Cu ani în urmă, în Chișinău, gara era considerată cea mai importantă clădire a orașului. În timpul conflictelor militare însă, aceasta a fost atacată de Armata Roșie și distrusă total de bombardamente.
Unele locuri ascund în spate povești de-a dreptul incredibile. Odată cu trecerea timpului însă, acestea au ajuns să fie date uitării. Cel mai bun exemplu este chiar gara feroviară de la Chișinău.
Se întâmpla în secolul XIX. La acea vreme, gara din Chișinău era considerată cea mai importantă clădire a orașului. Menționăm faptul că în acea perioadă, transportul feroviar era un mijloc de transport necesar, care a dus la dezvoltarea zonei.
Gara din Chișinău a fost construită în anul 1870, inițial din lemn, după planul arhitectural al lui Ghenrih Lonski. Semăna cu gările obișnuite din provincie, iar primul tren a sosit în această gară în luna august a anului 1871.
În timpul războiului însă, clădirea a avut de suferit. Mai exact, gara, considerată cea mai importantă clădire a orașului Chișinău, a ajuns să fie atacată de Armata Roșie. Astfel, în anul 1944 a fost distrusă complet în urma bombardamentelor.
Gara feroviară din Chișinău a fost reconstruită ani mai târziu, mai exact în 1948, iar arhitecții A. Șciusev și L. Ciuprin s-au ocupat de acest proiect. De această dată gara nu mai era din lemn, ci din piatră, iar pentru finisaje s-a folosit cărămidă.
Au urmat apoi și alte renovări, iar ulterior, o nouă reconstrucție a gării a fost demarată la data de 30 iulie 2003. Atunci a fost reconstruit acoperișul deasupra pavilioanelor de plecare. Un an mai târziu, în 2004, au mai fost amplasate și două monumente unice.
Este vorba despre o locomotivă, instalată chiar sub podul de lângă gară. Totodată, în aceeași gară a mai fost instalat și monumentul în memoria victimelor deportărilor comuniste.
Dacă ajungi în Chișinău, deci, trebuie să vezi și tu neapărat gara care era considerată cea mai importantă clădire a orașului. Pe lângă această construcție însă, mai există și alte obiective turistice care merită admirate.
De altfel orașul Chișinău îmbină mai multe influențe, atât europene, cât și sovietice. Astfel, după o singură zi petrecută în acest cadru nu ai cum să te plictisești. Un alt obiectiv important este chiar Muzeul Național de Artă.
Aici poți să găsești colecții de artă universală, dar și diferite expoziții tematice. În funcție de perioada în care ajungi poți participa la evenimente speciale pentru iubitorii de artă și nu numai.
Tot în Chișinău mai poți vizita și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, dar și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Acesta din urmă este unic din punct de vedere arhitectural, având un design oriental. Este totodată și cel mai vechi muzeu din Moldova.
Muzeul Satului Chișinău este un alt obiectiv turistic important, iar la fel și Arcul de Triumf. Acesta este mult mai mic decât cel din București, însă chiar și așa, construcția rămâne una impunătoare.
Parcul Ștefan cel Mare și Catedrala Naşterea Domnului sunt alte două locuri pe care le poți admira într-o vacanță la Chișinău. Totodată, Casa-muzeu Puşkin trebuie de asemenea să fie pe lista ta de obiective turistice.