GALERIE FOTO. Roxana Ciuhulescu, prima femeie civil care a zburat cu IAR-99 ŞOIM

Roxana Ciuhulescu este prima femeie civil din România care a zburat cu IAR-99 ŞOIM, aceasta fiind cu siguranţă cea mai spectaculoasă experienţă a sa de anul acesta. (CLICK SUS PE GALERIA FOTO...
29.10.2015 | 12:55
GALERIE FOTO Roxana Ciuhulescu prima femeie civil care a zburat cu IAR99 SOIM

Roxana Ciuhulescu este prima femeie civil din România care a zburat cu IAR-99 ŞOIM, aceasta fiind cu siguranţă cea mai spectaculoasă experienţă a sa de anul acesta. (CLICK SUS PE GALERIA FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINILE)

Miercurea aceasta, în Baza 95 Aeriană Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu, Roxana Ciuhulescu a avut parte de cea mai tare experienţă. „Acest avion de luptă este folosit pentru antrenamente şi şcoală, un avion militar de producţie românească, subsonic, din dotarea Forţelor Aeriene Române. Era o zi superbă de toamnă, fără vânt şi precipitaţii şi se anunţa o zi perfectă de zbor. De peste doi ani de zile am visat la ziua asta şi iată că dorinţa mea s-a realizat”, spune încântată Roxana.

„Urma să mă aflu la manşă alături de comandor Valentin Tănase şi în formaţie cu echipajul compus din comandor Virgil Iftode şi locotenent Romina Marza, profesionişti ai Forţelor Aeriene Române. Nu ştiu când au trecut cele 60 de minute. De la bordul IAR-ului 99 ŞOIM, România se vede şi mai spectaculoasă. Am văzut locuri încărcate de istorie şi peisaje pastelate de toamnă”, mai povesteşte Roxana.

Până la zborul efectuat din baza de la Bacău însă, Roxana Ciuhulescu a trecut prin mai multe etape: prima a fost controlul medical riguros, realizat la INMAS (Institutul de Medicină Aeronautică şi Spaţială). La Spitalul Militar (INMAS) a trecut de probele medicale şi după ce a obţinut viza medicală, pasul urmator a fost vizita la Şcoala de Aplicaţii pentru Forţele Aeriene Boboc. Aici a fost la simulatorul aeronavei IAR 99 ŞOIM în vederea pregătirii zborului. Iar înainte de a intra în simulator, Roxanei i-au fost prezentate elementele de evacuare – salvare, în caz de urgenţă, ale aeronavei (scaunul de catapultare, manevre, riscuri). Odată încheiat antrenamentul la simulatorul de la SAFA Boboc, aceasta a mers mai departe in Baza 95 Aeriană de la Bacău.

„La Bacău, în primele ore ale dimineţii, am asistat la briefing (prezentarea situaţiei meteo, a situaţiei aeriene, misiunile ce urmează în ziua respectiva), apoi am fost la un ultim control medical, înainte de zbor. Am zburat în formaţie de 2 avioane, timp de aproximativ o oră. Am decolat cu peste 200 km/h, pe un traiect Târgu Neamţ, Bicaz, Ardeluţa, Oneşti. Viteza de croaziera a fost de aproximativ 500 km/h, elementele de acrobaţie nefiind lipsite. Viraje strânse, tonouri, picaje şi cabraje, schimbări de poziţii în cadrul formaţiei, toate mi-au adus emoţii mari şi adrenalină. Pentru câteva fracţiuni de secundă, peisajul din faţa ochilor se estompa, iar orizontul părea nedefinit”, îşi aminteşte bucuroasă Roxana. „După aterizare, piloţii mi-au dat „botezul” pentru primul meu zbor cu această aeronavă. Sunt foarte ataşată de aviaţia militară şi simt nevoia să fiu aproape de ei, să simt mirosul de kerosen şi să urc în văzduh alături de ei”, încheie Roxana.