News

Furtunile au făcut ravagii în vestul României. Case inundate, drumuri blocate și culturi distruse de grindină. Video

Furtunile abătute în ultimele ore în vestul țării au făcut ravagii. Case și străzi inundate, copaci doborâți și culturi distruse total de grindină.
01.06.2023 | 08:51
Furtunile au facut ravagii in vestul Romaniei Case inundate drumuri blocate si culturi distruse de grindina Video
Furtunile puternice fac ravagii în țară. Case și străzi inundate, copaci doborâți, culturi distruse de grindină. Sursa foto: aradon.ro / specialarad.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Furtunile violente prognozate de meteorologi au făcut ravagii în zone extinse din vestul României. Case și străzi au fost inundate, grădini distruse de grindină și copaci doborâți de vijeliile puternice.

Furtunile puternice fac ravagii în țară. Case și străzi inundate, copaci doborâți, culturi distruse de grindină

În ziua precedentă, mai multe județe din vestul și sud-vestul țării s-au aflat sub alertă cod portocaliu de furtuni, ploi torențiale și grindină. Cele mai mari probleme s-au înregistrat în Arad, Caraş-Severin, Hunedoara și Gorj. Inclusiv pompierii au fost chemați să ajute oamenii în lupta cu efectele vremii extreme.

ADVERTISEMENT


Miercuri, la orele după amiezii, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare nowcasting cod roşu de furtună, valabilă în ora următoare în zone din judeţul Hunedoara.

Din păcate, alerta s-a adeverit și vremea severă a lovit crunt. Mai multe case din județul Hunedoara au fost inundate, în urma ploilor căzute. Din datele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, în satele Bucureşci şi Şesuri apa a intrat în 12 gospodării, grădini și beciuri, dar și pe mai multe drumuri locale.

ADVERTISEMENT

În plus, pe cursurile râurilor Valea Satului şi Valea Bucureşci au fost semnalate depăşiri ale cotelor de pericol. Populaţia din acest județ a fost informată despre fenomenele meteo prin mesaj RO-Alert.

În județul Gorj, în comuna Aninoasa, o ploaie torențială care a durat câteva minute a făcut prăpăd. Aici, pompierii au venit cu motopompele. ”Avem în jur de 51 de gospodării pe care le-am evaluat într-o primă situație preliminară, în zona aceasta și mai avem vreo 12 la Aninoasa și cred că vreo 6 la Costești”, a spus Ilie Pietroi, primarul din comuna Aninoasa, pentru Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

Daune importante lăsate în urmă de furtună în municipiul Arad

O furtună puternică de miercuri după-masă și seară a produs mai multe pagube în municipiul Arad. Județul s-a aflat sub cod galben și portocaliu de averse torențiale. În zonă, vântul puternic a pus la pământ mai mulți copaci.

De asemenea, canalizarea nu a făcut față averselor de ploaie. Astfel, mai multe străzi din oraș au fost inundate. ”Toate utilajele Companiei de Apă Arad au fost mobilizate în această seară pentru a limita efectele furtunii și ale precipitațiilor abundente. 20 de angajați ai Companiei, cu vidanje, autospecialele tip WOMA și motopompe au intervenit în zona pasajului de pe strada Voinicilor și în zona centrului comercial Gemi Center pentru a evacua apa de pe carosabil.

ADVERTISEMENT

Stațiile de pompare au funcționat la capacitate maximă însă din cauza cantităților însemnate de precipitații, canalizarea a făcut cu greu față”, transmite Compania de Apă Arad, conform SpecialArad.

Grindina a produs pagube majore în Aradul Nou. Furtuna începută la ora 19:00 a fost una cu grindină și vânt puternic. Grădinile oamenilor au fost distruse în totalitate de piatra căzută.

ADVERTISEMENT
Tags: