News

Furtuna Mathis aduce un val de frig asupra României. ”O masă de aer rece va cuprinde țara noastră”

România se va confrunta cu un val de frig adus de furtuna Mathis. Meteorologii vorbesc și de precipitații care se pot transforma în ninsoare
01.04.2023 | 22:08
Furtuna Mathis aduce un val de frig asupra Romaniei O masa de aer rece va cuprinde tara noastra
România va avea parte de un val de aer rece și de precipitații Sursa foto: AdobeStock
ADVERTISEMENT

În următoarele zile ne așteaptă scăderi importante de temperatură, de peste 10 grade Celsius. Furtuna Mathis va pătrunde în țară prin sud și apoi va cuprinde, treptat, întreg teritoriul.

Furtuna Mathis aduce un val de frig asupra României

Furtuna s-a format în Oceanul Atlantic, apoi a înaintat în Europa, provocând pagube în Anglia, Franţa, Spania, Belgia, Germania, Elveţia, dar şi în nordul Italiei. Mathis, va ajunge asupra României în următoarele ore.

ADVERTISEMENT

“La sud de țara noastră evoluează un ciclon, denumit de meteorologi Mathis. Asociat acestui ciclon va fi un front atmosferic care va pătrunde în țara noastră începând de luni și va aduce precipitații, la început în sudul teritoriului, apoi acestea se vor extinde și în restul țării.

Vorbim despre ploi în sud ce se vor transforma în lapoviță și ninsoare pe parcursul nopții, dar și pe parcursul zilei de marți, mai ales la munte, dar și în zonele joase din jumătatea de nord a teritoriului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, o masă de aer rece va cuprinde țara noastră, iar dacă temperaturile, pe parcursul zilei de luni, vor mai fi, în sud, apropiate de cele normale ale acestei perioade, vorbim de temperaturi cuprinse între 11 grade în depresiunile din estul Transilvaniei și până la 17 grade în sudul teritoriului, pe parcursul zilei de marți nu vom vorbi de temperaturi mai mari de 13-14 grade Celsius”, a declarat Iris Răducanu, meteorolog ANM pentru Antena 3 CNN.

Furtuna Mathis a provocat pagube în Europa

În ultimele zile țările europene afectate de furtuna Mathis au fost sub imperiul avertizărilor cod roșu din cauza vântului puternic. Furtuna, care a ajuns vineri deasupra continentului, a provocat pagube importante în vestul și centrul Europei.

ADVERTISEMENT

În Franța un bărbat a murit după ce a fost lovit de un copac prăbușit de vânt. Marea Britanie a emis avertizări de inundații severe pentru zonele din sudul teritoriului.

Zonele lovite de furtuna Mathis au fost sudul Angliei, Franța, zona de țărm din nordul Spaniei, Belgia, sudul și vestul Germaniei, Elveția, nordul Italiei. Călătoriile în interiorul și în afara Insulelor Canalului Mânecii au fost puternic perturbate de furtuna Mathis, a relatat, vineri, BBC.

ADVERTISEMENT

Fenomenul meteorologic a adus pe insule rafale de peste 97 km/h. Vânturile puternice au fost anunțate pe pe tot parcursul zilei de vineri. Unii copaci au fost doborâți, ceea ce a dus la închiderea temporară a drumurilor. Furtuna Mathis a continuat să provoace fenomene meteo extreme şi în cursul zilei de sâmbătă.

ADVERTISEMENT
Tags: