News

Furtuni puternice în Moldova. 18.000 de oameni au rămas fără energie electrică

O serie de furtuni puternice în regiunea Moldovei au lăsat 18.000 de persoane fără energie electrică.
06.08.2021 | 22:50
Furtuni puternice in Moldova 18000 de oameni au ramas fara energie electrica
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de vineri, specialiștii Agenției Naționale de Meteorologie au emis mai multe avertizări de ploi abundente, vijelii și grindină în mai multe regiuni ale țării.

România se va confrunta cu o serie de fenomene extreme, precum furtuni, vijelii sau ploi abundente, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT

18.000 de oameni au rămas fără curent după o furtună puternică în Moldova

Aproximativ 18.000 de consumatori au rămas fără energie electrică din cauza unor furtuni care au avut loc într-o zonă întinsă din regiunea Moldovei, conform unui comunicat Delgaz Grid, citat de către știripesurse.ro.

“Începând de ieri (joi, n.r.) am înregistrat peste 250 de întreruperi de scurtă durată şi avarii în reţelele de medie şi înaltă tensiune ale Delgaz Grid.

ADVERTISEMENT

Cele mai multe avarii au fost în liniile electrice aeriene din mediul rural. Printr-un efort susţinut al colegilor din teren, echipelor contractorilor şi dispecerilor am restabilit alimentarea cu energie a peste 40 de localităţi.

Continuăm să lucrăm pentru realimentarea cu energie a circa 1.000 de clienţi din 9 localităţi din judeţul Iaşi, Vaslui, Bacău, Neamţ şi Suceava”, a declarat compania, conform știripesurse.ro

ADVERTISEMENT

Reprezentanți din cadrul companiei susțin că fenomenele meteo extreme au declanșat un număr de trei ori mai mare decât în mod obișnuit al deranjamentelor individuale și colective ale rețelelor de joasă tensiune, cele care alimentează în mod direct consumatorii casnici.

“Intervenim în continuare pentru remedierea avariilor din toate reţelele electrice ca urmare a ruperii conductoarelor sau stâlpilor, prin căderea unor copaci peste liniile electrice aeriene sau înlocuirea elementelor de izolaţie şi a transformatoarelor lovite de fulgere etc.

ADVERTISEMENT

Întrucât în unele zone conductoarele sunt rupte şi există riscul să ajungă pe suprafaţa solului, atragem atenţia asupra pericolului de electrocutare şi arsuri pe care îl reprezintă atingerea lor în cazul pătrunderii persoanelor în vecinătatea acestora”, se precizează în comunicat.

De asemenea, stâlpii avariați, care se află într-un echilibru precar, pot genera accidente grave în eventualitatea căderii acestora, iar vremea nu dă semne că s-ar îmbunătăți.

“Şi pentru astăzi (vineri, n.r.) meteorologii au emis o avertizare de instabilitate atmosferică pentru judeţul Iaşi, Bacău şi Vaslui, fiind prognozate averse torenţiale, descărcări electrice şi intensficări ale vântului”, se mai precizează în comunicatul citat de către știripesurse.

ADVERTISEMENT