News

Scandal de amploare după apariţia imaginilor controversate de la BES1. PSD şi USR se acuză reciproc. Cine apare, de fapt, pe filmare. Update

01.10.2020 | 16:32
Scandal de amploare dupa aparitia imaginilor controversate de la BES1 PSD si USR se acuza reciproc Cine apare de fapt pe filmare Update
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea cere repetarea alegerilor locale la Sectorul 1. Totul a plecat de la o filmare despre care primarul susține că ar fi de pe camerele de supraveghere din încăperea securizată a Biroului Electoral Sector 1, unde se aflau voturile.

Imaginile au fost prezentate de postul de televiziune Antena3. Data de pe filmare este 29 septembrie, ora 1:54 (la două zile după alegeri). În clip se văd mai multe persoane care umblă prin sacii cu voturi.

ADVERTISEMENT

UPDATE 16.00: Biroul electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 Municipiul Bucureşti explică cine sunt persoanele care apar în imaginile filmate în noaptea de 28 spre 29 septembrie.

“În imaginile prezentate publicului, imagini filmate în noaptea de 28/29.09.2020, apare preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 care, împreună cu preşedintele secţiei de votare, au intrat în cameră pentru a ridica sacul care conţine semnăturile votanţilor. Alături de aceştia se aflau şi reprezentanţi USR-PLUS, care în conformitate cu dispoziţiile art. 98 alin. 4 din Legea nr. 115/2015, au solicitat să participe la procedură, cerere admisă de către preşedinte tocmai pentru a se asigura transparenţa procesului electoral.

ADVERTISEMENT

Activităţile desfăşurate în interiorul încăperii au avut ca obiect exclusiv ridicarea unui sac care conţinea lista cu semnăturile votanţilor, sac care a fost înmânat preşedintelui secţiei de votare. Ulterior, semnăturile de pe listele electorale au fost numărate din nou de către preşedintele secţiei de votare, sub coordonarea unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, pentru a verifica dacă acestea coincid cu semnăturile notate pe procesul-verbal de consemnare a rezultatelor votării, conform dispoziţiilor art. 6 din hotărârea nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în imagini căutând printre saci face parte din personalul tehnic auxiliar al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 şi lucrează în cadrul Primăriei Sector 1, fiind desemnată în această calitate în conformitate cu dispoziţiile art. 121 alin. 22 din Legea 115 din 2015.

ADVERTISEMENT

Facem precizarea că la secţiile de votare unde au fost constatate probleme, s-a procedat fie la renumărarea buletinelor de vot, fie la renumărarea semnăturilor alegătorilor sau a buletinelor de vot anulate, pentru a se verifica dacă datele consemnate în procesul-verbal reflectă realitatea, în conformitate cu prevederile hotărârii nr. 98 din 15.09.2020 a Biroului Electoral Central.

Persoana care apare în alt cadru al filmării, într-un colţ al încăperii şi aşază un sac, este un membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, iar acel sac conţine procesele-verbale ale unei secţii de votare. Procesele-verbale de la toate secţiile de votare la care au fost probleme, în sensul că nu se reuşea închiderea cheilor, au fost depozitate în acel colţ, preşedinţii secţiilor de votare fiind sunaţi ulterior, pentru a se prezenta la sediul Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 în vederea rezolvării problemelor şi validării rezultatelor secţiei.

ADVERTISEMENT

Renumărarea voturilor valabil exprimate a avut loc exclusiv în interiorul acelei încăperi, în prezenţa preşedintelui secţiei de votare şi a cel puţin unui membru al Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. În unele cazuri, preşedintele a fost însoţit de membri ai secţiei de votare respective. În niciun caz, saci conţinând buletine de vot nu au părăsit încăperea.

Mai mult, urmare a prezenţei unui număr ridicat de preşedinţi ai secţiilor de votare, candidaţi şi observatori în incinta Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, prin adresele din data de 29.09.2020, preşedintele Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1 a solicitat Jandarmeriei suplimentarea numărului posturilor de paza amplasate în proximitatea sălii unde erau depozitate buletinele de vot, listele şi rechizitele.

Referitor la prezenta domnului Dan Barna în incinta sediului Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1, precizăm că acesta s-a prezentat în noaptea de 28/29.09.2020 pentru a solicita informaţii cu privire la stadiul verificării proceselor-verbale de consemnare a rezultatelor alegerilor, posibilitate pe care o avea orice persoană, întrucât în acea încăpere se afla şi registratura Biroului Electoral al Circumscripţiei Electorale Sector 1. Mai mult, persoanele ce apar în poza diseminată în spaţiul public, fac parte din personalul tehnic auxiliar ce se ocupă de evidenţa secţiilor de votare care au fost finalizate”, se arată într-un comunicat de presă.

UPDATE ora 13:30 /  Gabriela Firea susţine în continuare că PNL a gândit un plan diabolic pentru fraudarea alegerilor în Bucureşti.

“Eu vreau să vă imaginaţi dacă PSD ar fi fost la guvernare şi ar fi organizat alegerile de o asemenea manieră şi PNL şi USR ar fi adus dovezi, aşa cum aducem noi, ce s-ar fi întâmplat? Probabil că lumea ar fi ieşit în stradă. Probabil că s-ar fi făcut o presiune extraordinară ca Guvernul să cadă pur şi simplu, pentru că este cea mai mare greşeală în faţa cetăţenilor, aceea de a confisca votul lor. Pe de o parte. Pe de altă parte, am auzit că domnul prim-ministru este foarte liniştit şi calm, deşi nu ar trebui să fie, pentru că este o pată mare adusă democraţiei, dar şi o pată mare şi urâtă pe obrazul domniei sale, spunând că diferenţa dintre mine şi domnul Nicuşor Dan este oricum considerabilă şi chiar dacă s-ar număra voturile şi chiar dacă s-ar face alegerile, tot acesta ar fi. Nu. Eu cred că a fost un plan foarte bine pus la punct. Cu câteva zile înainte de alegeri, conducerea PNL era deja resemnată că va pierde alegerile în Capitală, dar de ultim moment s-au gândit că totuşi nu pot să lase lucrurile aşa şi atunci s-au gândit la un plan, un plan diabolic. Aşa se explică şi diferenţa enormă care are legătură cu realitate, car ea fost anunţată la exit poll-ul Curs-Avangarde duminică seara, 10% între mine şi Nicuşor Dan. Un exil-poll nu trebuie să depăşească marja de eroare de 1,5%. Deci, practic, a bătut toate recordurile negative pe plan mondial. Va rămâne în cărţile de sociologie ca cel mai trucat exit-poll de pe planetă, pregătind frauda fiind scoasă din context, scoasă din pix, scoasă din carioaca – cea care a modificat peste cifrele scrise iniţial cu pixul”, a declarat Gabriela Firea.

UPDATE ora 12:35 / Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 a anuțat că au fost înregistrate două dosare penale după alegerile locale din Sectorul 1.

Primul dosar a fost deschis după ce partidele PNL și USR-PLUS au acuzat că oamenii lui Daniel Tudorache ar fi sustras procese verbale de la alegerile de duminică.

Al doilea dosar penal a fost creat ca urmare a apariției în spațiul public a unor înregistrări video din sala în care sunt ținuți sacii cu voturi. În acest caz se cercetează infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale. PSD cere anularea alegerilor locale.


UPDATE ora 12:20 / Daniel Tudorache a precizat joi că în încăperea de la BES1 ar fi trebuit să fie membri din ambele partide.  În plus, candidatul PSD la sectorul 1 spune că sacii cu voturi intrați în acea cameră ”trebuie să rămână acolo 6 luni.”

Clotilde Armand afirmase că pe imaginile controversate se vedea și șoferul lui Daniel Tudorache. Acesta a negat această informație.


UPDATE ora 11:35 / Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că va depune o plângere penală la Parchetul General. Acesta acuză fraudarea alegerilor locale din Sectorul 1. 

Jandarmeria București a afirmat că încăperea de la BES1, în care sunt depozitate materialele electorale, a fost desigilată la cererea preşedintelui biroului electoral, jandarmul întocmind de fiecare dată un proces-verbal.

”Încăperea în care sunt depozitate materialele electorale a fost desigilată la cererea preşedintelui biroului electoral, jandarmul întocmind, de fiecare dată, în acest sens un proces-verbal de predare-primire a încăperii respective. Precizăm faptul că accesul în încăperea respectivă este permis doar cu acordul preşedintelui biroului electoral de sector, iar incinta este luată în protecţie după sigilare. Activităţile desfăşurate în interiorul încăperii nu intră în competenţa instituţiei noastre atâta timp cât persoanele autorizate desfăşoară activităţi legate de procesul electoral”, a transmis Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, „în legătură cu imaginile apărute în spaţiul public care prezintă o activitate desfăşurată în data de 29 septembrie a.c. în incinta Biroului Electoral al Sectorului 1”, a precizat Jandarmeria București.

Candidatul PSD la Primăria Sectorului 1, primarul în funcţie Dan Tudorache, doreşte reluarea alegerilor la Sectorul 1. Acesta a afirmat joi că sacii cu voturi nu trebuiau scoşi din singura cameră monitorizată video şi din acest motiv crede că este vorba de fraudarea alegerilor.

“Tot Biroul Electoral de Sector este împânzit de camere. Singura cameră care e acolo unde sunt depozitaţi sacii. Toate celelalte camere au fost acoperite cu hârtie. Din ordinul cui? De ce? Nu vrem să fie totul transparent? În acea cameră unde există singura unde se putea monitoriza, au fost scoşi saci, nu era voie să fie scoşi sacii, indiferent dacă erau pe timpul zilei sau pe timpul nopţii. Atâta timp cât ai scos sacii din acea cameră, singura cameră monitorizată, eu zic că este fraudarea alegerilor”, a declarat candidatul PSD la Sectorul 1.

“Dimineaţa la opt mi-au ridicat hardul, prin ordonanţă a procurorului. Hardul înregistrează toată clădirea, cu toate imaginile din clădire”, a adăugat Tudorache.

Candidatul PSD dorește refacerea alegerilor locale în toată Capitala, nu doar în Sectorul 1.

“Ce renumărare? E bătaie de joc.Vreau reluarea alegerilor, ce să mai renunăr? Ştiu ce au făcut ei afară, cât timp reprezentantul meu nu ştia de această procedură?”, a explicat candidatul PSD la Primăria Sectorului 1.

  • “PSD să ceară anularea alegerilor în Bucureşti. Dacă la un sector s-a întâmplat aşa ceva, nu s-a viciat votul primarului general? E părerea mea”, a mai transmis Tudorache.

UPDATE ora 09:45 / Clotilde Armand reacționează după acuzațiile de fraudă venite din direcția PSD. Candidata susținută de USR-PLUS și PNL a venit cu mai multe explicații pe pagina ei de Facebook.

”În imaginile prezentate publicului la A3 apare și președintele BES1, procurorul Sprîncu Nicolae. Președintele BES 1 a decis să fie numărate semnăturile votanților de pe listele electorale permanente, complementare și suplimentare, pentru a vedea dacă numărul acestora corespunde cu numărul semnăturilor votanților scris în Procesul Electoral. Președintele BES 1 ne-a invitat conform legii să mergem cu el, în calitate de candidați – observatori, pentru a ne convinge că procesul este transparent și nu se produc fraude prin manipularea sacilor. BES 1 era plin la acea oră. Vorbim despre ziua de luni 28 septembrie 2020, puțin după ora 24. În acea seară BES 1 s-a închis la ora 02:00 noaptea, noi plecând odată cu membri BES 1 din clădire.” – a declarat Clotilde Armand.

Franțuzoaica a precizat că cel care se vede în imagini umblând într-un sac cu voturi este șoferului lui Daniel Tudorache (PSD). Acesta ar fi angajat al DGASPC Sector 1.

”Cel care caută și mânuiește acel sac este personal tehnic al BES 1. Acesta era pus de procuror să caute sacii unei secții de vot un anume Dan – șoferul lui Daniel Tudorache, angajat DGASPC Sector 1 pe timpul desfășurării activității BES1, având calitatea de personal tehnic al BES1. Toată această manipulare ordinară orchestrată de PSD prin A3 este pentru intimidarea procurorului, președintele BES 1, care astăzi are de luat o decizie la sesizarea PSD de anulare a scrutinului (asta dacă ați urmărit declarația lui Marcel Ciolacu, în care spune că procurorul este și el implicat). Nu noi suntem vizați de acest măcel mediatic, procurorul, președinte BES 1 este cel vizat,” a adăugat Clotilde Armand.


Știre inițială:

“Noaptea, ca hoții! Imagini șocante! Fraudă dovedită,” a scris Gabriela Firea pe Facebook. Conform datelor de pe platforma AEP,  diferența dintre cei doi candidați de la Sectorul 1 a fost de 1.007 voturi.

Gabriela Firea: Alegerile trebuie repetate

“Noaptea, ca hoții! Imagini șocante! Fraudă dovedită! Membri USR-Plus cotrobăie în sala cu sacii plini cu voturi. Și chiar iau saci și îi scot din sală. Dacă organizam noi alegerile de o asemenea manieră penală, era toată lumea în stradă! Lucrurile nu pot rămâne așa! Trebuie informate toate organismele internaționale! Alegerile trebuie repetate!!”, a precizat Gabriela Firea pe Facebook.

Liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, a spus că va sesiza organele competente și va cere anularea alegerilor. Dan Barna (USR) și Clotilde Armand au reacționat imediat.

“Televiziunile de casă ale PSD difuzează compulsiv din nou știri false despre membrii USR-PLUS în încercarea de a-l ajuta pe primarul învins al PSD. De câteva ore rulează imagini banale cu membrii Biroului Electoral de la Sectorul 1 însoțiți de candidați observatori, desfășurându-și activitatea firească de finalizare a validării secțiilor și închiderea procesului electoral. Isterie, minciuni și încercare ridicolă de prosteală marca PSD,” a scris Dan Barna pe facebook.

“Acele imagini sunt de la procesul de numărare și persoanele sunt observatori care asistau numărarea. Apoi, orice candidat are dreptul să urmărească procesul de votare și numărare al votului pe toată perioada procesului electoral.

Așa spune legea. PSD și-a trimis azi agitatori la sediul BES 1, iar acum promovează știri false, pentru că au pierdut alegerile. Sunt doar nișe loseri disperați. PSD și-a făcut sediul electoral deasupra sediului BES 1 și acolo i-am prins în flagrant cu procese verbale în alb pregătite să măsluiască alegerile. Sper ca procurorii să-și facă treaba și le solicit să ne explice cum au ajuns acele imagini din arhiva BES 1 la Antena 3.” – reacție Clotilde Armand (facebook).

Candidata de la Sectorul 1, susținută de PNL și USR-PLUS, a adăugat că ”într-o țară normală, dl Tudorache și dna Firea erau arestați deja. Dar niciodată nu e prea târziu”.

ADVERTISEMENT