Fotbal intern

Reportaj din culise. Ce nu s-a văzut la Gala Fotbalului Românesc

“Sportul Rege” şi-a sărbătorit laureaţii anului 2017, dar la sărbătoarea desfăşurată luni seară, într-un cadru de Gală, la propriu şi la figurat, au primit aplauze şi invitaţi din alte sporturi.
05.12.2017 | 13:00
Reportaj din culise Ce nu sa vazut la Gala Fotbalului Romanesc

A fost un cocktail inspirat, între performanţa sportivă şi frumuseţea feminină, pentru că, în aceeaşi seară, s-a desfăşurat finala concursului Miss România, iar ideea de a “cupla” cele două zone a fost nu doar inedită, ci a adus un aer de prospeţime.

Balaj l-a ghicit pe premiantul Haţegan

Cu o oră înaintea începutului Galei Fotbalului Românesc, organizată de Clubul Sportiv al Jurnaliştilor din România şi găzduită de Soiree Exclusive Venue, invitaţii de marcă încă se lăsau aşteptaţi. Primul sosit, fostul arbitru internaţional Ion Danciu, era jovial cu fetele frumoase, care îl înconjurau. Imediat a apărut şi Ilie Năstase, singur, care a atras privirile tuturor şi s-a “anturat” într-o discuţie cu fostul cavaler al fluierului, semn că limba sportului este universală. După ce “Nasty” şi-a croit drum către locul care îi fusese rezervat, undeva la “poalele” scenei, ţinta preferată a operatorilor tv a devenit Cristi Balaj. Îmbrăcat într-un elegant costum de culoare albastră, fostul ecuson FIFA a vorbit cu toată lumea, amabil şi relaxat. Fireşte, nu putea lipsi provocarea, de dinaintea aflării premianţilor Galei. “Haţegan şi Istvan Kovacs rămân cei mai buni arbitri, în ciuda criticilor”, ne-a spus Balaj. Şi a avut inspiraţie, pentru că Ovidiu Haţegan a fost desemnat Arbitrul Anului 2017, după a treia nominalizare consecutivă.

“Mai mult ca sigur, nu voi arbitra la Mondiale!”

Recunoaşterea a fost, cumva, umbrită pentru Haţegan. “Fluieraşul” a recunoscut, înainte de plecare, într-un cerc restrâns: ”Sunt pe lista pentru Mondiale, dar mai mult ca sigur nu voi arbitra. Poate voi fi cooptat la arbitrajul video. E dureros… pentru o singură greşeală, comisă în trei ani, să fiu tratat aşa… Îmi rămân, însă, delegările din Liga Campionilor”. Din păcate, deşi sună ca un şablon, greşelile se plătesc uneori mai mult decât… la preţul oficial.

Ion Danciu a văzut primul meci în gară, la un televizor rusesc

Ca să rămânem în zona arbitrajului, să ne întoarcem la Ion Danciu, care a fost distins cu Premiul de Excelenţă în Arbitraj şi care a fost prezentat pe scenă într-un mod original: ”Un om 150% fotbal, care a văzut primul meci la vârsta de 14 ani, la un televizor rusesc, în biroul unui şef de gară”. Nici fostul ecuson FIFA n-a rămas dator, ba chiar a făcut haz de necaz: ”Imediat după ’90, când nu aveam maşină şi veneam din Ţara Haţegului, m-am urcat în Mercedesul unui prieten, care mi-a spus:” Ce faceţi măi, hoţilor, mai furaţi mult?”… Sigur, nu ne-a relatat şi cum a răspuns respectivei întrebări, dar cert e că, lângă noi, Dochiţa Moşoianu (de la TVR), care a fost distinsă cu Premiul pentru Reportajul Anului, râdea cu poftă. Şi dacă zăbovim un pic în zona presei, trebuie spus că Adi Dobre a primit Premiul pentru Cartea Sportivă a Anului, “La masa presei, memoriile unui jurnalist sportiv”, Vlad Enăchescu a fost încununat la categoria “Comentatorul anului”, iar emisiunea “Digi Matinal” a întregit paleta premianţilor din mass-media.

Sorin Cîrţu: ”Un an trist, nereuşit! Am pierdut calificarea ruşinos!”

Tot un “Oracol” inspirat a fost şi Sorin Cîrţu, care a declarat pentru FANATIK.RO că “Budescu merită titlul de cel mai bun jucător al anului”. Dar să nu anticipăm. Apoi, Sorinaccio a vorbit despre posibilitatea ca Universitatea Craiova, echipa sa de suflet, să câştige campionatul, după o pauză de mai bine de un sfert de secol: ”Să vedem echipa în play-off, pentru că, anul trecut, acolo s-a “rupt”. Dar cred că sunt şanse reale la titlu!”.

Zâmbetul i s-a şters, însă, atunci când l-am rugat să facă un rezumat al celor întâmplate în 2017: ”A fost un an trist, nereuşit, iar calificarea la Mondial a fost ratată într-un mod ruşinos”. Pe parcursul Galei, Sorin Cîrţu a primit distincţia de Excelenţă, pentru întreaga carieră de antrenor, pentru care îl felicităm şi noi, adăugând că tehnicianul s-a remarcat, de-a lungul anilor, cu o viaţă sportivă şi de famile model şi, nu în ultimul rând, că rămâne unul dintre intelectualii adevăraţi ai fotbalului nostru.

Mulţumirile dinamovistului Dinu, pentru rapidistul Gheară

Aşa stau lucrurile şi în cazul lui Cornel Dinu, care, însă, a lipsit de la spectacol, “din pricina unor probleme personale”, aşa cum avea să ne lămurească fiul său, Corneluş, cel care a ridicat premiul destinat tatălui său şi a citit un bilet emoţionant “pasat” de “Mister”, în care legenda dinamovistă i-a mulţumit… “rapidistului Nicu Gheară (n.r gazda evenimentului), deoarece sufletul său rămâne în suflet”. Un exemplu de nobleţe şi de civilizaţie a sportului, lucruri care, din păcate, uneori ne mai lipsesc.

Umor marca Brânză: ”N-am legătură nici cu fotbalul, nici cu vreun concurs de Miss”

Între timp, îşi făcuseră apariţia şi George Galamaz, Claudiu Niculescu, Dennis Man, Harlem Gnohere, Ciprian Marica, Mircea Sandu şi… pentru că vorbeam la început şi despre stelele din “extra-fotbal”, Ana Maria Brânză-Popescu. La început, nu ne lămuriserăm ce legătură are campioana de la scrimă cu subiectul serii, dar aveam să ne lămurim în curând. Organizatorilor le-a venit ideea fericită să premieze şi reprezentanţi care provin din alte discipline sportive, iar multipla noastră campioană s-a amuzat pe marginea acestei iniţiative: ”Nu înţelegeam de ce voi fi premiată (n.r pentru Excelenţă) la o Gală de fotbal sau la un concurs de Miss, pentru că n-am nicio legătură cu ele”. Te alinţi, dragă Ana Maria. Sunteţi superbe voi, toate campioanele noastre! Tot din extra-fotbal provine şi luptătorul Bogdan Stoica, de asemenea premiat.

“Naşu’”, către Marica şi Balaj:” De ce nu candidaţi, băi? Candidaţi!”

Fostul preşedinte al FRF, Mircea Sandu, distins pentru Excelenţă la categoria “Conducători”, a fost unul dintre răsfăţaţii serii. La început, a glumit cu reporterii, mimând că vrea să fugă din faţa camerelor de filmat. Apoi, ne-a declarat: ”Nu ştiu cine este favorit în cursa pentru preşedinţia Federaţiei. Deocamdată, nu s-a anunţat nicio candidatură oficială. Este timp, însă, până cu 15 zile înaintea scrutinului. Important e ca toţi candidaţii să aibă programe serioase”. Într-un final, “Naşu’” ne-a oferit unul dintre deliciile Galei. Văzându-i pe Marica şi pe Balaj, i-a întrebat, amuzat: ”De ce nu candidaţi, băi? Candidaţi!”… Abia apoi şi-a făcut intrarea în sală, alături de vechiul său prieten, Cristi Bivolaru. L-am “prins”, însă, chiar înainte să se aşeze la masă şi i-am cerut… un pronostic: Cine merită să fie desemnat fotbalistul anului? “Aş miza pe Tănase. Mai e şi Ţucudean, care a dat multe goluri frumoase, dar Tănase este pe un drum ascendent şi asta e foarte important pentru echipa naţională. Ar mai fi Ganea, dar şi alţi jucători tineri, pe care, în general, ni i-a oferit Gică Hagi”, a declarat fostul şef al Federaţiei, pentru FANATIK.RO, însă pasenţa nu i-a ieşit decât pe sfert, mai ales că încurcase şi candidaturile…

Marcel Pavel, imperial. Pepe, un hâtru. Anda Adam, o cuceritoare

Între timp, sala se umpluse şi devenise neîncăpătoare. Mulţi dintre invitaţi îşi savurau în picioare paharele cu licori nobile, astfel că organizatorii s-au mişcat repede şi au suplimentat “recuzita”. Ca să mai zâmbim un pic, ne-am amintit vorba regretatului actor Gheorghe Dinică: ”Ţară mică, mese puţine!”. Numai că, importante au fost disciplina şi rapiditatea personalului, care trebuie felicitat pentru organizare. Totul strălucea în jurul nostru, iar atmosfera era degajată. Chiar şi prezentatorii, Claudia Neghină (Fashion TV) şi Emil Hossu-Longin (TVR), au scăpat repede de tracul debutului şi au completat seara minunată, la care au contribuit şi defilările manechinelor, care munceau pe podium în cadrul deja tradiţionalei “Bucharest Fashion Week”. Muzica pusese stăpânire pe sală, iar Budescu parcă îşi planificase să întârzie, pentru că, odată sosit, îmbrăcat într-un costum albastru “ultimul răcnet”, avea să “fure” o parte dintre privirile pe care, până atunci, le cucerise Anda Adam, ce concertase într-un costum aurit, a la Michael Jackson. Dacă ne referim la momentele artistice, menţionăm că ne-au mai încântat hâtrul Pepe şi Marcel Pavel, cel care avea să încheie seara, mult mai târziu, cu un recital excepţional, finalizat cu înălţătoarea arie “Nessun Dorma”, din opera “Turandot”, de Giacomo Puccini. Asta şi pentru că, aşa cum veţi citi în continuare, a fost o sărbătoare… Opera Magna!

Nae Stanciu s-a împiedicat în decor

Au existat şi momente în care emoţia şi-a spus cuvântul, semn că artiştii gazonului sunt, uneori, atât de delicaţi în lumina altor tipuri de “nocturnă” decât cea care le luminează driblingurile, pe stadioane. După ce Mircea Sandu şi George Galamaz au fost premiaţi cu Excelenţă, în materie de manageriat, legenda Rapidului, Nae Stanciu, s-a împiedicat în momentul în care a urcat pe scenă, ca să-şi ridice distincţia pentru întreaga activitate. Şi pentru că, iată, nu trăim în trecut, ci facem paşi fermi din prezent către viitor, am privit cu bucurie premierea echipei… Amicii Bruxelles, pentru fotbalul din diaspora. Faptul că România se dezvoltă, din acest punct de vedere, în străinătate şi cucereşte, cumva, Europa, trebuie să fie o pildă pentru noi, cei din interior.

Băluţă: ”Contra a venit cu inima deschisă”

Junimea din lumea balonului rotund a avut şi ea partea leului. Dennis Man a fost desemnat Revelaţia lui 2017, iar Alexandru Băluţă a fost desemnat Fotbalistul cu Cea Mai Mare Ascensiune. Şi aici se poate vorbi şi despre ascensiunea echipei sale, Universitatea Craiova, despre care proaspătul premiat ne-a declarat, în exclusivitate: ”Chiar cred că în sezonul acesta avem o mare oportunitate să facem tuturor o surpriză şi să câştigăm campionatul. Am progresat, de la meci la meci”. Olteanul a vorbit, deschis şi despre sosirea lui Contra, la echipa naţională: ”Cel mai important lucru pe care l-a făcut Cosmin a fost mesajul sufletesc pe care ni l-a transmis. A venit cu inima deschisă”. Tot mijlocaşul atomic al “Ştiinţei” a comparat premiul primit cu recompensele din copilărie: ”Mă simt bucuros şi onorat, nu mai ţin minte când am mai “păţit” aşa ceva. Nu mai ştiu care a fost cel mai emoţionant cadou primit când eram mic, dar îmi plăcea să mi se ofere ghete, mingi şi echipament sportiv de tot felul”.

Balon de oxigen pentru Clau-gol

Tot tânăr poate fi considerat şi veteranul Claudiu Niculescu, dar “tinereţea” lui se regăseşte în cariera de antrenor, care, de asemenea, i-a fost răsplătită. După ce a coborât şi a ieşit pe culoar, ca să-şi astâmpere setea provocată de emoţie, Claudiu ne-a mărturisit, în particular: ”Sincer, acest premiu este foarte important pentru mine, pentru că mă motivează. Contează enorm în plan psihic!”.

“Hagi, omul-orchestră”

Pentru că şi Viitorul Constanţa, campioana en-titre, este şi ea o grupare cu o istorie relativ recentă, trebuie spus că Echipa lui 2017 a fost reprezentată de Conducătorul Anului, Cristi Bivolaru, care, în discursul său, i-a mulţumit “lui Gică Hagi, omul-orchestră”, care nu a putut ajunge la eveniment. Am avut parte şi de Cel Mai Bun Jucător Străin, în persoana lui Gnohere, care a şocat prin apariţia inedită într-un sacou cu trandafiri roz, semn că FCSB sau Steaua, cum doriţi să-i spuneţi, este “pe val”, dar şi de premierea lui Marica, oficiată chiar de Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, pentru implicarea sa în fotbal la nivel organizatoric. De altfel, nici ministrul n-a “scăpat” nepremiat, fiind onorat cu Premiul Special al MTS. Au mai primit aplauze Teodora Albon (cel mai bun arbitru de fotbal feminin) şi Naţionala de futsal.

Unde s-a ascuns Răzvan Burleanu?

Printre absenţii serii s-au numărat Tătăruşanu, reprezentat de fratele său, Marian, care a venit să ridice trofeul destinat portarilor, fundaşul Benzar (“reţinut din pricina unor probleme personale”) şi laureatul din rândul atacanţilor, Ţucudean, care, însă, a transmis un mesaj de mulţumire, în variantă video. Pe hol, dilema tuturor era, însă, “unde e Răzvan Burleanu? De ce se ascunde?”. Fireşte, n-am primit niciun răspuns, dar dincolo de faptul că popularitatea sa a cam luat-o la vale, pe derdeluş, şeful FRF ar fi putut onora o asemenea sărbătoare, cu excepţia cazului în care nu s-o fi rătăcit prin străinătăţuri. Dar, nu vă bucuraţi prea tare, revine Măria Sa şi să vedeţi atunci băi de mulţime! Nici pe Gino Iorgulescu nu l-am văzut, dar aşa e domnia sa, un tip discret.

Cum a scăpat “Regele” de “hateri”

Aşa cum era firesc, având în vedere performanţa Viitorului, care a lăsat pe mulţi cu gura căscată şi pentru care şi unii dintre noi, cei care am mai “amendat”, câteodată, ieşirile în decor ale lui Hagi, îi oferim Cezarului ce i se cuvine, Gică a fost desemnat Antrenorul Anului. “Regele” n-a putut participa la această nouă “încoronare”, dar a fost reprezentat de cel mai bun “sfetnic” al său, Cristi Bivolaru. Oficialul campioanei a primit trofeul din partea lui Marius Mitran, care a rostit un mare adevăr: ”Această meserie este, poate, cea mai ingrată, pentru că oferi mult şi primeşti puţin”. Şi parcă pentru a sublinia ceea ce notam şi noi un pic mai sus, Bivolaru a replicat: ”Deşi Gică a fost certat pentru că a afirmat că, în scurt timp, va da loturilor naţionale 10 jucători, haterii săi s-au domolit”. N-avem ce zice, jos pălăria, mai ales că – aşa cum a subliniat şi Cristi Bivolaru – Hagi oferă “materie primă” nu doar echipei pe care o păstoreşte, ci ţării. Acesta este patriotismul nepatriotard, adică genul de act deloc pompos, dar care pune umărul, decisiv, la dezvoltarea comunităţii!

Budescu, El Lider Maximo

Seara se apropia de final, iar sala devenise tot mai neîncăpătoare. Publicul se simţea ca într-o familie, apa, sucurile şi băuturile scumpe, care poposeau din belşug la mese, creau o atmosferă de spectacol combinat cu petrecere. Pe hol, reporterii încercau să-şi facă meseria, deşi intervievaţii păreau să se grăbească. După recitalul lui Pepe, se părea că momenul culminat e aproape. Ciudat, însă, toată lumea părea să se afle în consens, în privinţa Fotbalistului Anului. Emoţia a părut să atingă cote mai înalte doar pentru “împricinatul” Budescu, onorat la această categorie de ministrul Dunca, după ce primise şi distincţia la categoria “Mijlocaşul Anului”. Deşi, probabil, că şi el se aştepta să fie desemnat cel mai bun jucător din 2017, “Budi” a simţit premierea “ca pe o reparaţie morală”, după cum ne-a mărturisit. Nu a insistat, însă, pe marginea acestui subiect şi a dedicat premiul soţiei şi copiilor săi. Cuvintele puţine sunt mai bogate decât fluviile verbale, care deseori dau dovada unor frustrări. Felicitări pentru nobleţe!

Miss România, încoronată în seara prieteniei

Poate, ca o ironie, sărbătoarea a fost încheiată de decernarea premiului Miss România. Nu de alta, dar câştigătoarea, care a primit un inel de aur şi diamante care valorează 2000 de euro, se numeşte… Alina Rugină. Dincolo de aceste glumiţe, care au rolul de a vă purta în atmosfera de la Soiree Exclusive Venue, trebuie spus că am avut parte de o seară strălucitoare, graţie atât organizatorilor, dar şi invitaţilor, care ne-au arătat că prietenia poate guverna şi acest sport, fotbalul, atât de chinuit de atacuri sub centură, suspiciuni şi intrigi, în unele ocazii. Oameni proveniţi din cluburi rivale şi nu întotdeauna “măcinaţi” de sentimente “fraterne”, unii faţă de ceilalţi, ba chiar din contră, şi-au dat mâna, s-au aplaudat reciproc şi au glumit, îndelung. Dincolo de frigul tăios de afară, care le făcea pe doamnele şi domnişoarele îmbrăcate în ţinute delicate să se zgribulească, am avut parte de câteva ore de căldură sufletească, iar acum trăim amintirea unei reconcilieri. Cât va dura? Nu trebuie să fim naivi, dar nici să nu coborâm, iarăşi, la verdicte excesive. Important e că am văzut că se poate. Mingea de fotbal, ca şi viaţa, este colorată, de cele mai multe ori, în alb şi negru.

Tags: