Sport

Gabi Balint spune lucrurilor pe nume la 31 de ani după CM din Italia: „Din cauza asta n-am mers mai departe”

Fostul atacant al Stelei și al naționalei României, Gabi Balint, a făzut dezvăluiri legate de prezența României la CM din 1990 și a spus care este motivul pentru care tricolorii nu au trecut de optimi.
24.12.2021 | 18:11
Gabi Balint spune lucrurilor pe nume la 31 de ani dupa CM din Italia Din cauza asta nam mers mai departe
Gabi Balint a dezvăluit de ce nu a trecut România de optimile CM 1990
ADVERTISEMENT

Gabi Balint are un palmares impresionant alături de echipa la care a cunoscut consacrarea, Steaua, câștigând Cupa Campionilor Europeni în 1986, Supercupa Europei în 1987, cinci titluri de campion și de patru ori Cupa României.

Gabi Balint a fost supărat că nu a jucat în meciul de debut al României la CM 1990, cu URSS

În plus, a jucat în finala Cupei Intercontinentale, pierdută în fața lui River Plate cu 1-0, și, din nou, Cupa Campionilor Europeni din 1989, când AC Milan s-a impus cu 4-0. Dar Gabi Balint are multe amintiri și de la naționala României, pentru care a jucat 34 de meciuri și a marcat de 14 ori.

ADVERTISEMENT

Gabi Balint a fost în lotul României care a participat la Campionatul Mondial din 1990, organizat în Italia. „Eu îmi aduc multe lucruri aminte din cariera mea, chiar și supărarea pe care am avut-o la primul meci, când n-am jucat cu URSS la Mondialul din 1990.

Consider că trebuia să joc, chiar și domnul Ienei mi-a zis când am plecat spre stadion: ‘Vezi că joci, te pregătești, te concentrezi’. Și la ședința de la stadion, după ce-am ieșit pe teren să vedem gazonul, domnul Ienei a anunțat formația cu Răducioiu.

ADVERTISEMENT

În momentul ăla am vrut să mă ridic și să-i spun: ‘Nea Imi, stați puțin că ați greșit! Eu trebuie să fiu!’. Am tăcut…”, a povestit fostul atacant la emisiunea Prietenii lui Ovidiu, realizată de Ovidiu Ioanițoaia la gsp.ro.

Gabi Balint recunoaște că impresarii aveau o influență asupra echipei naționale

Fostul atacant știe care a fost motivul pentru care Emeric Ienei l-a preferat, până la urmă, pe Răducioiu, în locul lui, la debutul României la Campionatul Mondial din 1990. „Știu ce s-a întâmplat, nu vreau să discut despre asta.

ADVERTISEMENT

Nu sunt lucruri prea plăcute, asta e, a fost. Au trecut. Poate că așa a fost să fie, poate așa trebuie să fie. Nu discut… Eu întotdeauna am crezut în destin și dacă așa a fost să fie… Poate jucam prost cu URSS și după nu mai jucam cu Argentina titular, să marchez gol.

Eram trei atacanți buni atunci (n.r. – el, Marius Lăcătuș și Florin Răducioiu). Mai era și Cămătaru, care nici n-a apucat să joace la acel Mondial. Impresarii aveau o influență asupra echipei. În plus, era perioada de început când noi eram amatori.

ADVERTISEMENT

Erau o sută de mii de impresari pe lângă noi, deja vedeam contracte, eram cu gândul în altă parte și am pierdut concentrarea. Oricum, am fost amatori…”, a mai spus fostul atacant al Stelei și al echipei naționale a României.

Tricolorii au făcut petrecere după remiza cu Argentina, a dezvăluit Gabi Balint

Gabi Balint a argumentat și de ce jucătorii convocați de Emeric Ienei pentru Campionatul Mondial din 1990 erau amatori. „După meciul cu Argentina, am făcut petreceri pe acolo, ceea ce nu era normal să facă un jucător profesionist.

Dar noi eram prima oară la un Campionat Mondial, abia ieșiți în lume. Noi din cauza asta n-am mers mai departe la acel Mondial”, a dezvăluit fostul jucător.

Gabi Balint a marcat câte un gol cu Camerun și Argentina

La Campionatul Mondial din 1990, naționala României a fost repartizată în Grupa B. În primul meci, tricolorii au învins URSS cu 2-0, după dubla lui Lăcătuș (42, 57, ultimul fiind marcat din penalty).

A urmat meciul cu echipa Camerunului, în care veteranul Roger Milla a făcut ce a vrut cu apărarea noastră, înscriind de două ori (76, 86). Balint a marcat golul de onoare, în minutul 88, după care a punctat și în remiza cu Argentina, 1-1, în minutul 68.

Prima reprezentativă a țării noastre a terminat grupa pe 2, calificându-se în optimi, unde a întâlnit Irlanda. Scorul după 120 de minute a fost 0-0, dar Irlanda s-a impus la loviturile de departajare cu 5-4. Pentru România au înscris Gică Hagi, Dănuț Lupu, Iosif Rotariu și Ionuț Lupescu, iar Daniel Timofte a ratat.

ADVERTISEMENT
Tags: