News

Gabriela Firea: „ Doar VIP-urile primesc plasmă pentru tratamentul infecţiilor cu COVID-19, pentru cetăţenii obişnuiţi nu există”

14.08.2020 | 08:58
Gabriela Firea  Doar VIPurile primesc plasma pentru tratamentul infectiilor cu COVID19 pentru cetatenii obisnuiti nu exista
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a făcut o serie de mărturisiri neașteptate  în cadrul emisiunii lui Victor Ciutacu, la România TV.

Declarațiile au scandalizat opinia publică, mai ales că primarul Capitalei susține că oamenii de rând nu au acces la tratamente complete în lupta anti COVID.

ADVERTISEMENT

Ea a mai spus că doar oamenii cu bani sau funcții primesc plasmă în contextul îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

Gabriela Firea: Este vina Ministerului Sănătăţii că nu face în aşa fel încât să stimulăm această donare

Primarul Bucureștiului duce o luptă cu Ministerul Sănătății, care n-ar acorda tratamentul cu plasmă împotriva coronavirus și oamenilor de rând, iar cei care beneficiază cu adevărat de transfuzia cu plasmă sunt, de fapt, personalităților, oamenilor cu bani sau anumite persoane publice.

ADVERTISEMENT

„ În toată lumea guvernele au programe de stimulare a donării de plasmă de la persoanele care sau deja anticorpii pentru această boală, după ce s-au infectat şi s-au vindecat. (…) La situaţii excepţionale, trebuie să luăm măsuri excepţionale. Avem o lege pentru recompensarea donatorilor de sânge. Noi nu facem decât să creştem suma. Am pus următoarea întrebare consilierilor, uitându-mă în ochii celor care au criticat acest proiect, care a apărut pe fondul neimplicării Guvernului: dacă ar avea o persoană foarte apropiată, dragă, iubită, la spital, la terapie intensivă şi care ar avea nevoie urgentă de transfuzie de plasmă sanguină, ar refuza pentru că donatorul a primit tichetele de masă de la Primăria Capitalei? În acest moment doar vip-urile primesc plasmă sanguină, deci oamenii normali, cetăţenii obişnuiţi nu primesc pentru că nu există şi nu este vina medicilor, nu este vina directorilor de spitale, este vina Ministerului Sănătăţii că nu face în aşa fel încât să stimulăm această donare”, a afirmat Gabriela Firea, la România Tv, în emisiunea lui Victor Ciutacu.

Primarul Capitalei dă vina pe politicieni pentru proasta organizare din timpul pandemiei, dar mai ales pentru că românii nu primesc medicația necesară, deși plătesc taxe la stat.

ADVERTISEMENT

„ Noi ne încurcăm în birocraţii, în cutume, în reguli care au fost stabilite pe timp de pace, când nu aveam pandemie şi nu ne gândim la faptul că putem să salvăm mii de români. Avem două situaţii: salvăm românii sau îi lăsăm să moară pentru că PNL şi USR nu vor să voteze. Astăzi nici în Consiliul General nu au votat, adică au votat împotriva acestui proiect, motivând că avem o lege care spune că donarea este gratuită. Subliniez, nu este gratuită, se pot acorda aceste bonuri de masă şi alte stimulente şi de acum înainte. Asta nu înseamnă că venim în faţa publicului cu această obligativitate. Cine doreşte să doneze umanitar plasmă sanguină o poate face în continuare, nu este nimeni obligat să acceseze aceste stimulente. Dar noi am explicat foarte clar că, practic, din aceste tichete pot să cumpere medicamente, deci vitamine, minerale, pentru tonifierea organismului, pentru a-şi reveni după ce au făcut acea donare, a-şi cumpăra alimentele necesare şi nu cred că este un lucru rău, dimpotrivă”, a adăugat Gabriela Firea.

„ Mai mult decât atât, am vorbit cu persoane care au donat în această perioadă plasmă, sunt deja vindecate şi au anticorpi şi au fost multe situaţii în care şi-au achitat singure aceste persoane testele necesare şi analizele necesare înaintea procesului de donare.”, a mai spus primarul Capitalei.

ADVERTISEMENT

Consiliul General al Capitalei a adoptat proiectul Donează plasmă, salvează viaţă, care prevede acordarea unui sprijin financiar în valoare de 4.800 de lei fiecărui beneficiar, sub forma unui pachet de vouchere. De acest program vor beneficia 500 de persoane cu domiciliul stabil în București. Pentru acest proiect au fost alocați 2,4 milioane de lei, va fi valabil în 2020, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de situația dată.

Cu toate astea, liderul consilierilor municipali ai USR, Ana Ciceală, a afirmat, joi, că proiectul este “ilegal” şi “imoral”.

„ Proiectul acesta este şi ilegal şi imoral şi contravine tuturor politicilor publice europene şi româneşti de până acum. (…) În primul rând, pe calea legală, nu este, conform Legii 282, legal să donezi contra unei remuneraţii sânge sau alte componente sanguine. (…) O nouă ilegalitate propusă de primarul general, Gabriela Firea, a nu ştiu câta oară în aceşti patru ani dezastruoşi de mandat.”, a spus Ana Ciceală, care susține că bolnavii de COVID-19 ar trebui să fie ajutaţi indiferent dacă donează plasmă sau nu.

ADVERTISEMENT