News

Găinărie la jandarmerie. Cum se poate “aranja” o licitaţie perfect legal. Reacția Jandarmeriei Constanța

23.07.2020 | 18:55
Gainarie la jandarmerie Cum se poate aranja o licitatie perfect legal Reactia Jandarmeriei Constanta
Achiziții dubioase la Jandarmeria din Constanța/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Problema corectitudinii achizițiilor publice este una veche în România, iar legislația în domeniu a fost modificată de mai multe ori pentru a o remedia. Chiar și așa, încă se utilizează trucuri perfect legale pentru ca cei care ”trebuie” să câștige să și obțină contractele cu statul pe care și le doresc.

Un exemplu de astfel de manevră la limita legii este oferit de chiar de către Jandarmeria Constanța. Gruparea Mobilă  de Jandarmi ”Tomis” Constanța a postat, chiar astăzi, un  anunț pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) pentru numai patru ore.

ADVERTISEMENT

Anunțul a fost postat la ora 14.48, iar termenul de depunere a ofertelor este ora 19.00. Practic, cine nu știa dinainte că se postează anunțul de achiziție nu avea nicio șansă practic să depună în timp util oferta. Singurul criteriu de atribuire este prețul cel mai scăzut.

Licitație anunțată doar pentru cei care deja știau de ea

Rezultatele concursului de oferte nici măcar nu poate fi contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor pentru că este o achiziție directă, cu valoare mică.

ADVERTISEMENT

Achizitorul are deplină decizie în selectarea ofertantului câştigator, fără a fi obligat să prezinte justificări celorlalţi ofertanţi. Prezentei achiziţii nu îi sunt aplicabile prevederile referitore la solutionarea contestaţiilor de catre C.N.S.C., achiziţia directă nefiind o procedură de atribuire a unui contract de achiziţie publică”, se arată în anunțul postat de Jandarmeria Constanța.

Anunțul de pe SEAP al Jandarmeriei din Constanța

Valoarea estimată a contractului este una mică, de 8.400 de lei, însă este vorba de doar de consultanță pentru elaborarea unei cereri de finanțare de la Uniunea Europeană pentru modernizarea instalațiilor dintr-o clădire. Pentru angajatul unei firme cu experiență în domeniu, este doar o muncă de o zi, maxim două.

ADVERTISEMENT

Dacă o firmă are conexiuni într-o instituție publică ce are nevoie frecvent de astfel de servicii, în timp se pot acumula sume destul de mari, pe principiul ”dar din dar se face raiul”. Mai ales, că unele achiziții pot fi ”sparte” în contracte mai mici care să fie anunțate tot ”cu dedicație”.

Pe de altă parte, Jandarmeria din Constanța este acoperită legal întrucât achiziția directă are o valoare mai mică decât pragul de 30.000 de euro, peste care devine obligatorie licitația, iar anunțul a fost afișat pe SEAP, deci obligațiile legale au fost îndeplinite,  chiar dacă afișarea ofertei a fost făcută doar timp de patru ore.

ADVERTISEMENT

La CNSC nu se poate depune contestație, fiind achiziție directă, rămânând doar calea instanței. Însă este greu de presupus că o companie va pierde bani, timp și nervi prin tribunale pentru numai 8.400 de lei.

Pe site-ul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis este trecut ca motto al unității dictonul latin ”Nemo censetur ignorare legem”, adică ”nimeni nu are voie să nu cunoască legea”, referire la principiul juridic după care necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză pentru încălcarea ei. Se pare că cei de la serviciul de achiziții au luat în serios dictonul și cunosc legea ca să o poată ocoli, dar nu să o încalce.

UPDATE 24 august 13.40/ Gruparea de Jandarmi Mobilă Constanța a remis redacției un drept la replică pe care-l redăm mai jos:

Referitor la informațiile recente apărute în spațiul public, în publicația Fanatik.ro, cu titlul ”Găinărie la jandarmerie. Cum se poate aranja o licitație perfect legal”, unitatea noastră informează opinia publică că pentru proiectul POR/2020/ 3/ 3.1/ B2/NE, SE, SM, deschis în cadrul proiectului operațional regional 2014-2020, axa prioritară 3, termenul de depunere a cererii de finanțare este de 09 august a.c., ora 10.00, motiv pentru care trebuie achiziționat de urgență, serviciul de consultanță. Intenția unității noastre este să semnăm contractul cu furnizorul de servicii pentru ca acesta să efectueze consultanța pâna la data limită, 09 august.

Dovada că nu am avut alte intenții ascunse, este faptul că nu am primit ofertă de la nimeni. Mai mult, anunțul de achiziție a fost postat pe siteul unității și pe 01 iulie, actualizat pe 03 iulie și prelungit până pe 07 iulie a.c. și trimis pe platforma SEAP. Anunțul va fi postat din nou pe siteul unității în perioada următoare, pentru a primi oferte și să ne încadrăm în termenul stabilit.

Înțelegem nevoia de senzațional al redactorului, dar pe viitor, vă rugăm să vă informați și la compartimentul de relații publice, înainte de a publica astfel de articole care pot afecta credibilitatea instituției. Am precizat aceste aspecte în spiritul respectului ce îl purtăm cetăţenilor dar şi reprezentanţilor mass-media, asigurându-vă de faptul că ne vom desfăşura activitatea exclusiv pe baza şi în executarea legii.

ADVERTISEMENT