News

Funcționarul public virtual de la primăria din Cluj Napoca va deveni hologramă. E începutul sfârșitului pentru angajații de la stat?

18.06.2019 | 16:08
Functionarul public virtual de la primaria din Cluj Napoca va deveni holograma E inceputul sfarsitului pentru angajatii de la stat

Multe actuale locuri de muncă vor fi înlocuite în viitor de inteligența artificială, iar acest lucru începe să se întâmple deja. Funcționarul public virtual de la primăria din Cluj Napoca, denumit Antonia, a devenit hologramă. Experții în tehnologia viitorului susțin că multe meserii vor dispărea pentru că roboții vor deveni mai eficienți decât oameni, iar un astfel de exemplu avem deja în inima Ardealului.

Funcționarul public virtual din Cluj Napoca, Antonia, în plan să devină hologramă

Antonia este primul funcționar public virtual din România și este ”angajata” primăriei Cluj Napoca. Va deveni hologramă în cadrul unui proiect care valorează 3,4 milioane de euro și va avea capacitatea să proceseze peste 90 de cereri într-o zi, deci va lucra mult mai eficient față de orice alt angajat de la primărie.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a spus că funcționarul virtual care va deveni o hologramă se va mișca mai repede pentru că nu se va mai pierde timp cu depunerea actelor în registratură. „Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat proiectul Creşterea transparenţei decizionale şi simplificarea procedurilor administrative pentru cetăţeni ANTO-CIIC care are un buget de 3,4 milioane de lei, din care 98% este finanţare nerambursabilă din partea UE.

O serie de locuri de muncă vor fi înlocuite de roboți și de inteligența artificială

Urmează punerea în practică a acestui proiect, astfel încât funcţionarul public virtual Antonia, primul de acest fel dn România, să funcţioneze la capacitate maximă”

, a declarat Tarcea, conform zf.ro.

Angajații de la primărie susțin că Antonia va deveni o hologramă în viitorul apropiat, lucru care va schimba complet interacțiunea dintre contribuabilii din Cluj și funcționarii publici. Antonia a apărut pe 15 aprilie 2018 și are rolul de a dirija cererile online ale cetățenilor și este disponibilă 24 din 24.

Conform studiului Fast Forward 2030, o groază de locuri de muncă vor fi înlocuite de performanțele inteligenței artificiale. Printre meseriile care vor dispărea se numără operatorii de call-center, statisticienii, tehnicienii de laboratoare foto, vânzătorii per ansamblu, grefierii arhivari, bancherii (ofițerii de credite), jurnaliștii (există programe tot mai inteligente care scriu articole singure), arbitrii, angajații front office și evaluatorii imobiliari, printre ale joburi.