News

Furtuna a făcut ravagii în România. Cod Portocaliu și Roșu în mai multe zone ale țării

16.06.2019 | 16:53
Furtuna a facut ravagii in Romania Cod Portocaliu si Rosu in mai multe zone ale tarii

Site-ul Agenției Naționale de Meteorologie a fost un adevărat semafor de avertizări de tip nowcasting în acest weekend. Mare parte din țară a fost sub o avertizare, de cod Galben, Portocaliu sau chiar Roșu de condiții meteo neprielnice, în special furtuni și grindină.

Cod portocaliu și cod galben de grindină și vreme rea

Astfel, pe timpul zilei de azi s-a înregistrat un cod portocaliu de averse cu până la 40 de litri pe metru pătrat în județele Olt și Vâlcea, care au afectat chiar și municipiul Râmnicu Vâlcea. De asemenea, în județele Harghita, Mureș, Covasna și Brașov s-au semnalat averse puternice, dar și descărcări electrice și grindină de mici dimensiuni. Același scenariu se mai înregistrează pe parcursul zilei și în județele Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, iar municipiul Deva este afectat chiar și de grindină cu dimensiuni medii. Grindina a lovit puternic și județul Timiș, dar și județul Harghita.

Nici sudul țării nu a scăpat de vremea neprietenoasă. În tot județul Giurgiu, dar și în localitățile din sudul județului Ilfov s-au semnalat averse de 20-25 de litri pe metru pătrat cu descărcări electrice și posibile intensificări ale vântului. Astfel în aceste județe a fost instituit un cod galben de vreme rea. Nu în ultimul rând, în județul Hunedoara pentru o scurtă durată de vreme a fost chiar și un cod roșu de vijelii, ploi torențiale și grindină care a afectat localitățile Băița, Certeju de Sus, Șoimuș, Luncoiu de Jos și Vălișoara.

Cod portocaliu de furtună în mai multe județe din România *foto: hepta.ro

Cum va fi vremea în următoarele săptămâni

Deocamdată vremea încă este variabilă, cu furtuni în mare parte din zone, dar și cu vreme caniculară în alte zone ale țării. Cu toate acestea, canicula va fi cea care va pune stăpânire în săptămânile care urmează, după cum a anunțat și ANM:

„E bine că temperaturile sunt încă sub 22 de grade Celsius noaptea, la 19-20 de grade încă e decent (…) dar vor fi și nopți cu 25 de grade și ziua 35-40, acum e doar începutul”, au afirmat reprezentanții ANM. „Este foarte cald din cauza umidității ridicate, disconfortul termic este ridicat, sunt temperaturi care depășesc frecvent 30 de grade Celsius și ajung până la 34 de grade Celsius, izolat chiar 35 de grade Celsius”, au mai spus meteorologii.