Sporturi

Gabriela Ruse, prea multe emoții, prea multe greșeli! Analiza debutului din Fed Cup: ce a făcut bine și ce trebuie să îmbunătățească neapărat

07.02.2020 | 18:17
Gabriela Ruse prea multe emotii prea multe greseli Analiza debutului din Fed Cup ce a facut bine si ce trebuie sa imbunatateasca neaparat
ADVERTISEMENT

Gabriela Ruse a fost învinsă categoric de puternica Ekaterina Alexandrova, scor 1-6, 4-6, după un meci care a durat 64 de minute. Dar cu ce rămâne debutanta noastră după experiența de azi din Fed Cup?

Prea multe emoții, prea multe greșeli! Analiza debutului din Fed Cup

Tăvălugul Alexandrova! Așa poate fi descrisă adversara Gabrielei din Fed Cup. Dar rusoaica a și profitat de emoțiile inerente debutului Gabrielei de pe BT Arena, în fața propriilor suporteri. Care a greșit enorm în primele game-uri, dar care a încercat. Iar asta trebuie apreciat după primul meci în fața unei atmosfere superbe în Sala Polivalentă din Cluj.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru Ruse, serviciul nu a fost la cel mai înalt nivel, unul dintre motivele principale pentru care a fost aleasă în dauna Irinei Bara, o jucătoare care ar fi avut și mai puține șanse pe hardul mediu de la Cluj. Și a făcut două duble chiar în primul game, la 40-40, iar apoi alte două în game-ul următor în care a servit, momente care au cântărit decisiv în primul set.

Gabi a greșit, dar a luptat! Și, cu ajutorul fanilor superbi, a lăsat emoțiile deoparte, la 0-5 în primul set. Când, din tribune, imediat după pauză, s-a auzit tare: „Hai, lasă-le încolo de emoții”. Și a reușit chiar să câștige pe serva Alexandrovei, pe undeva neașteptat.

ADVERTISEMENT

Mingea a doua nu a contat. Nici în primul, nici în al doilea set

Alexandrova a făcut ce a vrut cu Ruse în primul set, mai ales la retur. A găsit cele mai bune soluții și a lovit de fiecare dată decisiv. Și a lăsat-o fără replica pe debutanta noastră în Fed Cup.

Pe mingea a doua, Gabi nu a avut vreo șansă în fața retururilor puternice ale rusoaicei. Chiar dacă este, poate, cea mai bună jucătoare la serviciu din echipa României, mingile venite din partea locului 28 WTA erau, parcă, mai rapide decât servele lui Ruse

ADVERTISEMENT

Ce a făcut bine și ce trebuie să îmbunătățească

Chiar dacă a pierdut, Gabi rămâne cu o experiență deosebită la debutul în Fed Cup. Trebuie să recunoaștem diferența de valoare dintre cele două jucătoare care s-au întâlnit în primul meci din România – Rusia. Și trebuie, totodată, să apreciem puterea de luptă a lui Ruse, ambiția de care a dat dovadă împotriva unei adversare de top.

Iar asemenea meciuri o pot doar ajuta pe tânăra noastră jucătoare de 22 de ani. Să reușească mai mult, să revină în Fed Cup, să urce în clasament. Pentru că are puterea de a o face, așa cum a mai procedat și acum câțiva ani când era măcinată de accidentări.

ADVERTISEMENT

Serviciul nu i-a mers Gabrielei în primul set și jumătate din al doilea, dar apoi, când s-a relaxat total, a reușit să pună tot mai mult prima minge în teren și să reușească și câțiva ași. Iar apoi a reușit punctul partidei, la 3-5 în setul al doilea, când a plimbat-o dintr-o parte în alta pe Alexandrova cu lovituri plate, puternice și apoi a închis punctul cu un voleu impecabil.

Totodată, există și puncte vulnerabile, iar deplasarea în teren este una dintre ele. Gabi trebuie să îmbunătățească neapărat acest punct al jocului dacă vrea să ajungă între primele 100 de jucătoare ale lumii. Jocul din spatele terenului îl poate duce împotriva unei jucătoare de top, dar deplasarea este deficitară. Până la urmă, a fost o experiență importantă pentru Gabi, a fost aplaudată la scenă deschisă la final și sunt șanse bune să o mai vedem în anii următori în echipa noastră de Fed Cup.

ADVERTISEMENT