News

Imagini apocaliptice în Europa! Continentul este devastat de furtuni extreme. Sute de mii de oameni au rămas fără curent, iar ce e mai rău abia urmează. Video

Continentul european a fost măturat de o serie de furtuni extreme, iar meteorologii din mai multe țări avertizează că ce este mai rău încă nu a trecut.
18.02.2022 | 12:06
Imagini apocaliptice in Europa Continentul este devastat de furtuni extreme Sute de mii de oameni au ramas fara curent iar ce e mai rau abia urmeaza Video
Furtuni extreme au devastat Europa în ultimele ore. Sursa foto: hepta.ro, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cu toate că vremea din România te face să te gândești că a sosit deja primăvara, având în vedere că în sudul țării se înregistrează temperaturi de peste 15 grade Celsius, iar zilele sunt mai degrabă însorite, situația de pe restul continentului e departe de a fi măcar liniștită.

Europa a fost lovită de o serie de furtuni deosebit de violente în ultima zi, iar meteorologii avertizează că răul încă nu a trecut. Cetățenii din mai multe țări au fost avertizați deja cu privire la următoarele zile, Marea Britanie fiind una dintre țările vizate de vremea deosebit de rea.

ADVERTISEMENT

Polonia și Germania au fost cele mai recente ”victime” ale furtunilor care au semănat cu adevărate uragane. Cel puțin 5 persoane și-au pierdut viața în cursul zilei de joi, fiind surprinse de vremea extremă.

Macara de mari dimensiuni, doborâtă de vânt în Polonia: 2 morți și 4 răniți

În Germania, două persoane au murit după ce mașinile în care se aflau au fost strivite de copaci smulși din rădăcini de vânturile foarte puternice. De asemenea, în Polonia, furtunile au făcut victime când o macara de mari dimensiuni s-a prăbușit sub acțiunea vântului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, zeci de mii de gospodării din zona nord-vestică a continentului au rămas fără curent electric, după ce copaci s-au prăbușit pe firele de înaltă tensiune. Doar în regiunea Renania de Nord – Westphalia, 54.000 de locuințe au rămas în beznă. În Bavaria, alți 10.000 de oameni au stat ore în șir fără curent electric.

În Germania, traficul feroviar a fost dat peste cap și niciun tren nu a mai avut permisiunea să părăsească gările pentru curse pe distanțe lungi, încă de ieri, de la prânz. Furtuna Ylenia a lovit puternic regiunile Hesse, Saxonia și Brandenburgul de Sud. În urma acesteia, un purtător de cuvânt al Deutsche Bahn a declarat că atât șinele, cât și firele de înaltă tensiune au fost grav afectate.

ADVERTISEMENT

Feriboturile germane au fost și ele ținute pe loc în majoritatea zonelor țării. În țară, vânturile au atins viteze maxime de 152 de kilometri pe oră.

Trenuri oprite în Scoția. 300.000 de locuințe fără curent în Cehia

Și în Scoția, furtunile au făcut ravagii, având în vedere că vântul a atins o viteză maximă de 130 de kilometri pe oră. Aici, multe trenuri au fost oprite încă de miercuri noapte, din cauza furtunii Dudley. Totuși, ce e mai rău încă nu a trecut pentru insula britanică, deoarece furtuna Eunice a fost anunțată ca fiind deja mai puternică. 19.000 de locuințe au rămas deja fără curent în aceste zile.

ADVERTISEMENT

Cehia a fost și ea lovită puternic de furtuni în decursul ultimelor ore. Aici, peste 300.000 de gospodării din întreaga țară au rămas fără curent electric.


În Polonia, aproximativ 3.000 de case au rămas fără electricitate, după ce o avertizare de cod roșu de vremea rea a fost emisă încă din data de 16 februarie pentru vestul țării. Aici a avut loc incidentul cu macaraua doborâtă la pământ de vântul puternic, în urma căruia doi oameni și-au pierdut viața și alți patru au fost răniți.

Marea Britanie se pregătește pentru ce e mai rău în weekend

Marea Britanie se pregătește, de asemenea, pentru un cod roșu de vreme extremă, având în vedere că furtuna Eunice se anunță a fi una dintre cele mai puternice ale ultimelor trei decenii. Sute de școli au fost deja închise, iar toate trenurile din țara Galilor au fost suspendate. Efective de militari sunt în alertă, pregătite să intervină în țară, oriunde va fi nevoie.

Meteorologul Ben Rich, de la BBC Weather, spune că se așteaptă ca Eunice ”să provoace pagube materiale însemnate, perturbări masive și inundații în zonele de coastă”, dar afirmă că este ”imposibil să știm exact cât de puternică va fi furtuna.”

Expertul spune că ”vânturi care au aceeași intensitate pot afecta diferit regiunile Marii Britanii – de exemplu, coastele Scoției de vest sunt mult mai bine pregătite pentru vânturi de 120 de kilometri pe oră, în comparație cu regiuni din sudul Angliei.”

Cu toate că furtuna Eunice și nici celelalte furtuni care au lovit Europa în aceste zile nu au fost clasificate drept uragane, vânturile au avut viteze echivalente cu cele ale unui uragan de categoria 1.

Astfel, oamenii din Marea Britanie au fost avertizați să lege obiectele din grădină care ar putea zbura, pentru a evita transformarea lor în proiectile, să își țină mașinile în garaje și pe cât posibil, departe de copaci sau de ziduri.

ADVERTISEMENT