News

Cum au reușit interlopii să fure motorină din baza militară de la Mihail Kogălniceanu timp de patru ani

La sfârșitul lunii noiembrie, DIICOT a destructurat un grup infracțional care a sustras combustibil în valoare de două milioane de euro. Cum au reușit interlopii să fure motorină timp de patru ani
06.12.2021 | 12:00
Cum au reusit interlopii sa fure motorina din baza militara de la Mihail Kogalniceanu timp de patru ani
Metoda prin care interlopii au furat motorină de două milioane de euro din baza militară de la Mihail Kogălniceanu a fost aflată. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Un grup infracțional organizat care a sustras combustibil în valoare de două milioane de euro din baza militară de la Mihail Kogălniceanu a fost destructurat la sfârșitul lunii noiembrie de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Cum au reușit interlopii să fure motorină timp de patru ani fără să fie prinși este o întrebare pe care, probabil, mulți au avut-o în minte, iar astăzi vor afla și răspunsul.

Cum au reușit interlopii să fure motorină timp de patru ani

Cazul hoților de combustibil din baza militară de la Mihail Kogălniceanu a ajuns imediat în atenția presei. După patru ani în care au furat în voie motorină în valoare de două milioane de euro, vinovații au fost într-un final prinși la finalul lunii trecute.

ADVERTISEMENT

Potrivit surselor citate de Adevărul, cele şapte persoane responsabile de acest furt lucrau la o societate comercială din Constanţa care se ocupa cu administrarea generatoarelor din baza militară Mihail Kogălniceanu. Acestea alimentau generatoarele cu motorină, iar la anumite intervale veneau la baza militară cu cisterne pline cu combustibil pentru a alimenta generatoarele. Când intrau în bază, angajații societății comerciale prezentau actele necesare, iar apoi mergeau cu cisternele până la fiecare generator.

Cei şapte nu alimentau însă generatoarele cu cantitatea de motorină așa cum era precizat în contract, ci îşi păstrau şi ei combustibil în cisternă, cu care ieșeau din baza militară.

ADVERTISEMENT

Totul mergea bine pentru infractori până la un moment dat, când autoritățile americane și-au dat seama că ceva este în neregulă și, în luna aprilie, au anunțat DIICOT.

După luni întregi în care au fost făcute verificări, au fost strânse documente, iar persoanele suspecte au fost monitorizate și interceptate, investigatorii au aflat cine erau cei vinovați pentru dispariția combustibilului.

ADVERTISEMENT

“Departamentul Apărării nu are de făcut vreun comentariu privind investigaţia din România la care faceţi referire. Autorităţile locale din România sunt cele care au competenţă legat de acest caz”, au declarat reprezentanţii Biroului de Presă al Pentagonului de la Washington D.C., citați de ziarul Adevărul.

Motorină de două milioane de euro, furată de interlopi

Interlopii au sustras motorină atât din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, cât și din unele zone din Constanța unde aveau loc exerciţii tactice militare.

ADVERTISEMENT

Hoții de motorină au creat Guvernului SUA, de care aparține baza militară de la Mihail Kogălniceanu, un prejudiciu de aproximativ două milioane de dolari.

Interlopii făceau parte dintr-un grup infracțional din anul 2017.

Ce alte furturi de combustibil au mai fost în ultimii ani

Acesta nu e primul caz de furt de combustibil.

Tot în Constanța, în 2016, hoţi de combustibil au opriţi cu focuri de armă de jandarmi.

Doi ani mai târziu, în Prahova, mai mulți jandarmi au fost rupţi cu bătaia de hoţi de motorină. Aceștia au fost loviţi cu bâte după ce au prins şase persoane în timp ce furau motorină dintr-o cisternă, acestea din urmă chemând în ajutorul lor patru indivizi care s-au prezentat la faţa locului înarmaţi cu bâte.

ADVERTISEMENT