News

Furtuni puternice vor afecta jumătate de țară. ANM a emis cod portocaliu

12.07.2020 | 13:59
Furtuni puternice vor afecta jumatate de tara ANM a emis cod portocaliu
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de furtună care vizează nouă județe, în timp ce altele sunt intră  sub cod galben.

Furtunile vor afecta în mod deosebit zona de centru a țării, dar ploile și furtunile se vor întinde pe  mai bine de jumătate din teritoriul  României.

ADVERTISEMENT

Județele Brașov, Covasna și Harghita intră în întregime sub cod portocaliu până la ora 18.00, în timp ce în altele codul se instituie doar parțial. Codul intră în vigoare de la ora 14.00.

După furtunile puternice, vremea se va răci semnificativ

În județele Covasna, Harghita, Brașov, precum și în zona de munte a județelor Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeșvor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp”, a informat ANM.

ADVERTISEMENT

De asemenea, instabilitatea atmosferică  și intensificările vântului vor viza și Transilvania, Moldova, Muntenia de nord și Oltenia, tot în intervalul 12.00-18.00, motiv pentru care pentru aceste regiuni a fost emis cod galben.

În intervalul menționat, în Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp”, menționează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Oltenia va fi afectată, în special, de vânt puternic. În județele Mehedinți, Dolj și Olt, vântul va avea intensificări cu viteze de 55 – 65 km/h.

În regiunile vestice, nordice și centrale vremea se va răci semnificativ, dar în cele sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități”, a mai transmit Administrația Națională de Meteorologie.

ADVERTISEMENT