News

Furtunile puternice continuă. ANM a emis un nou cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină. Zonele vizate

ANM a emis un nou cod galben de vreme severă. Furtunile vor continua în următoarele ore. Sunt prognozate ploi torențiale, vijelii și grindină în mai multe județe.
26.05.2022 | 10:30
Furtunile puternice continua ANM a emis un nou cod galben de ploi torentiale vijelii si grindina Zonele vizate
ANM, încă un cod galben de furtuni puternice. Ploi torențiale, vijelii și grindină. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis o nouă avertizare cod galben de fenomene severe.

ANM, încă un cod galben de furtuni puternice. Ploi torențiale, vijelii și grindină în mai multe județe

Conform datelor ANM, această alertă de instabilitate atmosferică temporar accentuată va fi valabilă joi, 26 mai, între orele 13:00 și 20:00.

ADVERTISEMENT

În intervalul menționat, local în Dobrogea și în Muntenia vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75 km/h), averse torențiale şi izolat grindină.

Cantităţile de apă cumulate în urma precipitațiilor vor depăşi 15…20 l/mp şi izolat 30 l/mp.

ADVERTISEMENT
Cod galben ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Căldură și furtuni în București. Prognoza ANM pentru Capitală

Conform prognozei speciale ANM pentru Capitală, aici vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza și seara, când vor fi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, descărcări electrice și averse.

Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 30 de grade.

Cod galben de inundații în județele Alba, Hunedoara și Sibiu. Se anunță viituri și scurgeri de pe versanți

După precipitațiile abundente din ultimele ore, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare hidrologică valabilă pentru județele Alba, Hunedoara și Sibiu.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici.

Avertizarea vizează apele din bazinul hidrografic Mureș pe:

  • afluenții mici aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Brănișca, Târnava – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Blaj, județele: Alba, Hunedoara și Sibiu.
ADVERTISEMENT

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră”, se arată pe site-ul INHGA.

ADVERTISEMENT