News

Furtunile au făcut ravagii în Italia. Lacul Como, transformat în groapă de gunoi de vijelie

Lacum Como a fost transformat într-o groapă de gunoi de furtunile care au asediat Italia în aceste zile. Este doar una dintre stațiunile afectate de vremea extremă.
09.07.2024 | 00:20
Furtunile au facut ravagii in Italia Lacul Como transformat in groapa de gunoi de vijelie
Furtunile au făcut ravagii în Italia. Lacul Como, transformat în groapă de gunoi de vijelie
ADVERTISEMENT

Cele mai populare destinații de vacanță nu au scăpat de ploile torențiale, că e vorba de Italia sau Turcia sau multe alte țări din Europa. În sudul Italiei, țara este sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce nordul exclusivist este de nerecunoscut din cauza ploilor torențiale.

Furtunile au făcut ravagii în Italia. Lacul Como, transformat în groapă de gunoi de vijelie

Turiștii din Como au asistat chiar la transformarea lacului Como într-o groapă de gunoi. La mal, acolo unde apa avea culoarea safirului, turiștii găsesc acum doar nămol și mormane de pet-uri, în timp ce întreaga regiune este sub cod portocaliu de ploi torențiale și vânt puternic.

ADVERTISEMENT

Conform Observatornews.ro, în regiunea Piemont, cu capitala la Torino, grindina căzută a determinat autoritățile să scoată utilajele de deszăpezire pe străzi. Între timp, orașul Alessandria a fost acoperit de un strat alb de grindină, de 30 de centimetri, care s-a depus foarte rapid și a luat prin surprindere pe toată lumea.

În Turcia, la mii de kilometri distanță, ploile torențiale au inundat orașul Ordu de la Marea Neagră, acolo undea plouat mai multe zile fără oprire. Acolo s-au produs mai multe alunecări de teren, iar un pârâu care traversa localitatea a inundat șapte cartiere.

ADVERTISEMENT

Vremea extremă a dat peste cap viața oamenilor inclusiv peste Ocean, în Marea Caraibelor. Aici, americanii vorbesc despre vijelii de 130 de kilometri pe oră, iar localnicii din apropiere de plajă au fost evacuați de urgență, în timp ce puținii care au primit permisiunea să rămână acasă și-au baricadat ferestrele.

Între timp, locuitorii din Las Vegas și San Francisco se plâng de temperaturi chiar și de 47 de grade Celsius la umbră. Așa cum este tradiția la americani, mulți preferă să facă lucruri cel puțin stupide, astfel că e la modă o călătorie în așa zisa Vale a Morții, acolo unde turiștii curajoși își fac selfi-uri cu un termometru care indică 56 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Un bărbat și-a pierdut viața aici, iar un altul a ajuns în stare gravă la spital, răpuși de caniculă. Cât despre România, meteorologii au transmis deja că în țara noastră vine cupola de foc. Elena Mateescu, directorul ANM, anunță că vor fi temperaturi chiar și de 45 de grade Celsius la umbră, iar oamenii sunt sfătuiți să stea în case.

Meteorologii din România anunță că vine cupola de foc

”Ne aşteptăm să înregistrăm un val de căldură de lungă durată, mai intens, mai persistent şi din punctul de vedere al ariei şi al valorilor de temperaturi. O vreme caniculă şi cu temperaturi în creştere de la o zi la alta. Vom avea un nou val de caniculă, pe o perioadă mai îndelungată, şi cu indice de confort termic ridicat.

ADVERTISEMENT

Deja temperaturile au trecut de 36-37 de grade, pragul critic ITU a trecut de 80 de unităţi. Nopţile vor fi tropicale, temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade Celsius.

Mai ales în partea de vest şi sud, valorile au atins, la umbră, 36 – 37 de grade, cu temperaturi resimţite de 39 – 40 de grade. Și indicele temperatură – umezeală de asemenea a atins şi a depăşit pragul critic de 80 de unităţi, practic în zonele în care se află sub incidenţa Codului Galben şi mă refer, aici, la Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea Continentală şi jumătatea sudică a Moldovei”, a declarat Elena Mateescu.

”Vorbim de extinderea ariei judeţelor sub incidenţa Codului Galben, dar şi de o intensificare a valorilor de temperaturi – de la 35 – 37 de grade, posibil local în partea de sud a ţării valori de 38 – 39 de grade la umbră – nopţi tropicale, pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

Este posibil să consemnăm, la nivelul valorilor de temperaturi, chiar valori minime de până la 23 – 24 de grade, semn că valul de căldură va fi unul deosebit de intens şi disconfortul termic, de asemenea, deosebit de accentuat”, a completat directorul ANM.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici