Alegeri 2024

Gabriela Firea îi răspunde lui CTP după un editorial acid la adresa sa și a lui Ciolacu. „Poate că aveți și nu dreptate”

Gabriela Firea, reacție după un editorial al lui CTP despre „droaia de masculi PSD” de care era înconjurată. „Nici buză de femeie, nici măreață, nici precupeață”.
01.05.2024 | 00:02
Gabriela Firea ii raspunde lui CTP dupa un editorial acid la adresa sa si a lui Ciolacu Poate ca aveti si nu dreptate
Firea spune că a apreciat „criticile constructive” ale lui Cristian Tudor Popescu / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, i-a răspuns, marți,  gazetarului Cristian Tudor Popescu după ce acesta a scris un editorial ironic la adresa PSD și a ei, cu privire la lipsa reprezentării feminine la lansarea candidaturii lui Firea, desi aceasta purta un tricou care încuraja și elogia femeile.

CTP: „Femeul Ciolacu”

„’În spatele fiecărei femei mărețe stau alte femei mărețe’. Cu această apoftegmă, dar în ingliș, carevasăzică ‘occidentală’, imprimată pe tricoul festiv, a apărut G. Firea într-o nouă prezentare – nu mai aruncă flegme veninoase, ca acum 4 ani, în schimb plimbă numai vorbe ‘pozitive’ prin gură.

ADVERTISEMENT

Însă dacă te uitai bine, vedeai că în spatele femeii mărețe, de-a stânga și de-a dreapta ei, erau o droaie de masculi PSD. Nici buză de femeie, nici măreață, nici precupeață. Sau, cine știe, or fi toți pesediștii transsexuale mărețe, în cap cu femeul Ciolacu?”, a scris Cristian Tudor Popescu.

Firea: „Pentru că aveți și nu aveți dreptate”

Într-o postare, marți, pe contul Facebook, Gabriela Firea i-a răspuns gazetarului, spunând că a purtat tricoul respectiv tocmai pentru „a aduce femeile mai în față, nu doar la propriu, ci și la figurat”.

ADVERTISEMENT

„Pentru că aveți și nu aveți dreptate, atunci când spuneți că ‘dacă te uitai bine, vedeai o droaie de masculi PSD. Nici buză de femeie, nici măreață, nici precupeață’. Nu aveți dreptate pentru că erau prezente multe colege, este drept, în lateral, în rândurile din spate și se pot vedea în imagini.

Dar, implicit, comentariului dumneavoastră este mai corect și mai important chiar decât ce ați scris explicit și surprinde o problema mai veche a politicii românești: că rândul din față, al deciziei și răspunderii – nu doar prim-planul unei apariții perene în public – să nu fie ocupat și de femei în egalitate cu bărbații, ci să fie dominat de bărbați”, a scris Firea.

ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a subliniat că „40% din candidații de pe locuri eligibile la Consiliul General sunt femei” dar, dincolo de lansarea campaniei unui partid, remarcile lui Cristian Tudor Popescu sunt necesare societății românești.

„Criticile constructive” ale lui CTP

Firea a apreciat „criticile constructive” ale lui CTP și a spus că „un lucru cred rămâne fără tăgadă bun, de substanță, și care merită să fie cauză comună pentru oameni ce pot avea antipatii sau pot fi pe baricade opuse: faptul că, prin fiecare astfel de gând, de cuvânt scris, opinie și atitudine public manifestată – a mea, mai politică și poate tocmai de aceea mai îngustă; a dumneavoastră ca scriitor, editorialist, personalitate civică și tocmai de aceea complexă ca impact -, putem împinge de la spate societatea românească, altminteri foarte tradiționalistă și încă înceată în privința promovării femeii (…) mai mult spre normalitatea egalității de gen”.

ADVERTISEMENT

Președintele PSD București i-a transmis gazetarului că va susține propuneri legislative care să promoveze egalitatea între femei și bărbați și că îi mulțumește pentru sprijinul acestei idei.

„Susțin cauza femeilor cu realism și modestie și voi îndemna mereu femeile să-și regăsească vocea în societate și să susțină alte femei, după cum spune o altă apoftegmă ce o confirmă pe cea la care ați făcut referire, de pe tricoul meu de la lansarea candidaturii: „o femeie care are o voce este prin definiție o femeie puternică”. Indiferent unde lucrează, activează”, se arată în postarea Gabrielei Firea.

 

ADVERTISEMENT