Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității Româno-Americană și al Academiei de Informații, Gabriel Mutu a fost ales în 2020 ca senator PSD, funcție pe care o mai îndeplinise și în legislaturile 2008-2012 și 2012 – 2016.
”Am votat, astăzi, pentru a opri criza economică, socială și sanitară în care se află țara noastră. Am votat cu speranța și încrederea că românii vor avea un trai mai bun, aici, în România, și că măsurile sociale și economice pentru care PSD și-a asumat guvernarea vor fi aplicate cât mai repede. Am votat, astăzi, pentru învestirea Guvernului PSD-PNL-UDMR!”, a notat mândru Gabriel Mutu, anunțând zilele trecute că a votat guvernul condus de Nicolae Ciucă.
Între 2007 și 2009, Gabriel Mutu a urmat și cursurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, unde a aprofundat secțiunile ”politici europene, integrare europeană, relaţii internaţionale”.
Considerându-se ”bun manager si organizator, cu abilităţi de comunicare şi interrelaţionare, capacitate rapidă de decizie, capacitatea de a administra situaţii de criză, spirit de echipă si responsabilitate”, Gabriel Mutu și-a trecut în CV și realizările într-un domeniu sportiv de nișă.
”Multiplu Campion Naţional în Modelism – ramura Automodelism, medaliat de Federaţia Europeană de Modelism – Fiorano 2006, maestru al Sporturilor – ramura Modelism”, a consemnat actualul senator în prezentarea oficială.
În octombrie 2014, DIICOT informa printr-un comunicat oficial că a anihilat activitatea unui grup infracțional organizat specializat în evaziune fiscală și spălarea banilor proveniți din infracțiuni. Printre cei puși sub urmărire penală se afla și senatorul PSD Gabriel Mutu. Demnitarul era acuzat de ”folosirea cu rea credință a bunurile societății GM Activ Building Management SRL și de fals în înscrisuri sub semnătură privată”, așa cum amintea Newsweek.ro.
”Față de acesta (n.r. Gabriel Mutu) există suspiciunea rezonabilă că a falsificat, prin atestarea ca reale a raporturilor comerciale, în facturile emise de societăţi comerciale de tip fantomă înscrisuri justificative, care au fost înregistrate în contabilitatea SC GM Activ Building Management SRL, şi în baza cărora s-au efectuat transferurile de bani din conturile SC GM Activ Building Management SRL în conturile societăţilor menţionate”, aminteau procurorii.
“Suspectul Mutu Gabriel este acuzat că în perioada 2009-23.07.2013 a dispus transferul sumei totale de 1.064.692 lei din conturile sc GM ACTIV BUILDING MANAGEMENT SRL, în conturile a cinci dintre societățile de tip fantomă administrate de membrii grupului infracţional organizat.
Banii au fost dobândiți în final de inculpat, după ce suma a fost fracţionată şi transferată în conturile altor societăţi comerciale, de tip fantomă, administrate tot de membrii grupului infracţional organizat, fiind apoi retrasă în numerar în scopul ascunderii originii infracţionale”, se specifica în comunicatul DIICOT de atunci.
Cum dosarul nu a ajuns încă în instanță , Gabriel Mutu și-a văzut liniștit de cariera politică. Ales primar al Sectorului 6 al Capitalei în 2016, Mutu a pierdut alegerile din 2020 în fața lui Ciprian Ciucu, dar s-a consolat cu poziția de senator la alegerile parlamentare de la finalul anului trecut.
Din punct de vedere al averii, Gabriel Mutu pare că și-a asigurat un confort financiar considerabil. Împreună cu soția, fostul primar deține trei terenuri intravilane în Capitală, dar și un apartament, o boxă și un spațiu comercial în București.
În intervalul 1990-2018, Mutu a strâns bijuterii din aur evaluate la 25.000 euro, dar și o colecție de ceasuri, evaluată la fix 152.128 euro. Tablouri de 15.000 euro, realizate de autori necunoscuți, întregesc colecțiile actualului senator PSD.
În conturi bancare, Gabriel Mutu a agonisit 100.000 lei și 68.000 euro. Parlamentarul mai păstrează în casă – cash – 1500 euro și 430.000 lei, dar deține acțiuni și la șapte firme, pe cinci dintre acestea împrumutându-le cu bani.
Ultimul an fiscal, 2020, s-a dovedit unul foarte bun pentru Gabriel Mutu la nivelul veniturilor. Astfel, ca primar, Mutu a încasat 151.825 lei pe an, la care s-au adăugat 380.000 lei, pe post de dividende de la o firmă, și alți 86.250 lei rezultați din închirierea unui spațiu comercial.
În plus, lui Gabriel Mutu i-au fost returnate contribuțiile financiare la campaniile electorale din 2020 (alegerile locale și parlamentare), echivalente cu 84.974 lei și cu 130.000 lei. În total, veniturile anuale ale lui Mutu au fost de 833.049 lei, adică 69.420 lei pe lună.