News

Furtuni puternice în România. Capitala, lovită de vijelii și grindină: copaci căzuți pe mașini, acoperișuri smulse. Update

Mai multe furtuni puternice s-au abătut asupra României, miercuri. Capitala a fost lovită de vijelii și grindină. S-au emis alerte de la ANM de cod galben și portocaliu.
10.07.2024 | 18:49
Furtuni puternice in Romania Capitala lovita de vijelii si grindina copaci cazuti pe masini acoperisuri smulse Update
Zeci de copaci căzuți în urma furtuni puternice din București. Sursa foto: Facebook / Meteoplus / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

România a fost lovită miercuri, după prânz, de mai multe furtuni puternice. O ploaie cu vijelie puternică și căderi de grindină a afectat Capitala. S-au raportat și pagube.

UPDATE, ora 18.45. ISU: Zeci de copaci căzuți în urma furtuni puternice din București

ISU București-Ilfov anunță că, în urma furtunii puternice care a lovit miercuri Capitala, s-au înregistrat 34 de solicitări, în intervalul orar 17:25-18:00. Au rezultat 31 de copaci căzuți, 2 acoperișuri de casă afectate și 2 geamuri sparte la o casă.

ADVERTISEMENT

Situația în Ilfov nu a fost atât de gravă. În județul vecin a fost înregistrată în acest interval de timp o singură solicitare, pentru un stâlp de lemn căzut. ”Afectate: 3 străzi blocate, 3 clădiri, 20 de autovehicule, fire de electricitate. Misiunile sunt în dinamică”, anunță ISU.

UPDATE, ora 18.15. Furtuna a făcut ravagii în București: copaci căzuți pe mașini și pe carosabil. Pompierii intervin

În urma furtunii de miercuri, mai multe persoane au sunat la 112 pentru a anunța efecte ale manifestărilor vremii. Vijelia a pus la pământ mai mulți copaci. O parte dintre ei au căzut pe mașini, carosabil sau pe linii de troleu. ISU București-Ilfov anunță mai multe intervenții până în acest moment.

ADVERTISEMENT
  1. Șos. Leordeni – copac
  2. Str. Taberei, Popesti – stâlp
  3. Str. Carotei – copac pe auto
  4. Splaiul Independentei, Zona Izvor – copac pe carosabil
  5. Str. Caporal Anghelache Ivan – copac pe auto
  6. Str. Știrbei Vodă intersecție cu Calea Plevnei – copac căzut pe linia de troleu
  7. Str. Munții Ghurghiului – copac căzut pe linii de tensiune
  8. Str. Pucheni – copac căzut pe linii de tensiune
  9. Str. Pictor Arthur Verona – copac căzut
  10. Blvd. Eroii Sanitari – copac căzut
  11. Str. Stoicănești – copac căzut pe țeavă de gaz
  12. Str. Râșnov – surpare în carosabil de aproximativ 1 m

Furtuni puternice în România. Capitala, lovită de vijelii și grindină

În București, a plouat miercuri cu grindină în anumite zone. Meteorologii ANM au emis o atenționare de cod galben de furtună, de tip nowcasting, de vijelie și descărcări electrice.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au spus că în București vor avea loc intensificări ale vântului, vijelie, viteza la rafală de 50…60 km/h, descărcări electrice, grindină, averse ce vor acumula izolat 10 l/mp, până la ora 18.00.

Fenomene meteo severe sunt și în județul Ilfov. ”Se vor semnala intensificări ale vântului, vijelie, viteza la rafală de 50…60 km/h, descărcări electrice, grindină, averse ce vor acumula izolat 10 l/mp”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT

Pe site-urile de socializare au apărut mai multe imagini cu furtuna abătută asupra mai multe zone din București. Se poate observa vijelia puternică și căderile de grindină.

Alerte cod galben și portocaliu de la ANM. Mai multe județe lovite de furtuni

În cursul acestei după-amiezi, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe alerte cod galben și cod portocaliu de tip nowcasting pentru județe din Moldova, Muntenia și Crișana.

Până la ora 18.30 se află sub alertă cod portocaliu de tip nowcasting Tecuci, Umbrărești, Barcea, Drăgănești, Ivești, Movileni din Galați și Suraia, Vânători, Biliești din Vrancea.

În aceste zone se vor semnala averse torențiale care vor acumula 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și căderi de grindină.

ANM anunță că frontul atmosferic noros se îndreaptă spre sudul țării. Până la ora 19.00, se află sub alerte de furtuni zone din județele Giurgiu și Dâmbovița.

”În zona: județul Giurgiu: Giurgiu, Bolintin-Vale, Florești-Stoenești, Roata de Jos, Ulmi, Mihăilești, Adunații-Copăceni, Călugăreni, Ghimpați, Bolintin-Deal, Băneasa, Frătești, Găiseni, Izvoarele, Vânătorii Mici, Ogrezeni, Crevedia Mare, Buturugeni, Oinacu, Bucșani, Letca Nouă, Singureni, Grădinari, Joița, Stănești, Daia, Clejani, Mârșa, Slobozia, Mihai Bravu, Iepurești, Săbăreni, Schitu, Cosoba, Bulbucata, Stoenești; Județul Dâmboviţa: Tărtășești;

Se vor semnala: intensificări ale vântului, vijelie, viteza la rafală de 50…70 km/h, descărcări electrice, grindină, averse ce vor acumula izolat 15 l/mp”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT