News

Furnizorii de Plaquenil îndrumă bolnavii spre farmacii, dar în zadar! Farmacist: “Există posibilitatea să nu mai ajungă deloc medicamentele”

13.04.2020 | 18:30
Furnizorii de Plaquenil indruma bolnavii spre farmacii dar in zadar Farmacist Exista posibilitatea sa nu mai ajunga deloc medicamentele
ADVERTISEMENT

Din cauza numărului mare de pacienți care solicită Plaquenil, un medicament folosit și în tratamentul pentru coronavirus, Sanofi Romania se confruntă cu un număr enorm de cereri, motiv pentru care a venit cu o serie de precizări despre cum poate acesta să fie cumpărat din farmacii.

Companiile farmaceutice îndreaptă bolnavii spre farmcii

Sanofi Romania, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din țara noastră, a transmis că în această perioadă se confruntă cu un număr foarte mare de cereri pentru medicamentul Plaquenil, folosit în tratarea mai multor afecțiuni, dar și în tratamentul bolnavilor de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Astfel, întrucât necesarul pieței a crescut brusc, medicamentul a dispărut din multe farmacii, după cum a relatat pe larg FANATIK zilele trecute, în materialul de AICI.

Drept urmare, compania farmaceutică a venit cu o serie de precizări, mai ales că Prefectura Suceava a transmis că „pacienții care au rețetă dar nu găsesc medicamentul PLAQUENIL în farmacii, sunt rugați să adreseze un mail cu rețeta scanată la ro.medical_info@sanofi.com, după care, împreună cu cei de la telesales 021.3173136, vor stabili în ce farmacie se va trimite acest medicament prin intermediul distribuitorilor autorizați”.

ADVERTISEMENT

În contextul actual, compania transmite că asigurarea stocului necesar pentru pacienții ce urmează un tratament pe bază de Plaquenil reprezintă o prioritate pentru Sanofi. Drept urmare, pacienții respectivi ar trebui să se adreseze farmaciilor cu circuit deschis, pentru a procura sau a comanda medicamentul.

Ce opțiuni au bolnavii din România ce au nevoie de Plaquenil

“În contextul cererii crescute, recomandăm pacienților care sunt sub tratament cu Plaquenil® pentru una din indicațiile precizate mai sus și care întâmpină dificultăți în a-și procura medicamentul, să meargă cu rețeta compensată în cea mai apropiată farmacie pentru ca, în baza obligației de serviciu public, farmacia să poată comanda produsul la distribuitorii cu care aceasta se află în relații comerciale”, transmite compania.

ADVERTISEMENT

Sanofi precizează că nu este autorizată să primească prescripții medicale și nici să elibereze medicamente direct pacienților din România și nici nu susține eliberarea medicamentului Plaquenil din farmacii pentru a fi administrat în afara indicațiilor aprobate, după ce s-a descoperit că acesta este folosit și în tratarea pacienților COVID-19.

“Aceste solicitări, dacă există, trebuie gestionate exclusiv de către autoritățile din domeniul sănătății”, precizează Sanofi România.

ADVERTISEMENT

Precizările vin după ce compania farmaceutică a donat 18.000 de cutii Hidroxiclorochină, medicament folosit în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2, către Ministerul Sănătății. Cutiile conțin 1.080.000 doze de medicament.

“Reconfirmăm disponibilitatea totală a companiei pentru dialog cu autoritățile competente în vederea definirii unui cadru formal pentru facilitarea accesului pacienților la tratament, mai ales în contextul situației de criză generate de pandemia cu COVID-19”, mai transmite compania farmaceutică.

Farmacist: “Există posibilitatea să nu mai ajungă deloc medicamentele”

Între timp, pacienții care au nevoie de acest medicament pentru a-și ține bolile sub control fac turul farmaciilor, în speranța că vor mai găsi Plaquenil.

Chiar dacă Sanofi recomandă să meargă în farmacii, de unde să fie comandat medicamentul din depozit, timpul de așteptare poate fi între două zile și o eternitate, după cum o recunosc farmaciștii.

““Au venit după Plaquenil prin farmacii, dar nu se mai găsește, Plaquenilul pleacă spre spitale din depozite. În farmacii ajunge doar prin comandă specială către depozit, după ce pacientul vine cu rețeta compensată pentru Plaquenil, în cazul celor cu boli autoimune.

Comanda ar trebui să dureze două zile maximum, dar depinde ce mai au ei prin depozite. În situații excepționale cum e aceasta, există posibilitatea să nu mai ajungă deloc medicamentele”, a declarat în exclusivitate pentru FANATIK un farmacist, care a dorit să rămână sub anonimat.

Drept urmare, statul român a rămas cu un stoc mare de Plaquenil, același medicament pe care pacienții cu alte afecțiuni îl caută cu disperare prin farmacii.

ADVERTISEMENT