News

Funeralii naționale în România! Regina Mamă Elena va fi adusă în țară

03.09.2019 | 08:25
Regele Mihai alături de mama lui, Regina Elena. Sursa foto - facebook

Se pregătesc funeralii naționale în familia regală care negociază de zor cu autoritățile din Elveția pentru a repatria osemintele Reginei Mamă Elena. De remarcat că familia regală dorește să facă acest lucru pe data de 19 octombrie, anul acesta. Dacă se reușește, atunci vor urma funeralii naționale în România. Regina Mamă Elena va fi înmormântată la Curtea de Argeș, alături de fiul Majestății Sale, Regele Mihai.

Funeralii naționale în România!

Prinţesă a Greciei şi a Danemarcei, Elena s-a căsătorit cu Principele Moştenitor Carol al II lea în 1921 şi l-a născut pe Mihai. Căsnicia Elenei şi a lui Carol al II-lea a  reprezentat de altfel o speranţă pentru întreaga dinastie română, dar totul s-a năruit în 1925. Atunci, Carol a renunţat pur și simplu la prerogativele sale regale pentru a rămâne în străinătate cu amanta. Principesa Elena s-a ocupat de educaţia fiului său, care a devenit rege la 5 ani şi 8 luni, după moartea Regelui Ferdinand.

În timpul primei domnii a Regelui Mihai, Elena a divorțat de Carol, la presiunile pe care chiar acesta le-a făcut din străinătate. În 1930, odată cu reîntoarcerea lui Carol, românii visau să-i încoroneze la Alba Iulia, ca pe Regii Ferdinand şi Maria. Însă Carol al II-lea a obligat-o pe principesa Elena să părăsească România. I-a permis să își vadă fiul doar două luni pe an. Principesa Elena s-a stabilit la Florența.

Funeralii naționale în România! Regina Elena
Regina Elena a fost soția regelui Carol. Sursa foto – facebook

Regina Mamă Elena va fi adusă în țară

După înlăturarea lui Carol al II-lea, dictatorul Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară şi i-a dat titlul de Regină Mamă și apelativul “Majestate”. A devenit cel mai apropiat consilier și confident al Regelui Mihai. Puterea în stat era deținută în totalitate de Ion Antonescu, care în prima parte a guvernării sale a dezlănțuit un genocid împotriva minorității evreiești, dar Regina Elena a reușit prin intervenții pe lângă acesta să amelioreze soarta multor persoane, meritul fiindu-i recunoscut mai târziu de Institutul Yad Vashem, care i-a conferit titlul de „Drept între popoare”.

În urma loviturii de stat de la 23 august 1944, dictatura antonesciană a fost înlocuită (după trei scurte guverne constituționale) de dictatura Partidului Comunist din România, monarhia fiind tot mai izolată și în imposibilitatea de a se opune comunizării țării. După abdicarea forțată a Regelui Mihai, Elena a împărtășit soarta fiului ei, trăindu-și restul vieții în exil, la Florența. În ultimii ani s-a mutat, din cauza sănătății, la Lausanne, apoi la Versoix. Regina Elena a ținut un jurnal, care nu a fost publicat până în prezent.