Fie că sunt făcute din motive estetice, psihologice sau sociale, tatuajele au revenit în modă, devenind rapid un fenomen la scară globală.
In ultima vreme, tot mai multe celebrităţi aleg să-şi decoreze corpul cu reprezentări extravagante, deschizând din nou un subiect controversat: cât de „sănătoase“ sunt tatuajele?
„Pielea are 3 straturi, la suprafaţă epidermul, la mijloc dermul şi în profunzime ţesutul adipos. Pigmenţii din tatuaje se introduc cu ajutorul unor ace speciale la nivelul dermului, uneori rămânând mici cantităţi şi în epiderm (superficial). Tatuajele permanente ar trebui făcute de profesionişti, în condiţii stricte de igienă şi sterilizare corectă, în centre autorizate sanitar, pentru a se evita complicaţiile şi riscurile de trasmitere de virusuri sau bacterii. Pigmenţii folosiţi în tatuajul profesional sunt fie anorganici (săruri de metale) ‒ mercur, carbon, cadmiu, cobalt, titan, zinc, mangan ‒, fie organici (extracte din plante). Imediat introduşi în piele, aceşti pigmenţi creează o reacţie inflamatorie locală moderată (2-3 zile până la 1-2 săptămâni), urmată de o perioadă de recuperare. Această inflamaţie accentuată se poate preveni prin aplicarea unui unguent antiinflamator local pentru câteva zile după efectuarea procedurii“, declară Oana Spânu, medic specialist dermatolog (www.oanaspanu.ro).
Înainte de procesul propriu-zis de tatuare, sunt câţiva paşi premergători de care e bine să ţinem seama pentru a evita eventuale complicaţii. Pentru început ar trebui ca salonul ales să aibă autorizaţie sanitară, personal calificat, precum şi instrumentar steril şi de unică folosinţă. În plus, o vizită la medicul dermatolog este obligatorie, pentru a evita traumatizarea unor aluniţe şi riscul cancerului de piele.
După efectuarea tatuajului, pielea trebuie să fie îngrijită atent pentru o vreme cu creme speciale şi se evită expunerea la soare.
Îndepărtarea tatuajelor se realizează cu ajutorul laserului, pe principiul topirii culorilor închise, procedeu cunoscut şi sub numele de fotodermoliză selectivă. Totuşi, e important de ştiut că pot rămâne pete albe sau maronii permanente şi se poate modifica textura pielii.
Unul dintre miturile despre tatuaje este că nu lasă pielea „să respire“. În realitate, pigmentul este introdus în adâncimea pielii, nu rămâne la nivelul epidermului.
Nu se tatuează pielea afectată de eczeme, infecţii, pielea arsă de soare sau solar, persoanele care au istoric de cicatrici îngroşate, roşii, pentru că există riscul unor noi cicatrici exagerate. În plus, genele şi sprâncenele pot pierde definitiv părul.