Sport

Gabriela Popescu, singura femeie-președinte din rugby-ul românesc, vrea să redefinească performanța

Gabriela Popescu conduce un club privat, nu mizează pe bani publici și de multe ori echipa ei e la limita supraviețuirii. Este singura femeie-președinte din rugby-ul românesc și vrea să redefinească perfromanța.
04.05.2022 | 19:18
Gabriela Popescu singura femeiepresedinte din rugbyul romanesc vrea sa redefineasca performanta
Gabriela Popescu este singura femeie-președinte din rugby-ul românesc. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Rugby-ul este acea disciplină sportivă în care doar cei puternici fac față, iar acest lucru a fost decisiv în alegerea Gabrielei Popescu de a demara proiectul Rugby Club Gura Humorului.

Cum a transformat un proiect educațional și umanitar într-un club de rugby

Și-a  dorit să fie profesoară, a lucrat în brokeraj și și-a descoperit pasiunea pentru rugby când a realizat că este sportul care definește cel mai bine valorile pe care vrem să le regăsim în general în viață: spirit de echipă, tenacitate, respect și inteligență tactică, angajament individual și colectiv.

ADVERTISEMENT

Gabriela Popescu este o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului și o femeie de succes. Și-a făcut studiile în Anglia, iar când a revenit acasă, la Gura Humorului, a înființat Fundația „Te Aud România”. Nu se lamentează și nu se teme să facă un pas în față, chiar și atunci când trebuie să le vorbească unor uriași, cum sunt cel mai adesea jucătorii de rugby.

În 2017, tot Gabriela a lansat primul program complex de educație non-formală prin sport „Rugby pentru toți”. Așa a luat naștere și Rugby Club Gura Humorului, una dintre puținele grupări private din sportul cu balonul oval din țara noastră. În 2018, partenerii alături de care a pus bazele clubului sportiv i-au propus să fie și președintele acestuia.

ADVERTISEMENT

”Un lung șir de circumstanțe m-au adus în această postură în care sunt astăzi și anume – cea de președinte a Rugby Club Gura Humorului. Povestea a început încă dinainte de Fundația Te Aud România, organizație pe care am fondat-o în 2014, când l-am cunoscut pe Andrei Varvaroi – la vremea respectivă antrenorul de la Clubul Sportiv Școlar Gura Humorului.

El practic mi-a povestit pentru prima dată despre echipele de rugby de juniori din localitate, despre cât de mult înseamnă rugby-ul pentru jucători și cum acest sport unește indivizi și comunități. Ulterior, l-am cunoscut pe Daniel Kearvell, la vremea respectivă directorul DHL Express România și în 2017, împreună cu ei, am lansat primul program complex de educație non-formală prin sport Rugby pentru toți.

ADVERTISEMENT

Rugby Club Gura Humorului s-a desprins din povestea impactului social prin rugby și s-a dezvoltat natural ca următorul pas al proiectului Rugby pentru toți. În fapt, un proiect educațional și umanitar a căpătat valențele unui program de utilitate socială – un club de rugby de seniori”, povestește Gabriela Popescu.

ADVERTISEMENT

Pentru Gabriela Popescu, rugby-ul e mai mult decât un sport

Motivația Gabrielei Popescu, atunci când a înființat Fundația „Te Aud România”, a fost aceia de sprijini și îmbunătăți condițiile de viață ale orfanilor și copiilor dezavantajați din România. Nu s-a rezumat doar la educația acestora, ci i-a și ghidat în viață și i-a îndrumat către sport.

A înțeles repede că pentru a-i ajuta să se dezvolte în continuare pe copiii care au descoperit rugby-ul prin intermediul programului lansat chiar de ea este obligatoriu ca aceștia să aibă continuitate. Așa a apărut clubul de rugby din Gura Humorului.

”În esență, pentru noi rugby-ul nu este doar un simplu sport, ci este această unealtă extraordinară, care folosită intenționat și către grupuri țintă, poate produce impact social pozitiv în comunitate. Prin implementarea ’Rugby pentru toți’, am realizat că în termeni practici, în momentul în care acești tineri își termină junioratul, oportunitățile lor de a juca rugby în continuare sunt limitate.

Împreuna cu Andrei Varvaroi și Ștefăniță Rusu am fondat în iunie 2018 Rugby Club Gura Humorului – unul din puținele cluburi private de rugby din România. Cele două programe sunt complementare iar noi ne-am asumat de la bun început că unul din scopurile principale ale echipei de seniori este de a servi drept pârghie de lansare pentru tinerii jucători.

Astfel că, implicarea și decizia de a face parte din membrii fondatori ai Rugby Club Gura Humorului a venit ca un pas firesc, pentru a continua proiectul de juniori, și bineînțeles încurajată în a-mi asuma rolul de președinte de către cei doi sponsori principali la vremea respectivă, care aveau experiența în a lucra cu mine și încrederea ca fondurile vor fi folosite în mod înțelept și transparent, explică Gabriela.

Gabriela Popescu, în luptă cu prejudecățile

Într-o lume a bărbaților, o femeie având funcția de președinte nu e ceva cu care te întâlnești în fiecare zi. Gabriela Popescu reușește, însă, să fie și convingătoare, din această poziție. Găsește mereu cuvintele potrivite atunci când trebuie să țină un discurs motivațional. Băieții sunt mândri de președinta lor, iar Gabriela reușește să-i conducă an după an spre noi succese.

Recunoaște că au fost și momente dificile, că s-a gândit chiar să renunțe la acest proiect, dar a găsit mereu puterea pentru a duce mai departe ceea ce a început. Pentru Gabriela orice progres, cât de mic, este o motivație în plus pentru a le oferi în continuare tinerilor șanse la educație și la practicarea sportului la nivel de performanță. Iar eforturile ei sunt apreciate de comunitate, chiar dacă unii mai strâmbă din nas când aud de o femeie președinte a unui club de rugby.

”Sunt obișnuită să lucrez cu bărbați. Pe vremea când eram la Londra și munceam în centrul financiar londonez, eram două fete într-o echipă de 20 de persoane. Sunt și momente în care mă simt ușor incomodă,  în mare parte datorită cutumelor promovate de societate de-a lungul timpului referitor la femei.

Aș minți să spun ca această poziție, mai ales în România, e una lipsită de provocări. Însă mai cred, că diferențele de tipar, poate ușor prea tipologizate, dintre bărbați și femei sunt cele care unesc și cele care pot conduce către succes, dacă învățăm fiecare din noi să colaborăm.

Au fost momente când mi-a fost greu, au fost clipe când am fost pregătită să renunț sau poate nu m-am simțit ascultată, însă au fost și momente în care m-am simțit extraordinar de mândră că fac parte din fenomenul rugby-ului românesc.  

Sunt extrem de fericită că pot să pun și eu umărul la treabă, ca să dezvoltăm comunități frumoase și unite și puternice în jurul nostru – comunități ale viitorului. Pot spune că mai avem foarte multă treabă de făcut, iar din punctul asta de vedere, consider că munca mea este apreciată, atât cât și cum poate fiecare să aprecieze: unii mai mult, alții mai puțin. Ca-n viață”, își continuă povestea Gabriela Popescu.

Lecția de fair-play a Gabrielei Popescu

În România nu sunt foarte mulți practicanți de rugby. În ultimele decenii au dispărut un număr impresionant de cluburi. Nefiind un sport foarte mediatizat, rugby-ul atrage arareori oameni cu bani. Aici intervine inteligența de a asocia sportul ”practicat de golani” cu succesul unei comunități.

Federația Română de Rugby (FRR) a luat o decizie curajoasă atunci când a decis să comaseze cele două eșaloane, singurele la nivel de seniori. Soluția aleasă de FRR a stârnit un val de reacții negative. Majoritatea președinților de cluburi de rugby au contestat vehement noul format, găsind un șir nesfârșit de scuze.

Nu și Gabriela Popescu. Șefa micuțului club din Gura Humorului a privit această schimbare ca pe o provocare, o nouă experiență din care atât ea, cât și echipa pe care o conduce vor învăța lucruri noi și, cu siguranță vor fi mai puternici.

Ar fi putut refuza competiția, găsind scuze, probabil mult mai bine argumentate decât ale celorlalți președinți de cluburi, dar a ales, încă o dată, să lupte, pentru că vrea să identifice cât mai multe posibilități de creștere, atât pe plan sportiv, cât și managerial.

Consider că pe undeva, transgenerațional, ni s-a transmis nouă românilor această genă a reacțiilor negative, unde ne orientăm constant și de cele mai multe ori superficial, pe o problemă și mai puțin pe identificarea de soluții și pe partea pozitivă a lucrurilor.

Ca orice altă chestiune, și Liga Națională de Rugby vine la pachet cu plusuri și minusuri. Acum e la alegerea fiecăruia pe ce parte a baricadei alege să se situeze și cum (dacă) alege să acționeze. Noi la Gura Humorului avem o obligație morală față de toți oamenii care au crezut în noi să participăm.

Suntem un club încă în construcție, atât rugbystic vorbind cât și administrativ, iar dacă participarea în Liga Națională de Rugby ne va ajuta să creștem sau din contră, ne va da câțiva pași în spate e un răspuns pe care doar timpul îl are. Toată echipa de management din spatele echipei sportive suntem aici voluntar.

RC Gura Humorului este o bucățică din sufletul nostru pe care am ales să îl dedicăm proiectului, și atunci e clar că ne-am dori toți foarte tare să putem captura oportunitățile pozitive ale acestei schimbări, să ne prezentăm onorabil, poate să creștem. Important pentru noi e că suntem aici și că ne dorim să rămânem în continuare dedicați construcției rugby-ului românesc”, încheie Gabriela Popescu.