România are multe gări cu povești impresionante în spate. Unele dintre ele sunt adevărate bijuterii și i-au inspirat până și pe producătorii de filme. Iată ce gară faimoasă din România a apărut în una dintre cele mai cunoscute producții internaționale.
De cele mai multe ori, gările sunt privite ca simple popasuri spre destinație. Însă, multe dintre ele au o istorie interesantă și povești care merită spuse mai departe.
Un astfel de exemplu este Gara Piatra Neamț, una dintre cele mai frumoase gări din România. Este o clădire aparte, cu o arhitectură care nu are cum să treacă neobservată de ochiul privitorilor.
Gara Piatra Neamț a fost ridicată de un antreprenor italian care a vrut să pună amprenta stilului asupra arhitecturii sale. De această gară sunt legate începuturile multor tronsoane, inclusiv al unuia care făcea legătura cu Bucureștiul.
Actuala Gară Piatra Neamț a luat naștere ca urmare a procesului de dezvoltare a zonei. Vechea gară nu mai corespundea cerințelor, așa că misiunea construirii unei gări noi i-a revenit italianului Carol Zane.
Cu timpul, Carol Zane a devenit unul dintre cei mai buni prieteni ai regelui Carol I. În ceea ce privește ridicarea actualei gări, italianul și-a dat silința ca rezultatul să se ridice la nivelul așteptărilor. Și a reușit, având în vedere că este una dintre cele mai frumoase gări din România.
Italianul Zane a contribuit la ridicarea mai multor clădiri emblematice din zonă. Muzeul Cucuteni, Teatru Tineretului, Biserica Precista sau Casa Lalu sunt doar câteva dintre clădirile care poartă amprenta talentatului italian.
Gara Piatra Neamț a fost inaugurată pe 2 octombrie 1923 și a devenit un adevărat monument turistic. În 2023, gara a fost reabilitată și arată mai bine ca niciodată, datorită proiectului inițiat de CFR.
Numele Gării Piatra Neamț este legat și de intrarea României în Al Doilea Război Mondial. Potrivit adevarul.ro, trenul ”Patria” a ajuns în gară cu generalul Ioan Antonescu și reprezentanți ai Marelui Stat Major al Armatei Române.
Pe peronul gării, Antonescu a fost întâmpinat de generalul Ritter von Schobert. După câteva discuții, a urmat momentul crucial în care generalul Antonescu a rostit: ”Ostași, vă ordon: treceți Prutul!”.
Gara Piatra Neamț a devenit platoul de filmare al unuia dintre cele mai importante filme din cinematografia internațională. ”Tinerețe fără bătrânețe”, o adaptare a nuvelei lui Mircea Eliade s-a turnat chiar aici, sub atenta supraveghere a regizorului Ford Coppola.
Din distribuția filmului au făcut parte și actori români. Mircea Albulescu, Marcel Iureș, Alexandru Repan și Gheorghe Dinică au fost cei care au participat la filmările producției care urma să scoată gara din anonimat.