News

Gabriela Firea a anunțat începerea programului ”Sunt imun la Covid?”. Primii 500 de bucureșteni, testați miercuri pentru depistarea anticorpilor

10.06.2020 | 13:27
Gabriela Firea a anuntat inceperea programului Sunt imun la Covid Primii 500 de bucuresteni testati miercuri pentru depistarea anticorpilor
Gabriela Firea acuză Ministerul Sănătății că publică informații false și manipulează populația! Ce spune Primarul Capitalei și de unde a pornit scandalul. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat începerea programului ”Sunt imun la Covid?”. Prin acest nou amplu demers medical sunt testați cetățenii pentru depistarea anticorpilor la infecția cu noul coronavirus.

Gabriela Firea a anunțat începerea programului ”Sunt imun la Covid?”. Primii 500 de bucureșteni, testați miercuri pentru depistarea anticorpilor

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Gabriela Firea anunță că programul ”Sunt imun la Covid?” va debuta miercuri, 10 iunie, atunci când primii 500 de bucureșteni vor fi testați.

ADVERTISEMENT

”Primii 500 de bucureșteni sunt testați astăzi pentru depistarea de anticorpi Covid. În curând vom afla în ce măsură este răspândit noul virus la nivelul Capitalei!

Programul ”SUNT IMUN LA COVID?” debutează astăzi (n.r. miercuri, 10 iunie), la Arena Națională unde Primaria Capitalei, prin ASSMB, a facut toate pregatirile necesare din punct de vedere medical si logistic.”, scrie edilul Capitalei pe pagina de socializare.

ADVERTISEMENT

În acest program epidemiologic al Primăriei Capitalei s-au înscris deja peste 2.000 de cetățeni. În maxim 15 minute de la prelevarea testului, fiecare persoană va afla dacă a avut Covid-19 și dacă a realizat anticorpi la această infecție.

”Până acum, avem 2.000 de persoane înscrise. Am lansat programul pentru a vedea, pe baze științifice, câți oameni au fost deja afectați, având în vedere că testarea extinsă este singurul mod de realizare a acestui lucru.

ADVERTISEMENT

Procesul de testare este sigur, nedureros și adaptat rigorilor sanitare din această perioadă – personalul medical verifică temperatura cu termometru non-contact și va purta mască de protecție.

Medicul recoltează o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici.

ADVERTISEMENT

În 15 minute, fiecare participant află dacă are anticorpi, așadar dacă a avut infecția și a dobândit imunitate la Covid-19.”, mai scrie Gabi Firea.

Cum se realizează acest program al Primăriei Capitalei

Gabriela Firea a mai informat faptul că în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt testați o serie de locuitori ai Capitalei selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc.

Ulterior, rezultatele se vor regăsi în studiul realizat de Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.  Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.

Programul se derulează în baza unei colaborări între Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, PMB, ASSMB și cele șase primării de sector, încheiată în data de 27.03.2020.

”PMB, prin ASSMB, asigură, împreună cu primăriile de sector, sprijinul logistic al acțiunii de testare: achiziția testelor, organizarea spațiului necesar la Arena Națională și participarea personalului medical.

În ceea ce privește stadiul celeilalte campanii, „Testăm pentru București”, derulată de Primăria Capitalei pentru 11.000 de bucureșteni pentru diagnosticarea infecției Covid, până acum sunt înscrise 10.829 de persoane în acest program și 1.540 deja testate. Dintre acestea, doar 2 au fost depistate pozitiv.

Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu 13 clinici de stat și private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP)”, a mai spus primarul Capitalei pe Facebook.

ADVERTISEMENT