News

Lovitură pentru furnizorii de utilități: nu vor mai putea să calculeze facturile în funcție de cursul euro/leu – proiect

11.03.2020 | 18:20
Lovitura pentru furnizorii de utilitati nu vor mai putea sa calculeze facturile in functie de cursul euroleu  proiect
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Senat prevede interzicerea expresă a calculării facturilor la utilități în funcție de cursul de schimb dintre leu și euro. Proiectul este semnat de către senatorii PSD și este motivat prin faptul că furnizorii de servicii și utilități pun pe umerii clienților, în mod nejustificat, povara devalorizării monedei naționale.

Riscul împărțit între furnizori și clienți

”Deși atât conform Constituției, cât și conform art. 13 din Legea nr.312/2004 privind statutul BNR, moneda națională a României este leul, prin contracte pre-formulate, facturi și alte operatiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform căreia plățile în lei sunt consolidate în euro, la un curs care depășește, de regulă, cursul oficial de schimb valutar afișat de BNR. Practic, euro este transformat, contrar Constituției, Statutului BNR și Regulamentului valutar, în moneda de facto a României, cu consecința pierderii în proporții însemnate a încrederii în moneda natională și a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumpărare. În plus, consecința acestei cutume este transferul integral, de la vânzător sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar și pierderii treptate a puterii de cumpărare a leului”, se spune în expunerea de motive a proiectului redactat de către senatorul Daniel Zamfir și semnat în calitate de co-inițiatori de ceilalți senatori ai PSD.

ADVERTISEMENT

Proiectul prevede că toate contractele pentru prestarea de servicii și pentru furnizarea de utilități pot fi exprimate exclusiv în lei dacă emitenții, cât și destinatarii sunt rezidenți în România. Pot fi negociate totuși mecanisme de consolidare sau indexare în valută a plăților periodice prevăzute în contract.

”În contractele care se derulează pe perioade mai mari de 5 ani sau pe perioade nedeterminate, riscul anormal se suportă de ambele părți. Se consideră că este anormal riscul contractual care rezultă din: a) depășirea cu mai mult de 20% a cursului de schimb al monedei nationale (leul) față de moneda străină de referință din data încheierii sau a perfectării raportului juridic; b) depășirea cu mai mult de 50% a ratei anuale a inflației, corespunzătoare datei încheierii sau perfectării raportului juridic”, prevede articolul 3 al proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În cazul în care devalorizarea monedei naționale sau majorarea ratei anuale a inflației nu poate fi suportată de către beneficiar, furnizorul trebuie să facă o propune de reeșalonare sau refinanțare a poverii. ”Revizuirea contractului în vederea păstrării utilității sale sociale, va putea fi solicitată de beneficiar și pe cale judiciară”, stipulează proiectul.

Zamfir: Euro a înlocuit leul de facto

Într-o declarație pentru FANATIK, senatorul Daniel Zamfir a precizat că practica calculării facturilor în euro la un curs peste cel al BNR este aproape generalizată. ”Gîndiți-vă că toate abonamentele la telefonie mobilă, circa 17 milioane, sunt exprimate în euro. Companiile de utilități fac la fel și până și abonamentele la sala de fitness sunt în euro. De facto, euro a înlocuit moneda națională”, a declarat Daniel Zamfir.

ADVERTISEMENT

Nu există nicio justificare pentru această situație. Nu trebuie să dau eu justificări, companiile de utilități trebuie să spună de ce fac acest lucru”, a adăugat Zamfir.

Acesta crede că procedeul este folosit incorect pentru ca toate costurile devalorizării leului să fie suportate exclusiv de către clienții companiilor de utilități.

ADVERTISEMENT

Mai mult, senatorul crede că procedeul este unul dintre motivele care au dus la devalorizarea treptată a leului în raport cu moneda europeană. ”Ei spun: ”Cît e euro? 4,8 lei? Rotunjim la 5!” Psihologic, contribuie la deprecierea leului”, a adăugat senatorului.

Inițiatorii invocă în sprijinul proiectului de lege și o estimare a BNR potrivit căreia, în ultimii 10 ani, puterea de cumpărare a leului a crescut cu 50%, fără ca veniturile populației să crească în aceeași proporție.

Până în acest moment, niciuna dintre companiile de utilități contactate nu a trimis un punct de vedere.

ADVERTISEMENT