News

Furtuna a făcut prăpăd în București. RO-Alert a emis o alertă extremă de ploi torențiale. Prefect: “În special sectorul 6 a fost afectat”. Update

Furtuna puternică abătută asupra Capitalei a lăsat în urmă acoperișuri smulse, străzi inundate, copaci căzuți și mașini avariate. Bucureștiul este sub cod galben de instabilitate atmosferică.
28.05.2022 | 21:35
Furtuna a facut prapad in Bucuresti ROAlert a emis o alerta extrema de ploi torentiale Prefect In special sectorul 6 a fost afectat Update
Bucureștiul se află sub incidența unui cod galben de instabilitate atmosferică Foto: Digi24
ADVERTISEMENT
28-05-2022
18:35

Toni Greblă a precizat că toţi copacii rupţi au fost toaletaţi

”A fost o vijelie cu ploaie, în anumite părţi ale Capitalei, în special sectorul 6 a fost afectat. Am avut 29 de copaci doborâţi, 19 autoturisme avariate, un stâlp de electricitate doborât şi un acoperiş al unui bloc”, a spus prefectul Toni Greblă la Digi24.

El a precizat că în prezent, toţi pomii au fost toaletaţi iar acoperişul care a fost smuls de vânt a fost îndepărtat. 

 ”Se circulă, într-adevăr, îngreunat, ca după o ploaie”, a mai spus prefectul Capitalei. 

”În prezent nu mai sunt intervenţii în desfăşurare însă, pe anumite părţi ale carosabilului există apă care încă nu a ofst preluată de sistemul de canalizare. Nu împiedică circulaţia autoturismelor, doar o îngreunează”, a mai afirmat Toni Greblă. 

Despre stâlpii de electricitate doborâţi de furtună, prefectul a spus că acolo unde au căzut câţiva stâlpi a fost întreruptă imediat alimentarea cu energie electrică.

”Nu avem niciun rănit iar în prezent nu mai există niciun fel de pericol pentru populaţie”, a mai spus Toni Greblă. 

28-05-2022
18:25

ANM a emis avertizare cod portocaliu now casting

Potrivit textului avertizării se vor semnala temporar averse, ce vor avea și caracter torențial, iar prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…20 l/mp și izolat peste 25 l/mp, în condițiile în care în ultimele trei ore, în unele cartiere, s-au înregistrat cantități de apă de 15…25 l/mp.

Avertizarea este valabilă în intervalul orar 21.00-00.00.

28-05-2022
18:02

Alertă extremă de la RO-Alert. Ploi abundente, torențaile

Bucureștenii au primit sâmbătă seara un mesaj de alertă extermă de la serviciul RO-Alert prin care sunt avertizați că în intervalul orar 21.00-00.00 urmează ploi abundente, torențiale și sunt sfătuiți să evite deplasările și să se adăpostească.

mesaj RO_Alert
Mesaj alertă extremă RO-Alert Foto: Fanatik

ISUBIF recomandă cetăţenilor următoarele măsuri preventive:

-pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

-sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

-închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii.

-evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ.

O furtună puternică a făcut prăpăd sâmbătă în Bucureşti. Mai multe străzi şi bulevarde au fost inundate, iar acoperişurile unor blocuri au fost smulse de vânt.

Furtuna a făcut prăpăd în București

În Militari, furtuna a smuls acoperişurile unor blocuri şi a pus la pământ şi câţiva copaci, care s-au prăbuşit peste maşini. Ploaia a inundat chiar și bulevardul Iuliu Maniu.

ADVERTISEMENT

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, în urma furtunii au existat 29 de copaci căzuţi şi 19 maşini avariate. De asemenea, există numeroase intervenţii în desfăşurare.

Bucureștiul se află sub incidența unui cod galben de instabilitate atmosferică până luni la ora 10.00.

ADVERTISEMENT

Avertizări meteo de furtuni şi ploi torenţiale în următoarele 48 de ore

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod galben și portocaliu de instabilitate și ploi valabile în cea mai mare parte a țării, în următoarele 48 de ore.

Avertizarea cod galben privește instabilitate atmosferică temporar accentuată, în intervalul 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10, în sud, sud-est și centru (județele Maramureș, Bistrița, zona de munte a județelor Suceava și Neamț).

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sudestice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55 – 75 km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină.

ADVERTISEMENT

Cantităţile de apă vor depăşi 20 – 30 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 28 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10 și privește instabilitate atmosferică accentuată și ploi abundente, în Oltenia, vestul și nord-vestul Munteniei și local în Carpații Meridionali.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată, iar în intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă de 50 – 90 l/mp.

Vor fi perioade în care se vor semnala și vijelii (viteze de 75 – 90 km/h), grindină și frecvente descărcări electrice.

ADVERTISEMENT