News

Furtună solară, așteptată să afecteze Pământul în această săptămână. Ce consecințe poate avea fenomenul

Pământul va fi afectat miercuri de o nouă furtună solară. Specialiștii anunță ce probleme ar putea produce fenomenul.
14.07.2021 | 20:30
Furtuna solara asteptata sa afecteze Pamantul in aceasta saptamana Ce consecinte poate avea fenomenul
Furtună solară, așteptată să afecteze Pământul în această săptămână. Ce consecințe poate avea fenomenul. Sursa foto: physiscworld.com
ADVERTISEMENT

La mijlocul acestei săptămâni, pământul va fi lovit de o nouă furtună solară, au anunțat oamenii de știință de la NASA.

Fenomenul va afecta planeta noastră chiar miercuri și, din primele aprecieri, ar putea produce o serie de consecințe destul de neplăcute pentru sistemele de electricitate.

ADVERTISEMENT

O furtună solară atinge Pământul miercuri. Specialiștii: fenomenul poate duce la perturbarea rețelelor electrice

A doua furtună solară din ultima lună se apropie cu o viteză de 1,6 milioane de kilometri pe oră și se așteaptă să atingă Pământul chiar în cursul acestei zile. Fenomenul poate duce la căderea energiei electrice la nivel mondial, potrivit unui raport al spaceweather.com.

Astronomii apreciază că viteza vântului ar putea ajunge până la 500 km/s, declanșând o furtună geomagnetică și aurore cu latitudine mare.

ADVERTISEMENT

”Furtuni geomagnetice absolute sunt improbabile, dar tulburările geomagnetice mai mici ar putea provoca aurore cu latitudine mare”, a informat sursa citată.

În acest moment, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (ANOA) ar fi clasificat furtuna solară drept G-1 sau ”minoră”. Erupția solară așteptată să aibă loc va afecta probabil sateliții care operează în atmosfera superioară a Pământului, ceea ce ar putea afecta navigația GPS, semnalele telefonului mobil și televiziunea prin satelit.

ADVERTISEMENT

Pe lângă toate acestea, furtuna solară ar putea perturba rețelele de electricitate din întreaga lume, mai anunță specialiștii.

Ce este o furtună solară

Furtuna solară este un fenomen care, dacă are o intensitate ridicată, poate afecta grav planeta noastră. Aceste erupții generează un vânt solar și explozii de particule care călătoresc în direcția planetei noastre.

ADVERTISEMENT

În cadrul furtunii solare avem activitate magnetică la suprafața soarelui și care poate provoca pete solare. Dacă aceste pete solare sunt mai mari, ele pot provoca flăcări solare. Toate aceste activități sunt adesea pline de astm bronșic de la soare, scrie site-ul Meteorologiaenred.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai grave furtuni solare înregistrate s-a produs în 1859 și este cunoscută datorită evenimentului Carrington. Această furtună solară a provocat grave probleme electromagnetice pe întreaga planetă. Lumina boreală ar putea fi văzută în locuri unde nu poate fi listată în mod normal. Probleme mari au apărut și în dispozitivele electromagnetice.

În prezent, Soarele este la începutul ciclului sau de 11 ani, în care se produc erupții și explozii de intensități diferite. Se așteaptă ca aceste evenimente să atingă maximul în jurul anului 2025.

Tags: