Life

Gabi Luncă a murit acum doi ani! Ultima voce a lăutăriei, descrisă cu emoție: ”Suflet de aur”

Gabi Luncă a murit acum doi ani, cântăreața simbol pentru lăutari fiind și acum plânsă de cei care i-au fost apropiați, precum Mioara Lincan.
02.04.2023 | 05:00
Gabi Lunca a murit acum doi ani Ultima voce a lautariei descrisa cu emotie Suflet de aur
Gabi Luncă, 2 ani de la moartea artistei. Sursă foto: Montaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Gabi Luncă a murit acum doi ani, marea cântăreață stingându-se din viață din cauza COVID-19. Mioara Lincan, cunoscuta interpreta de muzică de petrecere, își aduce aminte de prietenia ei cu Gabi Lunca și cu soțul acesteia, Ion Onoriu. La doi ani de la moartea minunatei interprete aflăm ce familie a avut și ce om cu suflet de aur a fost toată viața.

Mioara Lincan, amintiri cu Gabi Luncă la doi ani de la moartea artistei

Mioara Lincan și Gabi Luncă au fost foarte bune prietene. Soțul Mioarei, Marian Lincan și Ion Onoriu erau prieteni înainte ca el să se însoare cu Gabi Luncă. În exclusivitate pentru FANATIK, Mioara Lincan își amintește de discuțiile pe care le avea cu marea doamnă a muzici lăutărești.

ADVERTISEMENT

Culmea, spune ea, niciodată nu vorbeau despre muzică, doar despre familii. Mioara Lincan ne spune ce oameni ospitalieri erau Gabi Luncă și soțul ei apoi își amintește de cel mai altruist gest pe care l-a făcut Ion Onoriu pentru ea și Marian Lincan.

Gabi Luncă s-a născut în data de 16 octombrie la Vărbilău, într-o familie numeroasă. Pe numele real Gabriela Elena Onoriu, a fost una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară și lăutărească din România. Având o credință mare în Dumnezeu, din anul 1992 a hotărât să cânte numai muzică religioasă.

ADVERTISEMENT

Mioara Lincan, nelipsită din casa artistei Gabi Luncă

Gabi Luncă a avut 6 frați. Când avea doar 3 ani jumătate, mama ei a murit. Tatăl ei, Dumitru Luncă, s-a recăsătorit, dar mama vitregă s-a purtat foarte urât cu ea. Debutul marii artiste a fost în anul 1951, când a cântat alături de tatăl ei, violinist în cadrul Orchestrei Armatei din Ploiești. Devine cunoscută de la vârsta de 17 ani când s-a axat pe muzică orășenească lăutărească.

“Cu Gabi am fost prietenă de familie. Ion Onoriu era prieten la cataramă cu soțul meu, Marian. Se știau dinainte că Ion să se însoare cu Gabi. Ne întâlneam de multe ori la nunți, nu la spectacole, și fiecare colabora cu taraful lui.

ADVERTISEMENT

Am fost de multe ori acasă la Gabi Luncă și Ion Onoriu. Erau oameni ospitalieri și cu credință, mereu ne întrebau dacă avem nevoie de ceva” declară, în exclusivitate pentru FANATIK.RO, Mioara Lincan.

“Ion Onoriu ne-a zis că ne dă el un apartament”

După primele discuri înregistrate la ‘Electrecord’ și o căsnicie eșuată, marea artista Gabi Luncă decide să se mute în București. Acolo l-a cunoscut și s-a măritat cu Ion Onoriu, omul care i-a stat alături până în 1998, când a plecat la cele sfinte. S-a retras din activitate în anul 1993 după care a mai cântat doar la evenimentele bisericii penticostale, rit pe care l-a ‘îmbrățișat’ la un moment dat.

ADVERTISEMENT
Gabi Luncă și Ion Onoriu. Sursă foto: Facebook
Gabi Luncă și Ion Onoriu. Sursă foto: Facebook

“Nu pot să uit că, atunci când ne-am mutat în București, am mers în vizită la ea acasă, la un pahar de suc pentru că ei nu consumau alcool. Trebuia să primim un apartament de la stat, era pe vremea lui Ceaușescu.

Atunci Ion Onoriu ne-a zis că ne dă el un apartament. Să stăm în el și să plătim atunci când vom avea bani. Am refuzat elegant pentru că așteptam apartamentul de la stat. Dar faptul că s-a oferit să ne facă un bine nu l-am uitat niciodată. Veneam de la Găești, băiatul era la școala de muzică iar el a vrut să facă un gest ca să ne fie mai ușoară viața” declară Mioara Lincan, în exclusivitate pentru FANATIK.RO.

“Nu am auzit-o niciodată pe Gabi Luncă să vorbească urât despre vreo solistă sau vreun solist”

Gabi Luncă a scris o carte, ‘Povestea vieții noastre’, împreună cu soțul ei, Ion Onoriu. El și-a dorit mult de tot publicarea unei cărți care să arate ce fel de oameni au fost Onoriu și Gabi Luncă.

Din păcate, el nu a mai apucat să se bucure de publicarea cărții dar Gabi Luncă a decis să îndeplinească acest vis al jumătății ei. Cartea este despre viața și relația lor, cariera artistică, familie, întâmplări reale, povești sincere de viață.

“Gabi mă întreba mereu dacă am nevoie de ceva, din ‘Miorița’ și ‘surioara mea’ nu mă scotea. Nu am auzit-o niciodată pe Gabi Luncă să vorbească urât despre vreo solistă sau vreun solist.

Asta apropo de lumea artiștilor în care trăim acum. Își vedea de treaba ei, de cântatul și de familia ei. Când ne întâlneam nu vorbeam niciodată despre muzică, doar despre familie” mărturisește Mioara Lincan.

“Gabi Luncă a fost o femeie cu un suflet de aur”

Marea artista Gabi Luncă a murit în data de 2 aprilie 2021, la vârsta de 83 de ani, după două săptămâni de când era internată în spital. Marea doamnă a muzicii lăutărești a contactat virusul Covid-19 care i-a agravat problemele de sănătate pe care deja le avea. Vestea a fost dată de Rebeca Onoriu, fiica artistei, pe o rețea de socializare.

Gabi Luncă, o inegalabilă artistă. Sursă foto: Facebook
Gabi Luncă, o inegalabilă artistă. Sursă foto: Facebook

“Nu au fost niciodată cu nasul pe sus, și ea și Ion Onoriu erau niște oameni modești, Dumnezeu să îi odihnească pe amândoi. Am numai cuvinte de laudă pentru această familie.

Stilul ei de interpretare a rămas în inimile românilor, și acum se cântă melodiile ei. A fost un stil de interpretare înțeles de toată lumea. Gabi și-a iubit foarte mult copiii și a fost o femeie cu un suflet de aur.

Credința lor a dovedit că n-au urmat pașii așa cum au făcut alții, la voia întâmplării. Au făcut multe fapte frumoase și au ajutat mulți oameni”, mai spune, în exclusivitate pentru FANATIK, Mioara Lincan.

ADVERTISEMENT