani decât li se cuvenea, peste plafonul fixat, un articol al proiectului de lege anulează practic obligația acestor funcționari de a restitui banii.

ADVERTISEMENT

Se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială pentru activitatea desfăşurată în echipele de proiecte finanţate din fonduri europene încasate în temeiul unor acte administrative sau clauze ale contractelor/acordurilor colective de muncă în vigoare la data plăţii acestor drepturi, sume considerate a fi încasate nelegal şi pe care personalul ale cărui venituri de natură salarială au fost stabilite în baza actelor normative privind salarizarea personalului plătiţi din fondurile publice trebuie şă le restituie drept consecinţă a constatării de  către Curtea de Conturi sau alte structuri/instituţii cu atribuţii de control a unor prejudicii”, se arată în articolul 2 al proiectului de lege.

Proiectul celor trei nu este prima tentativă a unor parlamentari de a suplimenta veniturile funcționarilor din primării și consilii județene doar pentru că își fac treaba pentru care primesc oricum salariu.

PSD vrea „să arunce cu bani” în funcționarii din primării

Luna trecută, un grup de parlamentari PSD, în frunte cu fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, au depus un proiect prin care funcționarii cu lefuri consistente din administrația locală vor primi lefuri și mai mari, putând depăși chiar nivelul indemnizației primarilor sau președinților de consilii județene.

Însă în cazul acestui din urmă proiect măcar era menținut un plafon, chiar dacă era ridicat cu 25% peste indemnizația viceprimarilor sau vicepreședinților de consiliu județean. Cei favorizați erau funcționarii din administrațiile locale ale orașelor mai mari, unde salariile sunt oricum mai consistente. În ce privește noul proiect, majorarea s-ar putea aplica tuturor administrațiilor locale, indiferent dacă este comună sau municipiu reședință de județ.

ADVERTISEMENT