ADVERTISEMENT
News

Gabriela Firea îi cere lui Nelu Tătaru să plătească de urgență cei 2.500 de lei promiși medicilor care lucrează cu Covid-19: „S-a promis, să se plătească!”

Autor: Flaviu Popa | 14.05.2020 | 16:59
Gabriela Firea îi cere lui Nelu Tătaru să plătească de urgență cei 2.500 de lei promiși medicilor care lucrează cu Covid-19: „S-a promis, să se plătească!”
Gabriela Firea, anunț despre testarea bucureștenilor: ”Vom avea imaginea la momentul de față din Capitală”. Sursa: INQUAM Octav Ganea (2)

Medicii sunt nemulțumiți că nu au primit deocamdată cei 2.500 de lei promiși pentru că se luptă cu noul coronavirus. Gabriela Firea l-a criticat pe Nelu Tătaru și a cerut să rezolve de urgență situația.

ADVERTISEMENT

Gabriela Firea cere Guvernului Orban să plătască de urgență stimulentele pentru medici

Primarul General al Capitalei nu acceptă explicațiile lui Tătaru și îi cere acestuia să plătească de urgență stimulentul de risc promis de Guvernul Orban tuturor medicilor care își riscă viața în fiecare zi.

Cerem respect pentru cadrele medicale! S-a promis un stimulent financiar, sa se plateasca! Nu este corect sa se arunce vina acolo unde nu exista! Situatia este similara si in alte zone din tara. Am luat legatura cu mai multi primari si presedinti de consilii judetene care au spitale in administrare. Toti si-au facut datoria.

Referitor la declaratiile ministrului Sanatatii, Nelu Tataru, potrivit carora institutia pe care o conduce nu a primit pana in prezent de la niciun spital lista cu numele celor care se califică pentru plata stimulentului de 2.500 de lei brut şi că aşteaptă încă listele de la conducătorii unităţilor sanitare, Primaria Capitalei, prin ASSMB informeaza:

ADVERTISEMENT

Respingem ferm acuzatiile ministrului Sanatatii si informam opinia publica de faptul ca cele trei spitale din subordinea ASSMB care au fost desemnate COVID-19 sau suport COVID-19 au transmis către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) situațiile cu toate informațiile necesare, după cum urmează: *Spitalul Clinic Colentina – la data de 07.04.2020, Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” – la data de 21.04.2020 și Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” – la data de 08.05.2020!*

Concret, după apariția Ordonanței 43/2020, care la art. 8 reglementează stimulentul de risc medical, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) a informat spitalele din subordine – cele care au fost desemnate COVID-19 sau suport COVID-19 – asupra posibilității acordării acestui stimulent pentru personalul implicat direct în activități ce contribuie la combaterea pandemiei.

Astfel, prin decizii ale managerilor celor trei spitale vizate – Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, Spitalul Clinic Colentina și Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” – au fost stabilite persoanele care au dreptul să beneficieze de stimulentul financiar de 2.500 de lei brut/lună.
În conformitate cu procedura de decontare, raportat la dreptul acordat, spitalele au transmis către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) situațiile cu toate informațiile necesare.

ADVERTISEMENT

Precizăm că, așa cum prevăd reglementările în vigoare, sumele urmează a fi plătite de către spitale abia după ce sunt decontate de către CNAS”, a transmis Firea.

În replică, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, s-a apărat și spune că așteaptă în continuare lista cu medicii care au înfruntat noul coronavirus în prima linie.

ADVERTISEMENT

Stimulent de risc pentru medici, în valoare de 2.500 de lei

La începutul lunii mai, Guvernul Orban a hotărât să plătească medicilor expuși infecției cu coronavirus un stimulent de risc de 2.500 de lei pe lună.

„Toate categoriile de personal sanitar în cazul cărora există riscul să se infecteze cu COVID-19, inclusiv asistenţii medicali comunitari şi personalul din reţeaua de medicină legală, vor primi stimulentul financiar de 2.500 de lei, conform Ordonanţei aprobate în Guvernul României”, transmitea Ministerul Fondurilor Europene în acel moment.

ADVERTISEMENT

Momentan, medicii nu au primit niciun ban, birocrația fiind principala scuză invocată de autorități în „neplata” oamenilor.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!