News

Gabriel Oprea și-a luat pensia specială înapoi. Câți bani urmează să încaseze fostul senator, după decizia instanței

Fostul senator Gabriel Oprea și-a recăpătat pensia specială în instanță, după decizia Curții Constituționale din cursul lunii mai. El va primi banii în cont chiar din această lună.
06.07.2022 | 19:33
Gabriel Oprea sia luat pensia speciala inapoi Cati bani urmeaza sa incaseze fostul senator dupa decizia instantei
Gabriel Oprea și-a recâștigat în instanță pensia specială pe care o pierduse în 2021 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea a câștigat procesul cu Secretariatul General al Senatului, prin care solicita reacordarea pensiei speciale care i-a fost suspendată în cursul anului 2021. Oprea va beneficia din nou de una dintre cele mai mari indemnizații de fost parlamentar, după 3 mandate petrecute ca senator și deputat.

Banii vor intra în conturile lui Gabriel Oprea începând din această lună

Tribunalul București i-a dat câștig de cauză lui Gabriel Oprea în procesul pe care fostul demnitar l-a intentat Senatului României, iar acesta va primi în cont, în zilele următoare, pensia specială care îi fusese suspendată. Judecătorii au admis doar în parte cererea lui Oprea, în sensul că politicianul nu va primi banii retroactiv, de la data suspendării acestui drept. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată în decurs de 30 de zile.

ADVERTISEMENT

”Respinge excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului SGS (Secretariatul General al Senatului) ca neîntemeiata. Admite cererea în parte. Obligă pârâtul SGS să repună pe reclamant în plata cu indemnizația pentru limita de vârstă, prevăzută de art.49 din Legea nr.96/2006, si pârâta Parlamentul României – Senat sa plătească reclamantului această indemnizație, începând cu data de 10.06.2022. Respinge în rest cererea ca neîntemeiată”, se arată în decizia instanței.

Parlamentarii și-au suspendat pensiile speciale, CCR le-a dat înapoi

Decizia vine după ce în martie 2022, Gabriel Oprea a cerut sesizarea Curții Constituționale a României cu privire la o excepție de neconstituționalitate referitoare la Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, promulgată de Klaus Iohannis în februarie 2021.

ADVERTISEMENT

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea 96/2006 privind Statutul senatorilor și al deputaților, republicată în Monitorul Oficial al României”, se arăta în actul normativ de anul trecut.

CCR a considerat că legea a fost adoptată prea rapid, într-o singură zi, în condițiile în care aceasta nu era supusă procedurii de urgență și a decretat că procedura generală s-a efectuat ”cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare, în ansamblul ei”.

ADVERTISEMENT

Gabriel Oprea va câștiga din pensii mai mult decât Iohannis din salariu

Aproximativ 800 de foști senatori și deputați beneficiau de indemnizație pentru limită de vârstă, iar câteva zeci dintre aceștia contestaseră în instanță suspendarea dreptului la indemnizație.

În cazul lui Gabriel Oprea, judecătorii nu au mai așteptat ca dispozițiile Legii 7/2021 să-și înceteze efectele juridice, lucru care urmează să se întâmple abia pe 25 iulie 2022 și au decis ca fostul senator să beneficieze imediat de pensie.

ADVERTISEMENT

În 2019, Gabriel Oprea încasa pensii cumulate de 211.000 lei, cu 30.000 de lei mai mult decât salariul anual al președintelui Klaus Iohannis. La acea vreme, fostul ministrul de interne primea o pensie specială de 115.824 de lei și una de fost militar (Oprea are gradul de general), în valoare de 96.420 de lei pe an.

Pensiile speciale ale foștilor parlamentari: 10 milioane de euro pe an

Gabriel Oprea a deținut un mandat de deputat, între 2008 și 2012 și două de senator, între 2012 și 2020. El a mai fost de două ori ministru al Afacerilor Interne (2008 – 2009 și 2014 – 2015) și ministru al Apărării Naționale (2012-2016). În perioada 2002 – 2003, Gabriel Oprea a îndeplinit funcția de Prefect al municipiului București.

Într-un alt dosar, Tribunalul București a decis reacordarea pensiilor speciale pentru alți 67 de foști parlamentari, care își ceruseră drepturile în instanță. Printre ei se numără: Călin Popescu Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Rușanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Adrian Severin, Norica Niculai, etc.

Pensiile speciale ale foștilor parlamentari costă statul român circa 10 milioane de euro pe an, în condițiile în care indemnizația medie este de 5.843 de lei pe lună. Cea mai mică pensie este de 2.000 de lei iar cea mai mare, de 12.000 de lei, în funcție de numărul de mandate pe care aceștia le-au finalizat.

ADVERTISEMENT
Tags: