Alegeri 2024

Gabriela Firea, proiecte pentru activități culturale în București. „Micul Paris trebuie să renască”

Firea, despre proiecte în domeniul culturii în București. „Capitala are nevoie de cultură, în toate formele ei: teatre, muzee, săli de spectacole, artiști independenți”
22.05.2024 | 09:52
Gabriela Firea proiecte pentru activitati culturale in Bucuresti Micul Paris trebuie sa renasca
Gabriela Firea, la o repetiție la Teatrul Dramaturgilor Români, înființat în mandatul său / Foto: Facebook, Gabriela Firea
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria Capitalei, a afirmat, miercuri, că Bucureștiul, „Micul Paris”, spune ea, trebuie „să renască” din punct de vedere cultural.

Gabriela Firea: „Micul Paris” trebuie să renască

Gabriela Firea, candidata social democraților la Primăria Capitalei, a afirmat, miercuri, că Bucureștiul „trebuie să renască” din punct de vedere cultural, și în acest sens trebuie susținute teatrele, muzeele, sălile de spectacole, artiștii independenți. Firea a spus că dorește și ca elevii și studenții să poată vizita gratuit muzeele municipale

ADVERTISEMENT

“’Micul Paris’ trebuie să renască. Capitala are nevoie de cultură, în toate formele ei: teatre, muzee, săli de spectacole, artiști independenți și multe altele. Elevii și studenții să poată merge gratuit la muzeele Municipalității”, a scris Gabriela Firea pe pagina ei Facebook.

„În ultimii patru ani, Cultura a fost cu adevărat o Cenușăreasă”

Candidata PSD la fotoliul lui Nicușor Dan, a mai arătat că, în mandatul acestuia, cultura a fost văduvită prin bugete anulate, posturi de directori de teatru care nu au fost scoase la concurs și centre culturale care „aproape s-au închis”.

ADVERTISEMENT

„În ultimii patru ani, Cultura a fost cu adevărat o ‘Cenușăreasă’. S-au tăiat bugetele, s-au anulat spectacolele și aproape s-au închis centre culturale. Un adevărat asalt împotriva artei. Nu mai vorbim că nici până acum posturile directorilor de teatre nu au fost scoase la concurs și s-au depășit toate termenele legale”, scrie Firea.

Arena Polivalentă

Gabriela Firea a revenit asupra proiectului său „ambițios”, anume realizarea unei Arene Polivalente, cu o capacitate de 20.000 de locuri, unde ar putea avea loc evenimente culturale și sportive „de talie europeană”.

ADVERTISEMENT

„În domeniul Culturii, am în vedere un proiect ambițios. În primul rând, finalizăm construcția Arenei Polivalente – o sală multifuncțională cu capacitate de 20.000 de locuri, unde se pot organiza atât evenimente culturale cu public numeros, cât și competiții sportive de talie europeană”, scrie lidera PSD București.

Teatru Temporar pentru relocarea spectacolelor

Candidata social-democraților a subliniat importanța unui Teatru Temporar în care spectacolele să poată fi jucate și continuate pe durata în care se fac reparații și modernizări la teatrele bucureștene. Firea a spus și că „se va implica” pentru artiștii independenți și teatrele independente, ca aceștia să beneficieze de susținere financiară.

ADVERTISEMENT

„De asemenea, ar fi foarte important pentru Capitala României în care se află cele mai multe teatre, care intră periodic în reparații și modernizări, să existe un Teatru Temporar – pentru relocarea spectacolelor pe durata lucrărilor de reabilitare.

Mă voi implica în susținerea financiară a artiștilor independenți și a teatrelor independente pentru a da o șansă de afirmare unei noi generații de aur a teatrului românesc”, se poate citi în postarea Gabrielei Firea.

Promovarea cultural-turistică a Bucureștiului

Gabriela Firea a mai subliniat și necesitatea înființării unui nou teatru pentru copii, modernizării Circului Metropolitan și unei noi săli de concerte de muzică clasică.

„Cred de asemenea că e nevoie de un nou teatru de copii, dar și pentru adolescenți, de modernizarea Circului Metropolitan și de o nouă Sală de Concerte – Filarmonică. Ca în marile capitale europene, voi susține accesul gratuit al elevilor și studenților la muzee. Toate acestea pot contribui, alături de multe alte programe și activități, la promovarea culturală și turistică a Bucureștiului”, conchide Firea.

Material realizat la solicitarea PSD 

ADVERTISEMENT