News

Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Oprea, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu....
11.05.2016 | 15:56
Gabriel Oprea trimis in judecata pentru abuz in serviciu
ADVERTISEMENT

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost trimis în judecată. Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Gabriel Oprea, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu. Alături de Gabriel Oprea, în dosar mai sunt inculpaţi:

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum şi pentru săvârşirea a două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale)

ADVERTISEMENT

PAVEL GABRIEL-NICOLAE, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (D.I.P.I.), pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

ZĂRNICĂ NELU, chestor principal, subsecretar de stat, la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (2 acte materiale)

ADVERTISEMENT

IACOB MARIAN-DĂNUŢ, comisar şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei, pentru săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri, în formă continuată (3 acte materiale)

Ce acuză procurorii

În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne şi ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe şi a comisarului şef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziţionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situaţii legate de folosirea lor în activităţi de urmărire penală a infracţiunilor de corupţie.

Ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, în valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit în raport cu destinaţia legală a fondurilor operative.

ADVERTISEMENT

În perioada 21 august – octombrie 2015, chestorul principal de poliţie Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, a schimbat destinaţia resurselor materiale alocate instituţiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achiziţionat din fonduri operative în mod conspirat, pentru folosinţa personală şi exclusivă a ministrului de Interne în funcţie Oprea Gabriel.

De asemenea, în perioada 2014 – 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, în calitate de secretar de stat şi ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, în mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unei alte sume, şi anume de 238.173,47 lei, alocată instituţiei pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei, care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

În aceeaşi manieră au procedat şi inculpaţii Zărnică Nelu şi Iacob Marian-Dănuţ, în calitate de ordonatori de credite în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, care au întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei.

Procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpaţilor Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe şi Pavel Gabriel-Nicolae, până la concurenţa sumei de 410.000 lei, în vederea recuperării pagubei produse prin săvârşirea, de către cei trei inculpaţi, a infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii luate faţă de inculpaţii NICOLAE Gheorghe, OPREA Gabriel şi PAVEL Gabriel-Nicolae.

Sursă: www.fanatik.ro

ADVERTISEMENT