News

Gafă la MAE. O traducere greşită a pus pe jar românii care voiau să plece în Grecia. Un angajat al Ambasadei, concediat

Gafă de amploare a MAE. Traducătorul Ambasadei la Atena a tradus greșit regulile anunțate de autorități
01.07.2021 | 15:13
Gafa la MAE O traducere gresita a pus pe jar romanii care voiau sa plece in Grecia Un angajat al Ambasadei concediat
ADVERTISEMENT

În cursul zilei de 30 iunie, Ministerul Afacerilor externe a transmis o informare conform căreia toți cetățenii care vor intra în Grecia pe cale terestră vor fi testați. Este doar o greșeală de traducere a unui angajat al Ambasadei României la Atena.

Mai mult, miercuri seară, Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE a subliniat această idee la Digi 24. În plus, oamenii au fost sfătuiți să evite deplasările în zilele de la sfârșitul săptămânii, mai ales prima parte a celei de sâmbătă, pentru că se creează mai aglomerări la punctele de trecere a frontierei.

ADVERTISEMENT

Gafă la MAE. O traducere greşită a pus pe jar românii care voiau să plece în Grecia. Un angajat al Ambasadei, concediat

La mai bine de 12 ore de la anunțul făcut, MAE a venit cu precizări. A fost o greșeală de traducere, autoritățile elene nu vor testa toți oamenii care merg în Grecia, ci o vor face conform unui algoritm.

„În contextul informațiilor anunțate de MAE în cursul zilei de ieri cu privire la modificarea condițiilor de intrare în Grecia, MAE precizează că, dintr-o regretabilă eroare de traducere a Ambasadei României la Atena a normelor publicate în Monitorul Oficial elen, nu a fost inclusă mențiunea testării conform unui algoritm stabilit de către autoritățile elene la trecerea frontierei, inducându-se ideea greșită că toți cetățenii care vor intra în Grecia pe cale terestră vor fi supuși testării,” a informat MAE, joi, 1 iulie.

ADVERTISEMENT

Instituția a mai transmis că angajatul responsabil a fost concediat: „în acest context, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus încetarea raporturilor de muncă cu traducătorul de pe plan local care a efectuat traducerea, precum și cercetarea disciplinară și sancționarea responsabililor din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau să valideze aceste informații”.

MAE a transmis informații eronate

Inițial, Instituția a transmis că toate persoanele de peste 12 ani vor fi testate la intrarea în Grecia, chiar dacă intra in vigoare certificatul verde: „a fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine!

ADVERTISEMENT

„Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locație stabilită de autoritățile elene. Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile,” se arată în informarea transmisă de Minister.

„În ultima zi de carantină, toate aceste categorii de persoane vor fi supuse unui test tip PCR,” au adăugat. Mai mult de atât, purtătorul de cuvânt al instituției a susținut această idee la Digi 24, miercuri seară.

ADVERTISEMENT

Oana Darie a explicat că oamenii nu vor plăti testele, costurile fiind suportate de greci. Mai mult, oficialul a sfătuit oamenii să evite intrarea în Grecia în weekend, în special în prima parte a zilei de sâmbătă, pentru că se strâng foarte mulți turiști la punctele de frontieră în respectivele perioade.

„Încă un aspect, necompletarea PLF-ului, conform legislației din Grecia duce la nepermitarea intrării și o amendă de 500 de euro. Faptul că polițiștii permit să completeze la fața locului e o decizie luată punctual de polițiștii de frontieră,” a declarat Oana Darie, potrivit HotNews.

„Deocamdată nu s-a modificat pe accesul pe cale aeriană, e vorba de acel PLF care trebuie completat. E mult mai ușor să mergem în Grecia cu avionul. Turiștii care intră terestru în Grecia vor fi testați, nu contează că sunt vaccinați, testați că au trecut prin boală, toată lumea va fi testată,” a subliniat.

ADVERTISEMENT