News

Furturile de lemn devin frecvente în Germania. Criza energetică, identificată drept principala cauză

Pădurarii germani se confruntă cu o creștere a frecvenței a furturilor de lemn de foc din pădurile pe care le îngrijesc, ei așteptându-se ca situația să se înrăutățescă și mai mult.
13.08.2022 | 13:46
Furturile de lemn devin frecvente in Germania Criza energetica identificata drept principala cauza
Furturile de lemn s-au înmulțit în Germania/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Germania se confruntă cu o penurie de gaze, generată de livrările mai reduse din Rusia, iar autoritățile au anunțat că vor limita nivelul căldurii din case în timpul iernii viitoare.

Pădurile, în pericol din cauza crizei energetice

Una dintre consecințe este că furturile de lemn din pădurile germane s-au intensificat în ultimele luni, scrie Die Welt, preluată de ziarulromanesc.de.

ADVERTISEMENT

De exemplu, pădurarul Carsten Beder, din Paderborn, landul Renania de Nord – Westafalia, se plânge că aproape nouă metri cubi de lemn au fost tăiați ilegal din pădurea pe care o are în grijă, în perioada 10 iunie – 1 iulie. Beder a găsit buștenii tăiați pe marginea unui drum, probabil cumpărătorii urmând să vină să-i ridice.

Pădurarul susține că furtul a fost bine pregătit. „Autorii trebuie să fi venit cu un camion cu macara, deci într-un mod destul de profesionist”, a declarat Beder.

ADVERTISEMENT

Acesta crede că furturile se vor înmulți în perioada următoare. „Tendința de furt de lemne este clară. O aud și de la colegi din alte regiuni. Mă tem că se va răspândi și mai mult”, crede Carsten Beder.

Relația de cauzalitate dintre furturile de lemn de foc și criza energetică este clară. Nu doar că livrările de gaze sunt sub semnul întrebării, ci și prețul petrolului a crescut.

ADVERTISEMENT

Prețul lemnului de foc a crescut considerabil

O creștere similară a avut loc și pentru lemnul de foc. Anul trecut, un metru cub costa circa 64 de euro pentru ca în momentul de față prețurile să varieze între 100 și 180 de euro. Scumpirea nu face decât să încurajeze tăierile ilegale.

Riscurile au fost semnalate de către 300 de pădurare între adresă trimisă către Landesbetrieb Wald und Holz, instituția care gestionează domeniul silvic în Renania de Nord-Westfalia.

ADVERTISEMENT

Furturile s-au înregistrat însă în toate landurile germane. Cel mai spectaculos furt a fost înregistrat în luna mai, când peste 200 de metri cubi de molid, evaluat la 20.000 de euro, au dispărut lângă Schulenberg, în landul Saxonia Inferioară. Potrivit poliției, a fost nevoie de cel puțin opt camioane pentru transportul buștenilor, care aveau peste cinci metri lungime.

ADVERTISEMENT
Tags: