News

Ce spun furnizorii de energie despre facturile uriașe ale românilor: ”Nu noi trebuie să plătim pentru compensare, ci statul. Legea să fie modificată”

Șefii celor mai mari furnizori de energie reacționează în scandalul facturilor uriașe ale românilor. Ei solicită Guvernului să ajute în mod direct consumatorii de la 1 aprilie.
22.02.2022 | 13:14
Ce spun furnizorii de energie despre facturile uriase ale romanilor Nu noi trebuie sa platim pentru compensare ci statul Legea sa fie modificata
ADVERTISEMENT

Liderii a doi dintre cei mai furnizori de energie din țară transmit că statul ar trebui să ajute consumatorii în mod direct. și nu furnizorii.

Carlo Pignoloni, CEO al Enel România și Volker Raffel, CEO al E.ON România, susțin că firmele lor nu şi-au primit nici până în prezent banii prevăzuți în bugetul de stat.

ADVERTISEMENT

CEO Enel România: ”Ar trebui un ajutor direct, pentru că aşa spune şi textul legii”

Drept urmare, impactul financiar este unul major, iar dacă nu va fi găsită o soluție ”întreg sistemul energetic va intra în colaps”, atrage atenția Pignoloni.

”Ca să fiu clar, ne aşteptăm că statul să compenseze clienţii în mod direct, nu să ne pună pe noi, furnizorii la mijloc, deoarece acest lucru atrage un stres financiar foarte mare asupra noastră. Ar trebui un ajutor direct, pentru că aşa spune şi textul legii.

ADVERTISEMENT

Nu furnizorul trebuie să plătească pentru compensare, ci statul. Ţinând cont de faptul că rambursarea întârzie şi trebuie făcută retroactiv pe mai multe luni, impactul financiar este foarte mare asupra furnizorilor.

Vreau să avertizez că nu doar furnizorii sunt afectaţi, ci vorbim de o problema sistemică ce afectează întreg lanţul şi dacă nu va fi rezolvată curând, întreg sistemul energetic va intra în colaps” , a declarat Pignoloni în cadrul unei conferinţe, ZF Energy Summit, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Volker Raffel, CEO E.ON România: ”Nu s-a făcut nicio plată până acum de la stat către furnizori”

Volker Raffel, CEO al E.ON România, este de aceeași părere cu Pignoloni și a punctat și faptul că legea compensării facturilor trebuie modificată, deoarece nu acoperă și costurile companiilor lor.

”Nu s-a făcut nicio plată până acum de la stat către furnizori. În plus, nivelurile din tarifele stabilite de lege nu acoperă costurile noastre, tarifele cu distribuţia, transportul şi altele, astfel că trebuie ca legea să fie modificată. Vom reduce investiţiile”, a declarat și Volker Raffel.

ADVERTISEMENT

Tot acesta a mai punctat faptul că soluţiile există și că trebuie luate cât mai curând, nu la finalul lunii martie, pentru 1 aprilie, termen pentru care, reamintim, guvernanții iau în calcul o altă compensare.

Ondrej Safar, CEO al CEZ România: ”Consumatorii vulnerabili au nevoie de ajutor”

Ondrej Safar, CEO al CEZ România, susține și el spusele celor doi lideri. În schimb, el a mai spus că schema actuală de ajutor este una foarte costisitoare pentru stat, deoarece se fac subvenționări pentru toată lumea.

”Suntem în aceeaşi situaţie ca şi restul, abia aşteptăm să primim banii pe compensare, până acum compania noastră de furnizare a compensat aceşti bani, ceea ce ne afectează foarte mult.

Ajutorul ar trebui direcţionat către cei care au nevoie, dar aici este o decizie politică. Cred că acest suport ar trebui direcţionat către consumatorii vulnerabili şi este clar că aceste categorii de consumatori au nevoie de ajutor.

Pentru viitor, este nevoie de investiţii în generare şi de o piaţă mai bună, a mai completat și Ondrej Safar.

ADVERTISEMENT