News

GALERIE FOTO. Cum arătau iubitele lui Nicu Ceauşescu. Cine a fost marea lui iubire

Un bărbat potent, dar timid, a cărui viaţă amoroasă a fost strict controlată de mama sa, Elena Ceauşescu. Nicu Ceauşescu a asistat neputincios la ”epurările” dictate de prima doamnă. A...
27.02.2016 | 00:00
Nicu Ceauşescu şi mama sa, Elena Ceauşescu foto: Fototeca online a comunismului românesc

Un bărbat potent, dar timid, a cărui viaţă amoroasă a fost strict controlată de mama sa, Elena Ceauşescu. Nicu Ceauşescu a asistat neputincios la ”epurările” dictate de prima doamnă. A fost nevoit să renunţe la femeia pe care a iubit-o timp de zece ani, a acceptat soţia recomandată pe linie de partid şi a murit departe de cea alături de care spera să îmbătrânească.

Despre Nicu Ceauşescu s-a spus că a avut nenumărate amante, însă istoria neoficială a amorului în vremea comunistă a reţinut numai numele iubitelor celebre, cu care a avut relaţii intense, pe măsura caracterului lor interzis.

Donca Mizil, obligată de Elena Ceauşescu să facă avort

Într-un interviu acordat revistei Historia, în urmă cu mai mulţi ani, Emilia Marinela Macovescu, soţia fostului ministru de Externe, George Macovescu, povesteşte cum Elena a intervenit brutal în relatia pe care Nicusor a avut-o, timp de 10 ani, cu Donca, fiica ideologului partidului, Paul Niculescu-Mizil, sora lui Serghei Mizil.

“Nicu Ceauşescu a iubit-o foarte mult pe fata lui Mizil, pe Donca, a vrut s-o ia de soţie, dar Elena Ceauşescu nu l-a lăsat să se căsătorească cu ea. Această fată de 16 ani a fost luată de pe stradă forţat şi dusă la un spital unde a fost chiuretată, însărcinată fiind cu Nicu Ceauşescu. Pentru Nicu, Donca Mizil a fost iubirea vieţii lui”, a povestit soţia fostului ministru de Externe.

Se pare că Elena Ceauşescu era îngrijorată de ”ereditatea” fetei, despre care credea că a fost înfiată. ”Motivul antipatiei Elenei Ceauşescu faţă de Donca ţine – ca şi în cazul Iordanei Borilă, prima soţie a lui Valentin, fratele mai mare al lui Nicu – de semnele unei obsesii tot mai mari pentru «nobleţea» sângelui unei posibile nurori şi, prin urmare, viitoare membră a proiectatei «dinastii» prezidenţiale. Dacă în cazul Iordanei, Elena Ceauşescu avea rezerve legate de originea ei etnică, despre Donca se spunea că ostilitatea ar fi provenit din convingerea Elenei că era un copil înfiat, a cărui ereditate ar fi fost necunoscută”, a explicat politologul Vladimir Tismăneanu, fost coleg de şcoală cu Nicuşor.

Jeanina Matei, o pasiune trecătoare

Serghei Mizil, fratele celei care i-a furat inima mezinului familiei Ceauşescu, a povestit că, după dezamăgirea primei iubiri interzise, Nicu devenise uşor irascibil, chiar violent. La mare, Nicu Ceauşeascu a cunoscut-o pe Jeanina Matei, una dintre cele mai frumoase cântăreţe ale anilor 1980. ”Prinţişorul” venea s-o vadă la barul Melody.

Povestea lor de dragoste a fost de notorietate şi a stârnit fel de fel de discuţii. Deşi tânărul Nicu Ceauşescu era îndrăgostit până peste cap de frumoasa artistă, se pare că soţii Ceauşescu nu au agreat relaţia fiului lor cu cântăreaţa. Artista a părăsit România şi s-a stabilit în Italia, dar a renunţat la cariera artistică.

În 2013, Janina s-a întors în ţară şi a rememorat, nostalgic, perioada în care se iubea cu cel pe care Elena Ceauşescu îl vedea la conducerea ţării, după retragerea lui Nicolae Ceauşescu. “Au fost clipe frumoase şi ca tot ceea ce e frumos, trece. Nu se poate şti dacă am fost marea lui dragoste. Ce e în sufletul unui om nu se ştie niciodată”, a mărturisit cântăreaţa.

Nadia Comaneci, o iubire desavârşită sau o mare prietenie?

În jurul relaţiei dintre Nadia Comăneci şi Nicu Ceauşescu s-au ţesut multe legende, atât în presa din ţară, cât şi în ziarele din străinătate. S-a vorbit despre o iubire desăvârşită. Mădălin Voicu susţine că cei doi s-au cunoscut tot la mare, la o petrecere într-un bar, unde gimnast i-ar fi atras atenţia şi tânărului, pe atunci, Ion Dolănescu.

Cert este că Nicu s-a dat peste cap pentru ca Nadia să fie răsplătită pentru meritele ei sportive cu o maşină şi o casă. De aici şi zvonurile că ”Prinţişorul” gelos ar fi montat microfoane în casă, pentru a o supraveghea pe sportivă.

Serghei Mizil este convins că Nicu Ceauşescu este cel care a ajutat-o pe Nadia să părăsească România cu o lună înainte de evenimentele din decembrie 1989.

Nadia a negat însă că ar fi avut o relaţie cu mezinul familei Ceauşescu. ,,Nu-i adevărat ca aş fi avut o relaţie cu Ceauşescu. Am întâlnit acea familie doar o dată în viaţa mea, când am primit un premiu din partea partidului. Se întâmpla după Jocurile Olimpice din 1976″, a declarat Nadia Comăneci într-un interviu.

Daniela Vlădescu, ultima iubire a lui Nicu Ceauşescu

Soprana Daniela Vlădescu a fost ultima femeie din viaţa lui Nicu Ceauşescu, cea alături de care fiul dictatorului spera să îmbătrânescă. Cei doi s-au cunoscut pe când se aflau în delegaţie la Festivalul Tineretului de la Moscova.

”A fost o poveste frumoasă. Cel puţin din partea mea, a fost una sinceră, pe tot parcursul celor patru ani cât a durat. Aceiaşi patru ani in care mi s-a interzis accesul la Televiziune, la toate teatrele de operă din ţară, unde colaborasem ani la rând. Dar eu chiar m-am indrăgostit! De un om care avea şi o parte extraordinar de bună, parte de care mă îndrăgostisem şi care chiar merita dragostea mea. Iar partea lui rea m-a făcut să sufăr tot timpul”, a declarat la un moment dat Daniela Vlădescu într-un interviu pentru Jurnalul.

Soprana şi-a părăsit însă iubitul în timpul detenţiei şi a refuzat să participe la înmormântarea acestuia, motivând că ”e mai bine aşa”.

Poliana Cristescu, soţia impusă de partid

Singura soţie a lui Nicu Ceauşescu a fost ambiţioasa Poliana Cristescu, fosta şefă a Consiliului Naţional al Pionierilor. Mădălin Voicu îşi aminteşte Poliana Cristescu era “o fată care nu arăta rău deloc”, dar “pentru care Nicu nu avea să simtă nimic”. Fusese impusă de Elena Ceauşescu, pe care tânăra o impresionase şi o făcuse s-o considere ideală pentru rolul de viitoare primă doamnă.

Au fost căsătoriţi un an şi jumătate, între 1983 şi 1985. Şi după divorţ, Poliana a continuat să aibă o relaţie apropiată cu Elena Ceauşescu, fiind primită în fiecare dimineaţă, timp de mai mulţi ani, la “Cabinetul 2”, pentru servirea cafelei.

A murit singur, la Viena

După evenimentele din decembrie 1989, Nicu Ceauşescu a fost judecat iniţial la Tribunalul din Sibiu la 28 mai 1990. Ulterior, procesul a fost mutat în Capitală, iar la 21 septembrie 1990, fiul cel mic al lui Nicolae Ceauşescu a fost condamnat de către Tribunalul Militar Bucureşti la 20 de ani de închisoare pentru genocid şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În iunie 1991 i s-a redus pedeapsa de la 20 la 16 ani de închisoare, iar în noiembrie 1992 a rămas în picioare doar acuzaţia de port ilegal de armă, pentru care a primit 5 ani de detenţie şi a fost pus în libertate condiţionată pe motive medicale. A murit la 25 septembrie 1996, la Viena. Avea 45 de ani.

Sursa: www.click.ro