News

Gabriela Ciot, propunerea de rezervă a guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european la Transporturi

01.10.2019 | 18:19
Gabriela Ciot propunerea de rezerva a guvernului Dancila pentru functia de comisar european la Transporturi
ADVERTISEMENT

Refuzul primit de Rovana Plumb pentru funcția de comisar european pentru Transporturi a dat peste capul guvernul. Astfel, premierul Dăncilă a chemat un CEX al PSD din care a ieșit propunerea în unanimitate a lui Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor și al Internelor. Doar că și Nica pare să nu fie pe placul viitorului comisar europeana, Ursula von der Leyen. Astfel, prim-ministrul i-a mai oferit acesteia un nou nume, în persoana secretarului de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Melania – Gabriela Ciot, arată surse politice.

Cine este Gabriela Ciot, a doua propunere a guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european

Melania – Gabriela Ciot este secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul MAE de la 20 septembrie 2017. Ea este conferențiar universitar la Facultate de Studii Europene de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, de unde în 2012 a obținut un doctorat în domeniul relațiilor internaționale și studiilor europene. Ciot mai are și un doctorat în Științe ale Educației, obținut în 2009, la universitatea din Gent (Belgia).

ADVERTISEMENT

În cadrul Facultății de Studii Europene este Directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations. Ciot a publicat și 10 cărți în calitate de auto runic și 3 cărți în calitate de coordinator. De asemenea, a publicat peste 50 de articole în importante reviste de cercetare, indexate în bazele de date internaționale, se arată pe pagina MAE dedicată acesteia.

Melania Ciot, propunerea de rezervă a guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, dacă Dan Nica va fi refuzat
Melania Ciot, propunerea de rezervă a guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european, dacă Dan Nica va fi refuzat *foto: romaniatv.net

De ce este nevoie și de propunerea Gabrielei Ciot, lângă cea a lui Dan Nica

Rovana Plumb a fost refuzată de către Parlamentul European din cauza unor probleme de transparență în ceea ce privește din declarație de avere. Plumb a fost astfel refuzată, dar viitorul comisar european Ursula von der Leyen vrea o paritate de gen în cadrul echipei sale. Astfel, din acest motiv von der Leyen a mai cerut încă o opțiune, în afara de cea care îl privește pe Dan Nica.

ADVERTISEMENT