100 ani de Romania

Gabriela Szabo, prima campioană mondială a atletismului românesc! Cea mai bună sportivă a Europei în 1999

02.09.2018 | 22:00
Gabriela Szabo prima campioana mondiala a atletismului romanesc Cea mai buna sportiva a Europei in 1999
Gabriela Szabo, prima campioană mondială a atletismului românesc

Gabriela Szabo, prima campioană mondială a atletismului românesc. 9 august 1997, stadionul „Olimpic” din Atena. Campionatul mondial al atletism este la a şasea ediţie, însă niciun sportiv român nu a reuşit să câştige vreo medalie de aur la precedentele participări. Toţi ochii sunt aţintiţi la proba de 5.000 de metri, unde Gabriela Szabo bifase un loc patru la Mondialul din 1995. Era momentul ca România să câştige primul titlu mondial.

Născută pe 14 noiembrie 1975, la Bistriţa, Gabriela Szabo a fost descoperită întâmplător la un cros şcolar, la vârsta de 12 ani. De aici şi până la primele victorii în competiţiile internaţionale nu a fost decât un pas. În 1991, la Campionatul European de atletism destinat juniorilor, românca obţinea medalia de aur la 3.000 de metri. Era primul pas al unei cariere fabuloase.

Gabriela Szabo, prima campioană mondială a atletismului românesc

Un an mai târziu, la Campionatul Mondial de atletism destinat juniorilor, Gabriela Szabo câştiga medalia de argint la 3.000 de metri. Atleta din Bistriţa dovedea că este o specialistă a probei şi la următoarele ediţii, obţinând titlul european şi mondial la San Sebastian şi Lisabona.

Peformanţele de la juniori au propulsat-o spre competiţiile de seniori, iar în 1994, la 18 ani, Gabriela Szabo obţinea medalia de bronz la Campionatul European de la Helsinki. Anul următor câştiga medalia de aur la Campionatul Mondial de atletism în sală de la Barcelona şi concureaza la proba de 5.000 de metri la Mondialul de la Goteborg, unde s-a clasat pe locul patru. În toamna anului 1995, atleta câştiga aurul la probele de 1.500 şi 5.000 de metri la Universiada de la Fukuoka.

Argint la Jocurile Olimpice de la Atlanta

În 1996, Gabriela Szabo a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, unde câştiga medalia de argint la 1.500 de metri, dar rata prezenţa în finala de la 5.000 de metri. Anul următor, bistriţeanca şi-a luat revanşa pentru eşecul de la Olimpiadă şi cucereşte titlul mondial la 5.000 de metri. În finală o învingea pe Roberta Brunet (Italia), medaliată cu bronz la JO de la Atlanta. Cu această ocazie, România obţinea primul titlul mondial la atletism.Tot în 1997, Gabriela Szabo câştiga aurul la Campionatul Mondial de atletism în sală de la Paris, la proba de 3.000 de metri, şi la Universiada de la Catania, la 1.500 de metri. Într-un singur an, românca triumfa la trei probe diferite.

Supremaţie la proba de 3.000 de metri

Anul 1999 este de departe cel mai bun din cariera Gabrielei Szabo. Atleta câştiga aurul la 1.500 şi 3.000 de metri în cadrul Campionatului Mondial de atletism în sală de la Maebashi. La Sevilla, românca îşi apăra cu succes titlul mondial câştigat la Atena şi din nou dovedeşte că este cea mai bună semifondistă a lumii.

Supremaţia în probele de 3.000 şi 5.000 de metri o dovedeşte şi la ediţia din 1999 a Golden League. Gabriela Szabo câştiga toate cele şapte etape şi obţinea marele premiu de 500.000 de dolari. La finalul anului, datorită performanţelor de excepţie, românca a fost desemnată cea mai bună atletă a lumii şi cea mai bună sportivă a Europei.

Aur şi bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney

25 septembrie, stadionul „ANZ”, finala la 5.000 de metri. Gabriela Szabo este marea favorită la medalia de aur. În calificări şi în semifinală obţine al doilea cel mai bun timp, de fiecare dată în spatele irlandezei Sonia O’Sullivan. Finala nu începe prea bine pentru atleta din România, după ce Gete Wami şi Ayelech Worku impun cadenţa. În penultimul tur, româncă face mutarea decisivă şi preia conducerea. Lângă ea se află Sonia O’Sullivan, iar cele două aleargă aproape umăr la umăr. Cu 30 de metri înainte de finish, Gabriela Szabo se distanţează decisiv şi câştigă medalia de aur, reuşind să bată recordul olimpic.

Cinci zile mai târziu, Gabriela Szabo intra în finala pentru 1.500 de metri şi câştiga medalia de bronz după o cursă echilibrată. Medalia de argint i-a revenit Violetei Szekely, în timp ce aurul a fost cucerit de Nouria Merah-Benida (Algeria). „Cea mai mare bucurie a fost când am câştigat Olimpiada. După cursă, am făcut controlul doping, am fost la conferinţa de presă, am terminat toate treburile la stadion şi apoi am plecat. În drum spre casă, oamenii mă opreau din doi în doi metri. Voiau să vorbească cu mine, să-mi strângă mâna şi să-mi spună că sunt fantastică. Deşi, până la urmă, mi-am pus gluga pe cap, să nu mai fiu recunoscută de nimeni şi să pot ajunge acasă, mi-am dat seama cu bucurie ce înseamnă cu adevărat sa fii un campion olimpic apreciat. Nu se compară cu nimic”, a rememorat Gabriela Szabo momentele de după finala de la 5.000 de metri.

În 2001, la Campionatul Mondial de la Edmonton, Gabriela Szabo obţinea ultima medalie de aur din carieră, la 1.500 de metri, însă la proba de 5.000 metri termina abia pe locul opt. În 2005, atleta decide să se retragă, însă avea să declare că avea un mare regret în acel moment. „Înainte de a mă fi retras, mi-am dorit foarte mult să obţin încă o medalie olimpică. Voiam sa bat recordul mondial la 5000 de metri în aer liber. Eram capabilă să obţin acest rezultat, însă ceva se întâmpla în timpul cursei. Am încercat să reglez problema în antrenament, însa în concurs nu ştiu ce se întâmpla. A trebuit să mă opresc, însă nu mi-a părut rău, pentru că activitatea de sportiv mi-a adus bucurii pe care nu le poţi compara cu nimic”, a povestit Gabriela Szabo.

Gabriela Szabo, prima campioană mondială a atletismului românesc
Gabriela Szabo, prima campioană mondială a atletismului românesc

3 titluri mondiale a obţinut Gabriela Szabo de-a lungul carierei