Sport

Gabriela Ruse, despre parteneriatul cu Marta Kostyuk. Cum le-a afectat războiul din Ucraina: „Eu trebuie să fiu sora mai mare”

Gabriela Ruse, cea mai bună jucătoare de dublu din România, a vorbit despre parteneriatul cu Marta Kostyuk. Cât de afectate sunt de războiul din Ucraina.
02.06.2023 | 20:50
Gabriela Ruse despre parteneriatul cu Marta Kostyuk Cum lea afectat razboiul din Ucraina Eu trebuie sa fiu sora mai mare
Gabriela Ruse e pe locul 33 în clasamentul WTA la dublu. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Gabriela Ruse și Marta Kostyuk au reușit să creeze o echipă de dublu puternică și au ajuns în semifinalele turneului de Grand Slam de la Australian Open.

Gabriela Ruse, psihologul de serviciu pentru Marta Kostyuk din cauza războiului din Ucraina: „E greu numai pentru mine”

Gabriela Ruse a dezvăluit cât de dificil e să o facă pe jucătoarea ucrainiancă să fie concentrată doar la tenis: „M-am obișnuit ca Marta să fie în stările astea și nu fac altceva decât să o încurajez.

ADVERTISEMENT

Mai am momente în care mă enervez, cum a fost și în primul tur de aici de la Roland Garros pentru că aveam 5-0, nu era 6-6 în decisiv ca să fie așa supărată și panicată. Jucăm foarte bine amândouă. Dar, așa va fi Marta tot timpul. E greu numai pentru mine”, a spus românca, conform prosport.ro.

Kostyuk este extrem de iritată de faptul că sportivii din Rusia și Belarus nu au luat atitudine împotriva războiului din Ucraina: „Nu este o situație deloc ușoară pentru Marta ca ucraineancă. Cred că nu este o conjunctură facilă nici pentru rusoaice, bieloruse. Practic nu este confortabil pentru nimeni din această parte a lumii. Marta nu este de acord cu ce se întâmplă în Ucraina, cu fetele din Rusia și Belarus”, a mai explicat Gabriela Ruse.

ADVERTISEMENT

Gabriela Ruse a încercat să se pună în locul jucătoarelor din Rusia și Belarus: „Nu au invadat ele Ucraina”

Gabriela Ruse a încercat să îi spună Martei Kostyuck că sportivii nu au nicio vină: „I-am explicat că nu are nicio legătura una cu cealaltă, jucătoarele din Rusia și Belarus nu au invadat ele Ucraina”.

Ucrainianca însă e de părere că sportivii din Rusia și Belarus ar trebui să ia atitudine împotriva agresiunii militare: „Ea însă pretinde că rușii și bielorușii din tenis ar trebui să intervină, să spună nu sunt de acord cu războiul din Ucraina. Eu acuma nu mă bag, nu e treaba mea, stau liniștită în țara mea, departe de război. Uneori dă rezultate tactul meu, alteori nu”.

ADVERTISEMENT

„Viața asta de dublu este grea, uneori, mai ales când trebuie să faci psihoterapie cu colega de echipă pe teren”

Gabriela Ruse a mai dat un exemplu în care parteneriatul cu Marta Kostyuk a fost încercat din greu: „De exemplu la sfârșitul setul doi din primul tur cu Gracheva și Blinkova ne-am dat seama că trebuie să ne mutăm amândouă în spate, pe linia de fund ca să nu mai avem presiune. Noi cumva, ne forțam una pe cealaltă ca să dăm returul bine ca să nu facă adversara de la fileu punct cu intercepție.

Marta a fost inspirată și mi-a spus la sfârșitul setului doi să schimbăm tactica așa pentru că și eu am simțit că puneam una presiune pe cealaltă, involuntar. Viața asta de dublu este grea, uneori, mai ales când trebuie să faci psihoterapie cu colega de echipă pe teren.

ADVERTISEMENT

Marta tocmai dăduse dublă greșeală, foarte ușor. Atunci i-am spus că i-a schimbat gândul adversarei. Tenisul este un joc al minții, sută la sută, cel puțin pentru mine. Toată lumea știe să joace tenis, nu se mai pune problema decât de diferența creată de mental, de psihic”.

„Eu trebuie să fiu cumva sora mai mare”

Gabriela Ruse e foarte puternică din punct de vedere psihic și încearcă să îi transmită asta și Martei: „La noi, la fete, este important serviciul însă sunt anumite situații cum ar fi că dai serviciul mai moale și este mai greu de returnat comparativ cu o execuție în forță, tare. La băieți, majoritatea sunt relaxați. La noi, în momentul în care o fată scapă o lovitură mai ușoară începi să te gândești, ai greșit mingea.

Marta fiind mai mică decât mine ca vârstă, eu trebuie să fiu cumva sora mai mare. Simt că este necesar, spre binele meu, să o protejez întrucâtva. Ea rar va veni la mine și să-și asume responsabilitatea comună cu un minim curaj. E greu când trebuie să te bazezi pe cineva de-alături cum este la dublu.

Mi s-a întâmplat, într-un fel și mie chiar anul trecut aici Roland Garros dar nu în timpul meciurilor de dublu. La antrenamente, am făcut eu o criză existențială, rar apărută la mine, ce e drept. Se mai întâmplă pentru că și eu sunt om, nu robot.

Cred că avem energie amândouă și asta ne face să jucăm atât de bine împreună. Probabil că suntem agresive ca stil de joc și încercăm să facem noi punctele, lucru care ne conferă o anume siguranță. Pentru moment ne merge foarte bine”.

ADVERTISEMENT