News

Gara de Nord, focar de infecție. Inspectorii ANPC au descoperit nereguli grave și au aplicat amenzi

Inspectorii ANPC au găsit nereguli grave în Gara de Nord, atât în trenuri cât și la comercianții din gară. 12 comercianți și-au pierdut dreptul de a vinde produse.
27.07.2022 | 18:11
Gara de Nord focar de infectie Inspectorii ANPC au descoperit nereguli grave si au aplicat amenzi
Gara de Nord, vizitată de inspectorii ANPC. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Comisarii ANPC au primit mai multe reclamații de la cetățeni nemulțumiți și au tăiat în carne vie după controlul de astăzi.

Nereguli grave găsite de ANPC în Gara de Nord

Președintele ANPC Horia Constantinescu a fost extrem de dur la finalul inspecției. ”Întreaga situaţie trebuie reevaluată. Plecând de la nesimţirea unor cetăţeni, până la recepţiile făcute pe genunchi, toate trebuie gestionate corect. Se spală vagoane pe hârtie şi se sting ţigări pe scaune! Punctual trebuie sancţionate lucrurile: disciplinar sau poate chiar penal”, a liderul ANPC, potrivit Ziare.com.

ADVERTISEMENT

Următorul pas va fi o întâlnire între reprezentanții ANPC, Ministerul Transporturilor și SNTFC CFR Călători SA, pentru a găsi soluții de remediere a problemelor, pe termen scurt și mediu.

Reprezentanții gării scapă de amenzi pentru că acestea ar fi plătite tot de la bugetul de stat, însă remedierea situației rămâne o prioritate, conform inspectorilor ANPC.

ADVERTISEMENT

Printre neregulile găsite în vagoane se numără ”pavimentul din tren neigienizat, tapiţeria scaunelor ruptă sau murdară, existenţa unor coşuri de gunoi murdare, ferestrele vagoanelor aveau geamuri murdare cu depuneri grosiere de praf, existenţa unor guri de aerisire ruginite, precum şi a unor prize lipite cu bandă de hârtie, prezenţa în compartimente a unor resturi alimentare sau a gumei de mestecat lipită pe paviment şi scaune”. Igiena din zona toaletelor, binecunoscută de toată lumea care circulă cu trenul, rămâne cea mai mare problemă.

Dacă CFR a scăpat de amenzi, nu același lucru se poate spune despre cei 15 operatori economici din Gara de Nord. Aceștia au primit amenzi cumulate în valoare de 136.000 de lei. 12 dintre operatori și-au pierdut dreptul de a activa, până când vor remedia problemele găsite de inspectorii ANPC.

ADVERTISEMENT

Principalele nereguli găsite la comercianți, potrivit comunicatului oficial, sunt ”comercializarea unor produse alimentare depozitate la temperatura mediului ambiant, fără a exista un sistem de ventilaţie sau aer condiţionat funcţional; depozitarea apei minerale şi a băuturilor răcoritoare direct pe paviment”.

Mai mult, cei de la ANPC au găsit insecte moarte în diverse recipiente de stocare.  ”Utilizarea unor agregate frigorifice neigienizate corespunzător, cu insecte moarte, acumulări de praf, impurităţi, atât în interiorul agregatului, cât şi pe sistemul de ventilaţie; lipsa afişării preţurilor în mod vizibil, într-o formă neechivocă, uşor de citit; neprezentarea autorizaţiilor de funcţionare; depozitare băuturi direct pe paviment, in interiorul sau in afara unităţii, la temperatura mediului ambiant”, sunt alte probleme constatate. Comercianții au avut, de asemenea, mari probleme cu stocarea produselor în condiții groaznice, în condițiile în care afară erau 38 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

ANPC este extrem de activă în ultima perioadă. După ce au amendat BlueAir cu o sumă record, cei de la ANPC au închis pentru un an Hala Obor, din cauza neregulilor.

ADVERTISEMENT