News

Gabriel Oprea, achitat definitiv de ÎCCJ. Fostul ministru de interne scapă basma curată în dosarul mașinii de lux de la DIPI

Gabriel Oprea, achitat definitiv de ÎCCJ. Fostul ministru de interne scapă basma curată în dosarul mașinii de lux de la DIPI, în care prejudiciul estimat era de 410.000 lei.
15.05.2023 | 16:11
Gabriel Oprea achitat definitiv de ICCJ Fostul ministru de interne scapa basma curata in dosarul masinii de lux de la DIPI
Gabriel Oprea, achitat definitiv de ÎCCJ
ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea, achitat definitiv de ÎCCJ. Fostul ministru de interne scapă basma curată în dosarul mașinii de lux de la DIPI, în care prejudiciul estimat era de 410.000 lei. Fostul ministru scapă așadar de probleme în acest dosar, după decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Gabriel Oprea, achitat definitiv de ÎCCJ

Oprea era acuzat de DNA că a cauzat un prejudiciu de 410.000 de lei după ce a decis să cumpere un autoturism de lux pentru Departamentul de Informații de Protecție Internă (DIPI), autoturism folosit pentru protecția demnitarilor. Decizia magistraților e definitivă, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Sursa citată menționează că Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să admită apelurile formulate de DNA și de partea civilă Ministerul Finanțelor, în cazul lui Oprea. “Desfiinţează, în parte, hotărârea atacată, numai în ceea ce priveşte latura civilă, şi, în rejudecare: Potrivit art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit.b) teza I din Codul de procedură penală, lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice. Menţine restul dispoziţiilor din sentinţa apelată care nu sunt contrare prezentei decizii”, este precizat în minuta instanţei.

Gabriel Oprea, alături de restul persoanelor judecate în acest dosar, au fost achitate în noiembrie 2021, însă decizia putea fi atacată du apel. Procesul a început în martie 2017, moment în care fostul ministru de interne Gabriel Oprea, alături de foști șefi ai DIPI, Gheorghe Nicolae și Nelu Zărnică, au fost judecați pentru achiziționarea unui autoturism de lux menit să fie folosit de către demnitari. DNA estima atunci că prejudiciul e de 410.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Procesul a fost reluat în septembrie 2017 pentru că judecătorul Ana Maria Dascălu se pensionase. Gabriel Oprea era atunci judecat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Mai mult, Gheorghe Nicolae, fost șef DIPI, era acuzat de complicitate la abuz în serviciu și deturnare de fonduri, în timp ce Gabriel Nicolae Pavel, fost șef al Serviciului Juridic din DIPI era judecat pentru complicitate la abuz în serviciu.

În același caz, Nelu Zărnică, subsecretar de stat era judecat pentru deturnare de fonduri, în timp ce Marian Dănuţ Iacob, fost şef al unei structuri administrative, era acuzat de deturnare de fonduri. Conform rechizitoriului, Gabriel Oprea a aprobat suplimentarea fondurilor pentru a achiziționa un Audi A8, fiind vorba de 410.000 de lei.

ADVERTISEMENT

“Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie. Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative”, transmiteau procurorii.

Mai mult, Gabriel Oprea era acuzat că a folosit autoturismul în scopuri personale cu ajutorul fostului șef DIPI Gheorghe Nicolae, cel care era acuzat că în perioada august – octombrie 2015 a schimbat destinația autoturismului Audi A8 “în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Oprea Gabriel”.

ADVERTISEMENT

Conform anchetatorilor, în perioada 2014 – 2015, Gheorghe Nicolae a aprobat de mai multe ori rapoarte prin care a schimbat destinația a 238.173 de lei alocată de DIPI pentru fonduri operative, în scopul folosirii pentru cheltuieli de tip protocol. “În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

ADVERTISEMENT
Tags: