News

Gabriela Firea, atac la primarul Nicușor Dan: ”Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”

În contextul cutremurului devastator din Turcia, fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, a lansat un atac dur la adresa primarului Nicușor Dan. Ce acuzații îi aduce.
08.02.2023 | 11:28
Gabriela Firea atac la primarul Nicusor Dan Bucurestiul ramane capitala europeana a riscului seismic
Gabriela Firea spune că Nicușor Dan nu a consolidat nicio clădire în primii doi ani de mandat: ”Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”. Sursa foto: Facebook / Gabriela Firea
ADVERTISEMENT

Catastrofa lăsată în urmă de cutremurele devastatoare din Turcia a scos la suprafață gravele probleme cu care se confruntă și clădirile cu risc seismic din România.

Gabriela Firea spune că Nicușor Dan nu a consolidat nicio clădire în primii doi ani de mandat: ”Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”

Autoritățile din țara noastră își aruncă vina una pe alta atunci când vine vorba de consolidarea antiseismică a clădirilor. Marți, prefectul din București a avertizat asupra faptului că cel mai mare oraș al țării stă rău la consolidarea antiseismică a clădirilor.

ADVERTISEMENT

Toni Greblă a prezentat o realitate în îngrijorătoare. El a spus că aproximativ 1000 de clădiri ar putea fi în pericol de prăbușire în cazul unui cutremur puternic.

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, a postat, miercuri, un mesaj pe Facebook în care își exprimă solidaritatea cu victimele cutremurului catastrofal din Turcia, de luni, 6 februarie.

ADVERTISEMENT

În același timp, actualul ministru al familiei din Guvernul Ciucă și-a arătat îngrijorarea pentru bucureşteni, în cazul unui seism major. Primar al Capitalei în perioada 2016 – 2020, Firea îl acuză pe Nicușor Dan că a blocat complet programul de consolidări din București.

”Nicușor Dan pare că a uitat sau nu înțelege ce obligații are, în timp ce Bucureștiul rămâne capitala europeană a riscului seismic”, a scris Gabriela Firea pe site-ul de socializare.

ADVERTISEMENT

Gabriela Firea: ”Programul de consolidări din Capitală este complet blocat”

În aceeași postare, fostul primar social-democrat al Capitalei spune că ”bucureștenii stau cu frica de ce s-ar putea întâmpla cu ei și casele lor la un asemenea cutremur”.

”Ar fi cumplit și pentru că în ultimii doi ani nicio clădire pericol public nu a fost pusă în siguranță sau consolidată. Este, din păcate pentru bucureșteni, încă o “reușită” a actualului primar general. Tot ce am făcut eu și echipa mea a fost aruncat la gunoi și toate șantierele pe care le-am lăsat în 2020 foarte aproape de finalizare au lacătul pe ușă, la propriu”, mai precizează Firea.

ADVERTISEMENT

Fostul edil a spus că în mandatul său au fost consolidate anti-seismic mai multe clădiri cu probleme. ”În mai puțin de trei ani am consolidat 10 clădiri și am lăsat în lucru, în diferite stadii, alte 10 de imobile pericol public. În total douăzeci de clădiri, tot atâtea cât au fost consolidate înaintea mea timp de 28 de ani.

Alte peste 150 de clădiri au fost incluse în programul de reducere a riscului seismic și erau în diferite etape preliminare ale procesului, expertizare, proiectare, punere în siguranță, autorizare.

S-au făcut expertize tehnice, din fonduri publice sau private, pentru 1 milion de metri pătrați. Am lansat un program de refacere a fațadelor clădirilor din Centrul Capitalei, 15 fiind finalizate doar în 2020 și am deblocat lucrări începute în urmă cu aproape 10 ani, abandonate de constructori!”, a mai precizat Gabriela Firea.

ADVERTISEMENT