News
notix pixel id

Gafă a ministrului Sănătății: nu știa că pacienții răpuși de Covid sunt înmormântaţi fără haine. Cum îşi justifică greşeala

08.04.2021 | 14:57
Gafă a ministrului Sănătății: nu știa că pacienții răpuși de Covid sunt înmormântaţi fără haine. Cum îşi justifică greşeala
Ministrul Sănătății a comis o gafă impardonabilă. Nu știa că pacienții răpuși de Covid sunt înmormântați fără haine. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Luat la întrebări de jurnaliști cu privire la schimbările ce urmează a fi aduse protocolului de înmormântare în cazul pacienților răpuși de Covid-19, Vlad Voiculescu a susținut cu vehemență că legislația în vigoare nu interzice îmbrăcarea trupurilor neînsuflețite, dând astfel senzația că nu este la curent cu prevederile ordinului emis chiar de instituția pe care o conduce.

Repet, nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Regula dacă nu s-a respectat undeva este din pricina unei lipse de bun simț elementar a oamenilor.

Deci, nu există nicio prevedere într-un ordin de ministru care să spună că nu era posibil până acum ca oamenii să nu fie îmbrăcați. Ce reglementăm acum prin noul ordin este ca acest lucru să poată fi verificat de către familii”, a declarat ministrul Sănătății. Documentul la care făcea referire stabilește, însă, contrariul.

ADVERTISEMENT

Vlad Voiculescu nu știa că pacienții răpuși de Covid sunt înmormântați fără haine

Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției.

Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.

ADVERTISEMENT

După identificarea cadavrului de către aparținătorii decedatului sau de către cei desemnați în condițiile prezentului protocol și semnarea actelor care atestă identificarea, personalul echipei medico-legale implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi acesta este introdus în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac se pulverizează produs biocid de tip TP22 sau formol, folosind un echipament de pulverizare fină.

Ulterior, corpul învelit în cei doi saci de vinil se introduce în sicriu, se pulverizează cu produs biocid de tip TP22 sau formol, urmând a se închide și sigila sicriul înainte de ieșirea din instituția medico-legală și predarea către aparținători, aceștia din urmă având obligația de a nu-l mai deschide ulterior”, se arată în ordinul numărul 570 din 6 aprilie 2020.

ADVERTISEMENT

Cum își justifică ministrul această gafă impardonabilă

Ulterior, Vlad Voiculescu a încercat să-și justifice greșeala și a dat asigurări că va modifica protocolul privind înmormântarea persoanelor decedate în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație parțial greșită în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze.

ADVERTISEMENT

Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați – și anume cei autopsiați (!) – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.”

Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a scris ministrul Sănătății pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 859. 32 pagini + cartea „Dictatura gastronomică”
A apărut noua revistă Taifasuri